Vrhunec bo v Londonu

Za slalomisti na divjih vodah je prvi del sezone z evropskim prvenstvom in tremi tekmami svetovnega pokala, ki se bo čez tri tedne nadaljeval v Španiji.

Kanuist Benjamin Savšek je v slovenski slalomski ekipi 
prispeval največ vrhunskih rezultatov v prvem delu sezone. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Kanuist Benjamin Savšek je v slovenski slalomski ekipi prispeval največ vrhunskih rezultatov v prvem delu sezone. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

NOVA GORICA > Letos so se karte v slovenski reprezentanci nekoliko premešale. Nosilec vrhunskih rezultatov je postal kanuist Benjamin Savšek, ki je nadaljeval rezultatski trend z zaključka lanske sezone, ko je bil tudi svetovni podprvak. Na evropskem prvenstvu je medaljo pozlatil, na zmagovalne stopničke pa se je zavihtel tudi na naslednjih dveh tekmah svetovnega pokala. Zalomilo se mu je konec preteklega tedna na Slovaškem, ko je obtičal v polfinalu. To potrjuje, kako težko je v zgoščeni konkurenci predolimpijske sezone in ob slalomski nepredvidljivosti ohraniti položaj v vrhu na sleherni tekmi, ki si sledijo v zaporedju.

Dvojec se še lovi

Lanski rezultati kanuja dvoseda Soških elektrarn Luke Božiča in Saša Taljata imajo zato tudi v luči letošnjih dosežkov še toliko večjo težo. V pretekli sezoni se je zdelo samoumevno, da sta se Mostarja redno uvrščala na zmagovalne stopničke. V tekmovalnem koledarju, ki je bil, resda z različnimi prizorišči, terminsko podoben letošnjemu, sta osvojila prvo, drugo in dve tretji mesti. To je neprimerljiv izkupiček s prvim delom sezone 2015, ko sta si zaman prizadevala prebiti v finale najboljše deseterice.

Pomanjkanje tekem je bilo eden od razlogov za slabše dosežke v uvodnem delu sezone, na zadnjih dveh preizkušnjah pa se je na to navezala še želja po vrhunskem rezultatu, ki ga potrebujeta za bolj sproščeno nadaljevanje. Tudi zato letos niti ne pomišljata, da bi izpustila tekmo v Seu d'Urgellu, kjer se bo po enomesečnem premoru 7. avgusta nadaljeval in teden dni kasneje na še enem tradicionalnem pirenejskem prizorišču Pauju tudi končal svetovni pokal in drugi sklop letošnjih tekem.

Tretji in zaključni del sezone od 16. do 20. septembra pripada svetovnemu prvenstvu, kjer se bodo delile olimpijske kvote. Lani sta branilca naslova prav na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva v Londonu dobila tekmo svetovnega pokala. Na olimpijski progi iz leta 2012 pa sta Božič in Taljat tudi v tej sezoni opravila že precej skupnih treningov. V tolažbo mostarski navezi je, da sta tudi lanska zmagovalca svetovnega pokala med dvojci, Slovaka Peter in Ladislav Škantar, ki sta nizala zmage v prvem delu pretekle sezone, po treh tekmah letošnje v skupnem seštevku uvrščena na 13. mesto, tik pred mostarskim dvojcem.

Manjka pika na i

Sicer pa so se po treh preizkušnjah svetovnega pokala v celoti najbolje odrezali kanuisti. V skupnem seštevku je Savšek tretji, preostala trojica pa je razvrščena od 7. do 11. mesta. Avgustovski tekmi bosta za Anžeta Berčiča (7.), Luko Božiča (9.) in Jureta Lenarčiča (11.) še toliko bolj pomembni. Zakaj? Po preizkušnjah v Seuu in Pauju bo strokovni svet določil potnike za svetovno prvenstvo, kjer bo slovenske barve zastopala trojica kanuistov. Poleg Savška, ki ima nastop v Londonu zagotovljen, dobro kaže tudi Božiču, ki ga je polomil le na tekmi svetovnega pokala v Krakovu, kjer je obtičal v kvalifikacijah. Sicer se je vselej uvrščal v finale, tudi na evropskem prvenstvu in tretji tekmi svetovnega pokala, kjer je dvakrat osvojil četrto mesto.

V kajakaškem centru v Solkanu bo ta mesec največja tekma že tradicionalni ECA Junior Cup, neformalni svetovni pokal za najmlajše kategorije, ki bo na sporedu 25. in 26. julija. Člani bodo na Sočo prišli predvidoma 6. septembra, ko naj bi izpeljali preloženo tekmo za državno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Za naslove se bodo poleti v Solkanu potegovali tudi najmlajši, ob Soči pa bodo tudi kajakaški tabori.

Stalnost uvrščanja med deseterico kaže tudi Urša Kragelj. Kajakašica Soških elektrarn se je kot edina v slovenski reprezentančni odpravi vselej prebila v finale. Tam ji je manjkala le pika na i, oziroma uvrstitev na zmagovalne stopničke, ki jim je bila rezultatsko še najbližje prav pretekli vikend na Slovaškem, kjer je osvojila četrto mesto. Kragljeva je četrta tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Kajakaši so bili v zadnjih dveh sezonah v senci kanuistov, prav v Liptovskem Mikulašu pa so jih po zaslugi Petra Kauzerja, ki je osvojil tretje mesto, prekosili. Za povratnika na zmagovalne stopničke po daljšem času je vrhunski dosežek tudi lepa popotnica za preostanek sezone. Moštveno ostajajo precej močnejši kanuisti, se pa postopno prebuja tudi novi val kajakašev, med katerimi pomembne izkušnje v članski konkurenci nabira Vid Kuder Marušič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano