Vrh ni daleč

Medtem ko se je končnica za ostanek v prvi moški A DRL že pričela minuli konec tedna, pa se boj za prvaka začenja šele ta konec tedna. V taboru Rokometnega društva Koper 2013 bodo poskušali dobre letošnje predstave potrditi proti najtežjim tekmecem, organizator koprske igre Žiga Smolnik pa je glede končnice optimist.

Žiga Smolnik bo eden glavnih adutov koprske ekipe tudi v 
končnici za prvaka, ki se začne ta konec tedna. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Žiga Smolnik bo eden glavnih adutov koprske ekipe tudi v končnici za prvaka, ki se začne ta konec tedna. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Pred odločilnimi desetimi tekmami, ki bodo odločile državnega prvaka za sezono 2016/17, so si Koprčani - kot zmagovalci domačega rednega dela - priborili enako izhodišče (38 točk), kot ga bosta imela celjska Pivovarna Laško in velenjsko Gorenje. Riko Ribnica zaostaja le za dve točki, Urbanscape Loka v ligo za prvaka prenaša v rednem delu zbranih 29 točk, Krka pa 28. Koprska ekipa je po 22 krogih rednega dela sezone osvojila prvo mesto, pri čemer je osemnajstkrat zmagala, igrala neodločeno doma proti Riku Ribnici in v gosteh pri mariborskemu Braniku, izgubila pa je v Novem mestu in Škofji loki. Koper nazadnje ni zmagal 10. decembra lani, po premoru zaradi svetovnega prvenstva pa je nanizal sedem zaporednih zmag.

“Seveda smo po koncu rednega dela sezone vsi zadovoljni. Razpletlo se je tako, da smo prvi, da imamo prednost in sedaj moramo podobno še nadaljevati. Na začetku sezone smo morda celo sami sebe pozitivno presenetili s tekmo superpokala, ko smo v Portorožu proti Celju Pivovarni Laško izgubili le za gol. Potem smo jeseni malce padli. Sicer smo zmagovali, ampak naša igra ni bila najboljša. Sedaj igramo precej bolje in tako moramo tudi nadaljevati. Seveda bi bilo idealno, da bi bili vso sezono v najboljši formi, a je visoko raven zelo težko vzdrževati. Je pa dobro, da smo prav v tem delu sezone pred končnico prišli v pravo formo,” pravi Žiga Smolnik.

Razpored tekem koprske ekipe:

1. krog (18. marca) - Koper : Krka; 2. krog (25. marca) - Loka : Koper; 3. krog (1. aprila) - Koper : Celje; 4. krog (8. aprila) - Koper : Gorenje; 5. krog (22. aprila) - Ribnica : Koper; 6. krog (29. aprila) - Krka : Koper; 7. krog (13. maja) - Koper : Loka; 8. krog (20. maja) - Celje : Koper, (9. krog); 27. maja - Gorenje : Koper; 10. krog (3. junija) - Koper : Ribnica.

Organizator igre rumeno-modrih je zaradi serije poškodb koprskih zunanjih igralcev zadnje čase nase prevzel več bremena. Smolnik je od začetka sezone nastopil na vseh 28 uradnih tekmah moštva in pri tem zabil 124 golov. Če bo nadaljeval v podobnem ritmu, bo to zanj strelsko druga najbolj uspešna sezona od njegovih sedmih v prvi ligi. Vendar pa se Smolnik s svojo statistiko ne obremenjuje, zanj bo tudi v končnici v ospredju kolektiv: “Ne bi rekel, da sem zadnje čase jaz povlekel ekipo naprej. Mislim, da se ponašamo z res lepo ekipno igro. Vsako tekmo izstopa oziroma se izkaže nekdo drug. Goli tako padajo z vseh položajev, zato mislim, da kot ekipa res igramo dobro. V končnici za prvaka upamo, da bomo zadržali prednost pred Ribnico, ali jo še povečali in se morda vmešali v boj za sam vrh s Celjani in z Velenjčani. Rokometaši iz Škofje Loke in Novega mesta sicer po rednem delu že zaostajajo preveč, a še vedno lahko presenetijo in komu tudi zagrenijo življenje. Koper, Ribnica, Celje in Gorenje pa se bomo udarili za prva mesta.”

Razpored končnice za prvaka je za Koprčane kar ugoden. Koper 2013 bo startal proti laže premagljivima nasprotnikoma, potem pa se bo stopnja težavnosti dvigala. Do zadnjega kroga, ki bo šele na začetku junija, bodo ljubitelji rokometa zagotovo prišli na svoj račun. Tudi zato, ker Celje PL in Gorenje zaradi sodelovanja v ligi Seha nista nastopala v rednem delu prvenstva.

SANDI JERMAN


Najbolj brano