Vrnitev Velikonje je bila uspešna

Za napadalca skoraj ni večjega zadoščenja, kot da igra in zabija. Etien Velikonja je po daljšem času vsaj to jesen na igrišču prišel na svoj račun. Ne sicer pri matičnem klubu Cardiff Cityju na Otoku, pač pa v belgijski drugi ligi, kjer brani barve Liersa.

Etien Velikonja (v sredini) je v letošnji sezoni dosegel  enajst 
golov v belgijski drugi ligi.
Etien Velikonja (v sredini) je v letošnji sezoni dosegel enajst golov v belgijski drugi ligi. 

LIERSE > Zdomska zgodba svoj čas enega najobetavnejših slovenskih napadalcev ima dve plati. Finančno se je prestop za Etiena Velikonjo (in Maribor) julija 2012 razpletel sijajno, igralskih užitkov za 27-letnega nogometaša iz Šempetra pa je bilo v preteklih štirih sezonah malo ali nič. V prvi ekipi Cardiffa domala ni dobil priložnosti, po poldrugem letu čakanja, da se mu bo status v ekipi vendarle izboljšal, je začel iskati nove rešitve. Valižanski klub ga je najprej posodil na Portugalsko, lani pozimi pa še k Liersu. V Belgiji igra tudi od letošnjega septembra in trese mreže v drugi ligi. Že spomladi je pustil dober vtis, čeravno se s soigralci ni izognil izpadu iz prve lige. Stiki s klubom pa so ostali.

“Lierse me je želel zadržati že po koncu pretekle sezone, a potrebno je bilo počakati na odločitev Cardiffa. Zame je pomembno, da igram. Toliko bolj, ker mi po letošnji sezoni poteče pogodba z Valižani. V januarskem prestopnem roku se teoretično lahko zgodi še kakšen zasuk, a načeloma do konca sezone ostajam pri Liersu,” je povedal Velikonja, ki je z enajstimi doseženimi goli drugi strelec lige.

Ekipi po prvi polovici sezone sicer ne gre po načrtih. V 17-članskem prvenstvu zaseda le deseto mesto. Ekspresna vrnitev v prvo ligo ni uresničljiva, vrh je oddaljen 15 točk. Stvarnost obeta boj za uvrstitev med prvo osmerico, ki si bo v novi sezoni zagotovila mesto v preoblikovani, a skrčeni drugi ligi.

“Ta cilj se nam ne bi smel izmuzniti. Ekipa ima sicer precej večji potencial, a je bil začetek sezone slab. Po prihodu trenerja Erica van Meira, ki je v klubu pustil velik pečat kot igralec, pa se je rezultatska krivulja dvignila. Še vedno pa se nam primerijo spodrsljaji. Ekipo so že sredi lanske sezone temeljito pomladili, trend pa se je nadaljeval tudi letos. Moštvene okoliščine so posebne. Predsednik kluba, sicer Egipčan, je zgradil svoj poslovni uspeh v gradbeništvu in veliko vlaga v nogometne akademije po svetu, od koder prihajajo v klub obetavni igralci. Vsi po vrsti so odlično tehnično podkovani, a s premalo izkušnjami in še vedno igrivim dojemanjem nogometa,” je pojasnil Velikonja, ki v Liersu, na pol poti med Brusljem in Antwerpnom, dobro živi.

Mestece s 35.000 prebivalci je skoraj primerljivo z Novo Gorico, kjer si je Velikonja ustvaril nogometno ime. Z dekletom, atletinjo goriškega kluba Majo Bratkič, živita v vrstni hiši. “V okolici je sicer mirno, a napadi v Parizu so v Belgiji sprožili precej nelagodja in seveda povečane varnostne ukrepe, ki jih je čutiti na vsakem koraku. Sicer pa se življenjski utrip ni spremenil in poteka po ustaljenih tirnicah,” je povedal Velikonja.

Domov se bo vrnil za božično novoletne praznike, ko bo tudi v belgijskem prvenstvu napočil krajši tekmovalni premor.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano