Volkovi in azzurri dvigujejo formo

Slovenski košarkarji se bodo nocoj v okviru pokala Adecco v dvorani Bonifika najprej skušali oddolžiti Fincem za poraz na domačem evropskem prvenstvu (EP) v Ljubljani, vse kaj drugega pa prinaša jutrišnja tekma s tradicionalnimi tekmeci Italijani, ki so prvič po dolgih letih v vlogi favorita.

Slovenija je v petek premagala Ukrajino. Danes se bo 
pomerila s Finsko, v nedeljo pa še z Italijo.
Slovenija je v petek premagala Ukrajino. Danes se bo pomerila s Finsko, v nedeljo pa še z Italijo. 

KOPER > Koprčani še niso pozabili na Fince (in na Finke), ki so si privoščili rajanje v največjem pristanišču dežele na zanje poceni strani alkoholnih zvarkov. Susijengi (volčje krdelo), kot so si vzdevek nadeli Finci, so bili največje presenečenje koprskega dela eurobasketa septembra leta 2013.

Ni nam znano, če bodo tudi danes zvečer na tekmi s Slovenijo imeli svoje privržence v koprski dvorani, vsekakor pa je njihova košarka Slovencem nekoliko bliže zaradi nekdanjega dvojca Olimpije Teemuja Rannikka in mlajšega Sasuja Salina. Slednji bo jeseni v Gran Canarii kot soigralca uzrl nekdanjega znanca iz Olimpijine slačilnice Alena Omića, letos prvega slovenskega reprezentančnega aduta pod košem.

S tem se slovensko-finska znanstva ne bodo ustavila: prvo ime sedanje reprezentance Zoran Dragić je v ruskem Khimkiju postal soigralec branilca Petterija Koponenna, okoli katerega se vrti finska igra. Koponnen je prvi strelec moštva pod trenersko taktirko Nemca Henrika Dettmanna, ki je v nemško reprezentanco vpeljal Dirka Nowitzkega.

Finci se lahko v pripravljalnem obdobju pohvalijo s skalpom Francije, zmago in porazom z Belgijo ter porazom z Litvo. Spomnimo se jih tudi po tem, da jim je najbližje revolveraška igra, ko po prehodu čez polovico igrišča takoj pogledujejo proti košu.

Da so organizatorji višek turnirja pustili za gospodov dan, dokazuje tudi nekoliko višja cena vstopnic. Tridnevno tekmovanje se bo jutri zvečer končalo s tekmo med starima znancema Slovenijo in Italijo. Doslej sta odigrali dvanajst tekem, razmerje zmag in porazov je izenačeno na šest. Če sosedom nikoli nismo želeli prepustiti vloge favorita, bi jo tokrat skoraj morali.

Slovenija italijansko reprezentanco četrtič gosti v Kopru. Italijani so Slovence v Bonifiki premagali le leta 1999 ob otvoritvi dvorane. 2. junija 1999 (takrat so bila prvenstva stare celine še v juniju) so slavili z 61:53.

Od leta 2004, ko se je končalo zadnje obdobje, ko so bili na evropskem vrhu, pa vse do EP v Sloveniji, ko so bili osmi, Italijani niso imeli pretiranega razloga za dobro voljo. Tako kot so se kandidaturi za EP 2013 v zadnjem trenutku odpovedali, niso želeli zapraviti 800.000 evrov za povabilo na SP v Španiji pred letom dni.

Odkar je selektor Simone Pianigiani, je Italija za glavno vadbeno središče reprezentance izbrala sosednji Trst. Italijani imajo na voljo skoraj popolno ekipo, vključno z vsemi svojimi štirimi močmi v ligi NBA. Andrea Bargnani, Danilo Gallinari, Marco Belinelli in Luigi Datome dvigujejo ambicije pristašev azzurrov. Imena sicer sama po sebi ne prinašajo rezultata, dolgo skupno obdobje pa lahko kdaj tudi škodi, saj vsi našteti niso ravno karakterno neproblematični možje. A vendar se zdi, da lahko letos Italija igra vidnejšo vlogo. Toda najprej bo morala skozi skupino smrti v Berlinu v družbi Srbije, Španije, Nemčije, Turčije in Islandije. Ekipa ima večjo širino in globino kot prejšnje in kakšno leto izkušenj več. Italijani so se pred kratkim sprehodili na turnirju v Tbilisiju proti Latviji, Estoniji in Gruziji. RM


Najbolj brano