Vonnova prva na superveleslalomu v St. Moritzu, Mazejeva odstopila

Američanka Lindsey Vonn je zmagala na superveleslalomu v St. Moritzu (1:23,55). Druga je bila branilka velikega kristalnega globusa Avstrijka Anna Fenninger (+0,24), tretja pa njena rojakinja Nicole Hosp (+1,10). Vodilna v skupnem seštevku pokala Tina Maze je tik pred ciljem prvič v tej sezoni odstopila.

Lindsey Vonn Foto: STA
Lindsey Vonn Foto: STA

ST. MORITZ > Vanja Brodnik je bila na 34. mestu (+4,12) edina uvrščena Slovenka. Ilka Štuhec je po solidnih vmesnih časih v spodnjem delu zgrešila vratca in predčasno končala nastop, diskvalificirana pa je bila Ana Bucik.

Tina Maze je tako kot nekdanja svetovna prvakinja Elisabeth Görgl iz Avstrije in sobotna zmagovalka smuka Lara Gut iz Švice ostala brez izida. Mazejeva je naredila napako tik pred ciljem v zadnji pasti na progi. Z veliko hitrostjo je prišla do vratc, kjer je bilo potrebno zelo zaviti in tega ni mogla več storiti. Po sobotnem 18. mestu v smuku, kjer si je uničila smučko, ko je povozila kamen, je ostala še brez točk in Fenningerjeva je znižala zaostanek za njo v seštevku pokala na 184 točk. Gutova pa je padla že v zgornjem delu in se ustavila šele v zaščitni mreži ob progi, vendar je, očitno nepoškodovana, sama odšla do cilja.

“Nastopila sem dobro. Mislim, da sem napadala. Dala sem vse od sebe. V spodnjem delu sem preveč tvegala, res sem imela veliko hitrost, neverjetno hitro je vse skupaj prihajalo. Nisem reagirala najbolje, mogoče je malo popustila tudi koncentracija. Poleg tega sem bila tri dni zelo bolna in nisem optimalno pripravljena. Vse mi gre narobe. Včeraj sem zadela še tisti kamen. Od Cortine se mi tekme vlečejo. Ni tisto pravo, kar bi si želela. Smučam pa dobro. Obrniti bo treba list in se pozitivno usmeriti na svetovno prvenstvo,” je dejala Mazejeva.

To je bila zadnja tekma alpskih smučark pred svetovnim prvenstvom, ki bo februarja v ameriškem Vailu in Beaver Creeku. Tja bo Lindsey Vonn na domače prvenstvo v Kolorado odpotovala z lepo popotnico kot zadnja zmagovalka tekme za svetovni pokal, rekordni niz prvih mest v tem tekmovanju pa je povečala na 64. Anna Fenninger, olimpijska superveleslalomska prvakinja, je bila edina konkurenčna Vonnovi. Že tretjeuvrščena Nicole Hosp je za Američanko zaostala več kot sekundo, skupaj pa je bilo le devet tekmovalk, ki so zaostale manj kot dve sekundi.

“Proga je bila zelo zahtevno postavljena, z veliko pastmi. Kljub temu je bila potrebna agresivna, vendar zelo aktivna in kontrolirana vožnja. Tudi ta taktika pa ni bila zagotovilo, da boš prišel do cilja. Meni je nastop, ob nekaj manjših napakah, lepo uspel,” je dejala Vonnova, po veliki napaki 23. na sobotnem smuku.

Mazejeva pa si pred SP želi le eno. “V naslednjih dnevih si ni želim nič drugega, kot da bi bila zdrava, da se napolnim in dobim nazaj, kar sem v zadnjih dnevih izgubila. Potem bo tudi motivacija večja in bo vse skupaj lažje. Fenningerjeva je z dvema drugima mestoma dobra, sama pa sem bila slaba in se vse skupaj hitro spreminja. Bo še dolga sezona in bo potrebno zdržati tudi v boju za končno zmago,” je še dodala Mazejeva.

Ilka Štuhec je bila kot najboljša Slovenka 11. na sobotnem smuku, tudi dan pozneje pa je do odstopa dobro smučala. “Tako kot včeraj sem imela dobre občutke. Mogoče sem malo preveč zamudila na nekaterih mestih, morala bi biti nad modro linijo, prišla sem nekoliko prehitro in žal se ni izšlo. Občutki pred SP pa so veliko boljši, kot prej. Dobila sem precej samozavesti in samozaupanja. To sem potrebovala in dolgom čakala. Sedaj bom skušala formo držati oziroma jo celo malo nadgraditi,” pa je dejala Štuhčeva.

STA


Najbolj brano