Vprašanje motiva

Slovenske rokometaše čakata do konca svetovnega prvenstva še dve tekmi v boju za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Danes ob 16.30 se bodo pomerili z Dansko, svoje nastope v Katarju pa bodo sklenili jutri.

Matej Gaber (v ospredju v belem dresu) in Uroš Bundalo (v ozadju v belem dresu) predstavljata obrambni blok pred slovenskimi vrati. Foto: Nebojsa Tejic
Matej Gaber (v ospredju v belem dresu) in Uroš Bundalo (v ozadju v belem dresu) predstavljata obrambni blok pred slovenskimi vrati. Foto: Nebojsa Tejic

DOHA > Kaj prinašata preostala dvoboja za poražence četrtfinalnih obračunov? Ne prav veliko, potem ko je jasno, da so si Hrvaška, Nemčija, Danska in Slovenija - ne glede na razplet današnjih in jutrišnjih dvobojev - praktično že zagotovili nastop v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah. Če je bil to za Slovenijo glavni cilj, pa je za Dansko, predvsem pa za Hrvaško in Nemčijo, ki do četrtfinala nista poznali poraza, slovo pred odločilnimi obračuni za medalje kar precejšnje razočaranje.

Danske izjeme

Slovenija, ki je v sredo morala priznati premoč Franciji, tudi ne more biti zadovoljna s prikazanim. Če ne drugega, pa se je v boju za razvrstitev od petega do osmega mesta znašla v prestižni in trofejni družbi rokometnih velesil. Današnji tekmec gotovo sodi mednje, od vse četverice pa je bil v napetem dvoboju s Španijo še najbližje polfinalu svetovnega prvenstva, ki je za Dance sicer standard. Vsaj je bil v eri Ulrika Wilbeka, ki ga je na klopi nadomestil Islandec Gudmur Gudmundsson. Danci so se namreč od leta 2007 in svetovnega prvenstva v Nemčiji vselej uvrščali med najboljšo četverico. V letih 2011 in 2013 pa so se prebili celo do finala.

Današnja dvoboja za razvrstitev od 5. do 8. mesta - Hrvaška : Nemčija (14), Slovenija : Danska (16.30).

Tudi letos so bili z enim najboljših igralcev na svetu Mikklom Hansnom in enim najbolj cenjenih vratarjev Nicklasom Landinom med glavnimi kandidati za odličje, a jim v skupini D ni šlo vse po načrtih. Sicer so zasedli drugo mesto in brez večjih težav preskočili islandsko oviro v prvem izločilnem dvoboju. V ponovitvi finala izpred dveh let pa so proti Španiji spet potegnili krajšo. Koliko posledic je pustil četrtfinalni poraz ali bolje rečeno koliko motiva in naboja jim je sploh še ostalo za tolažilne tekme? Sodeč po odzivih na včerajšnji tiskovni konferenci slovenske reprezentance, ki na dvobojih z Danci sicer nima pohvalne bilance, ga je vsaj na naši strani nekaj še ostalo.

Slovenska (ne)moč

“Z izjemo dvoboja proti Makedoncem še nismo odigrali tekme brez nihanj. To je moja želja, ob zmagi seveda. Današnje tekmece poznamo. Ne nazadnje smo se z njimi pomerili na pripravljalnem turnirju pred SP in visoko izgubili, a v nepopolni zasedbi. Takrat so Danci že kazali visoko raven forme, ki so jo stopnjevali tudi v Katarju. Mislil sem, da bodo ugnali Špance, a se je zgodilo nasprotno. Danes bo pomemben tudi psihološki aspekt. Morda je bil njihov četrtfinalni poraz bolj boleč. Igrišče bo seveda pokazalo, ali je res tako, je pojasnil selektor Boris Denić, ki je na vprašanje, ali preboj v četrtfinale zrcali realno moč Slovenije? “V turnirskem sistemu po nizu odigranih tekem smo proti Franciji fizično nemočni. To je dejstvo. Preprosto so nas pometli z igrišča. Na enem dvoboju, ki ne bi bil v kontekstu turnirskega sistema, bi se jim gotovo učinkoviteje zoperstavili.Imeli bi več moči,” je pojasnil Denič.

Čeravno tudi igralci pravijo, da se utrujenost stopnjuje, pa v isti sapi zatrjujejo, da je ostalo še nekaj moči za preostala dvoboja. ”Kot športnik imaš vedno željo po zmagi. Borili se bomo do konca in videli, kaj nam bo to prineslo,” je pojasnil Matej Gaber, ki običajno na igrišču tvori centralni obrambni blok slovenske reprezentance z Urošem Bundalom. Včeraj sta bila skupaj tudi na druženju z novinarji. Oba sta imela tik pred začetkom SP tudi nemalo težav s poškodbami. “Bolečine se še pojavljajo, a me na tekmi ob sproščenem adrenalinu ne ovirajo. Nekaj več težav je, ko se telo ohladi. Blažim jih s terapijami. Še dve tekmi pa bomo ja stisnili zobe,” je pojasnil Bundalo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano