Vrnitev Snežane Vukmirović

Z jutrišnjo otvoritvijo (ob 16.20) se bo na novogoriškem stadionu začelo absolutno državno atletsko prvenstvo, ki je za nedavnim evropskim mitingom EAA v Velenju drugi vrhunec sezone v Sloveniji. Prav Novo Gorico je za vrnitev po poškodbi izbrala tudi najboljša primorska atletinja Snežana Vukmirović.

Koprčanka Snežana Vukmirović se bo po poškodbi vrnila 
prav v Novi Gorici, kjer je pred dvema letoma postavila 
izvrsten osebni rekord v troskoku - 14,58 m. Foto: STA
Koprčanka Snežana Vukmirović se bo po poškodbi vrnila prav v Novi Gorici, kjer je pred dvema letoma postavila izvrsten osebni rekord v troskoku - 14,58 m. Foto: STA

NOVA GORICA >Kljub nekoliko neprijetni vremenski napovedi (v soboto plohe, v nedeljo ohladitev in veter) se na stadionu v Novi Gorici za vikend (tekmovalni del se bo obakrat začel ob 16.30) obeta atletski praznik.

Prvi mož gostiteljev, predsednik Atletskega kluba Gorica Oliver Batagelj, pričakuje dobre rezultate najboljših Primorcev in Slovencev: “ Podrobna vremenska napoved kaže, da tekmovanja ne bodo bistveno motena, napovedana nedeljska ohladitev pa bo za atlete celo dobrodošla. Ker smo še v času lova na manj in bolj zahtevne norme za balkansko prvenstvo in za svetovno prvenstvo, so se prijavili vsi ta čas zdravi atleti. Vseh bo več kot 200. Primorci si lahko obetamo nekaj odličij na tekih na krajše razdalje in v skokih, skoraj gotovo pa bo mogoče videti nekaj odličnih izidov najboljših slovenskih atletov, ki so ta mesec osvojili odličja na EP za mlajše člane in mladince.”

Spored disciplin s primorskimi kandidati za odličja, v soboto, ob 16.30 in 17.45 (finale) - 100 m ovire ženske in troskok ženske; 16.55 in 18.05 (finale) - 100 m ženske; 17.10 in 18.10 (finale) - 100 m moški; 17.30 - palica moški; 18.05 - daljina moški; nedelja, 17.05 in 18.55 (finale) - 200 m ženske; 17.20 in 19 (finale) - 200 m moški; 17.55 - višina moški; 18.00 - troskok moški.

V ženskem delu sporeda bo zanimivo spremljati, kako uspešna bo vrnitev dolgoletne prve dame primorske atletike, specialistke za troskok, Koprčanke pri AD Mass, Snežane Vukmirović, ki je pred dvema letoma prav na novogoriškem stadionu postavila izjemen osebni rekord 14,58, kar je bil tedaj četrti rezultat sezone na svetu. Med kandidatkami za odličje v teku na 100 metrov je njena postojnska klubska kolegica Kaja Debevec, v teku na 100 metrov z ovirami pa isto velja za reprezentantko AK Gorica Tino Slejko.

V primorskem delu moške atletike bodo v ospredju Novogoričani: mladinski reprezentant v teku na 100 metrov Enej Leban (s časom 10,64 je kandidat za odličje), članski reprezentant v troskoku Andrej Batagelj (letos najboljši v državi), skakalec v daljino Urban Čehovin (drugi rezultat sezone pri nas) in skakalec s palico Jure Batagelj (napadal bo tretje mesto). Finalista, morda pa tudi kandidata za bron bi lahko bila še Novogoričana pri AD Mass Anton Manfreda (400 metrov) in Aneja Kodrič (200 metrov).

V AK Gorica se bodo v času prvenstva veselili še dveh dogodkov. Med otvoritveno slovesnostjo (v soboto ob 16.20) bodo predstavili zbornik AK Gorica 50 let - pregled najboljših klubskih rezultatov. Uredil ga je dolgoletni atletski trener Vojko Orel. Na prvenstvu bo zaradi uvrstitve (edine primorske) na olimpijske dneve evropske mladine v Gruziji manjkal mladi novogoriški specialist za troskok Tine Šuligoj.

V absolutnem slovenskem merilu velja opozoriti še na nekaj nastopov. Predstavili se bodo evropski prvak U-23 v skoku s palico, Robert Renner ter bronasta z istega tekmovanja, Luka Janežič (400 metrov, že uvrščen tudi na SP, oba Kladivar) in državni rekorder na 800 metrov Žan Rudolf (Mass). Omeniti velja še mladinskega evropskega prvaka v metu kopja, Jeseničana Matijo Muharja. Tekla bo tudi peta na EP U-23 na 3000 metrov z zaprekami Maruša Mišmaš (oba Mass), disk pa bo metala mladinska evropska podprvakinja, Veronika Domjan (Ptuj). Za rezultat mednarodne vrednosti v skoku se bosta trudili Tina Šutej (Mass) in Velenjčanka Maja Mihalinec (100 metrov, obe kandidatki za SP).

Med zvezdami slovenske atletike bodo manjkali le Primož Kozmus, Rožle Prezelj (oba sta že dalj časa poškodovana) in Martina Ratej, ki s treningom skuša izboljšati padajočo formo.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano