Vratar Giljen: od pol milijona do Čelika

Petarda Koprčanov v mreži nikšićkega Čelika je odmevala bolj kot bi marsikdo pričakoval. TV prenos tekme je omogočil, da so posnetki hitro pristali na svetovnem spletu in sprožili goro komentarjev o nameščanju rezultata.

Vratar nikšičkega Čelika Vladan Giljen (v rumeni majici) Foto: Rok Maver
Vratar nikšičkega Čelika Vladan Giljen (v rumeni majici) Foto: Rok Maver

NIKŠIĆ, KOPER > Nekateri posnetki o “trudu” domačih igralcev so zelo nazorni, nam pa je padla v oči zgodba nikšičkega vratarja Vlada Giljena.

Ob navedbah, da naj bi bila končni rezultat in zmagovalec tekme sporna, je FC Koper objavil sporočilo. “V nogometnem klubu FC Luka Koper želimo poudariti, da je bila omenjena tekma zaradi nekaterih precedenčnih primerov sumljivih izzidov nikšičkega Čelika pod natančnejšim drobnogledom Evropske nogometne zveze. Na tekmi je krovna organizacija imela tri svoje predstavnike, ki bodo, prepričani smo, ugotovili, ali je na sami tekmi prišlo do nepravilnosti. Kar želimo v FC Luki Koper poudariti pa je, da na noben način in z nikakršnimi prijemi, nismo vplivali ali pomagali vplivati na končni rezultat srečanja. FC Luka Koper je o tekmo odigrala pošteno.”

Koprsko delegacijo so ob prihodu domov pričakala številna vprašanja o morebitni namestitvi izida tekme. Glede na to, kaj se dogaja na evropskih tekmah Čelika v zadnjih dveh sezonah s kar 32 prejetimi goli, pravzaprav ne more biti posebnega dvoma o tem, kaj počenja nikšički klub. Pri tem pa so kolateralne žrtve klubi, s katerimi igra (Metalurg Donjeck, Honved in Koper). Tako je lep občutek po visoki zmagi (vnovič poudarjamo, da bi bilo lahko tudi več kot 10:0) malce razvodenel. Našo pozornost je po pogovoru z nekaterimi nekdanjimi vodilnimi ljudmi v Čeliku, ki so k nam prisedli med tekmo, pritegnil vratar Vladan Giljen. Že na prvi pogled je očitno, da gre za šolanega in zelo nadarjenega vratarja. V to kategorijo ne sodita “posredovanje” ob prvem zadetku kanarčkov, ko je pri strelu Mateja Palčiča skočil vstran, ter držanje za glavo, ko je tik ob vratnici s prsti ubranil “smrtno” priložnost Mateja Pučka (pri 4:0) in še kakšno slabše posredovanje. Na tekmi je imenitno ubranil nekatere strele Koprčanov, ki smo jih vsi že videli v mreži, in potrdil vse svoje znanje.

Zanimiva je njegova nedavna zgodba. 25-letni in 188 centimetrov visoki vratar je sicer sin zelo znanega vratarja mestnega tekmeca Čelika, Sutjeske, Petra Giljena. V Sutjeski je Vladan tudi začel nogometno pot, branil za črnogorski reprezentanci U-19 in U-21. Med sezonama 2010/13 je bil v portugalskem prvoligašu Nacionalu, kjer je bil pretežno rezervist, odlično pa je branil v pokalu, predvsem enajstmetrovke. Črnogorci pravijo, da je tam prejemal približno pol milijona evrov letne plače, potem pa je lani prekinil pogodbo v svojo škodo, čeprav je bila veljavna še dve leti. Dogovorjen naj bi bil z Anderlechtom, namesto z njim je zadnji dan prestopnega roka podpisal za OFK Beograd. Tam (ni branil slabo) naj bi ostal dve sezoni, a se je po enem letu preselil v Čelik. V klub, ki je sicer bil tretji v črnogorskem prvenstvu, a je trenutno (kot na vsakem začetku sezone, odkar igra v Evropi!) brez plač in v kadrovskih težavah. Samo po sebi se zastavlja vprašanje: kako lahko vratar njegovega znanja v dveh letih pade iz Nacionala (kjer bi lahko še dve leti zgolj prejemal plačo) do takega kluba, kot je trenutno Čelik? Prostovoljno?

ROK MAVER


Najbolj brano