Vojsko je lahko za zgled

Ugodne snežne razmere med nedavnimi novoletnimi šolskimi počitnicami so omogočile dober začetek sezone smučarskega teka tudi na Primorskem. Resno se z njim ukvarjajo v Črnem vrhu nad Idrijo in predvsem na Vojskem.

Memorial Andreja Erjavca na Vojskem (posnetek je z lanskega)  je stalnica v slovenskega tekaškega koledarja. Foto: Bogdan Rupnik
Memorial Andreja Erjavca na Vojskem (posnetek je z lanskega) je stalnica v slovenskega tekaškega koledarja. Foto: Bogdan Rupnik

VOJSKO > Središče smučarskega teka na Primorskem je center Tekaško smučarskega kluba Idrija na 15 kilometrov oddaljenem Vojskem. Na proge, ki ležijo med 1100 in 1200 metri nad morjem, je padlo 70 centimetrov snega, kar so klubski prostovoljci takoj izkoristili za ureditev skupno desetih kilometrov prog, za kar imajo na voljo teptalni stroj in motorne sani. Center je v miniaturnih objektih urejen po italijanskem zgledu - s sprejemno stavbo (tu se je mogoče pogreti in okrepčati), slačilnico in izposojevalnico tik ob startno-ciljni areni. Že med prazniki so ob treningih otroških selekcij izvedli licenčni seminar za učitelje teka na smučeh. Znanje je pod vodstvom idrijskega trenerja, tudi demonstratorja Smučarske zveze Slovenije Jureta Gantarja, obnovilo enajst učiteljev iz idrijske, cerkljanske in tolminske občine, vsi pa so člani TSK Idrija.

Jure Gantar je sicer osebno izkaznico kluba za letošnjo sezono strnil takole: “Večina učiteljev bo izvajala različne tečaje teka na smučeh: za šole, za potrebe šol v naravi in športnih dni, pa tudi komercialne. Z mladimi delamo trije, trenira 24 otrok, vadba pa teče trikrat tedensko. Udeleževali se bomo otroških tekem slovenskega pokala Geoplin in rekreativnega pokala Slo ski maraton. Ker smo s tekmovalno ekipo začeli šele pred dvema letoma, je naš letošnji cilj uvrščanje dveh do štirih tekmovalcev med prvih deset v pokalnih tekmah. Otroci, ki jih zanima treniranje teka na smučeh, se nam sicer lahko pridružijo kadarkoli, podatke o tečajih in vadbi pa je mogoče dobiti na naši spletni strani in ob sobotah in nedeljah v tekaškem centru. Sicer smo pri promociji teka na smučeh iz leta v leto uspešnejši, saj število tekačev raste. Tek je pač cenovno dostopnejši od alpskega smučanja. Mnogi si na začetku opremo sposodijo, skoraj vsi pa si kmalu kupijo svojo.”

Dodati velja, da je s članarino (za novince 27 oziroma za otroke 12 evrov) mogoče vse zimske dni v letu uporabljati vse, kar center ponuja.

Drugo tradicionalno primorsko središče smučarskega teka je 700 metrov visoko ležeči Črni vrh nad Idrijo z bližnjim Zadlogom. Med obema krajema že vrsto let poteka Trnovski maraton, tekma slovenskega pokala za rekreativce in veterane. Nosilec tekaške dejavnosti je Športno društvo Trnovski maraton. Predsednik Roman Rupnik je z začetkom sezone zadovoljen: “Decembrski sneg in dobro sodelovanje s tekaškim klubom Valkarton iz Logatca ter smučiščem Ski Bor je omogočilo, da smo takoj uredili progo od parkirišča pri bencinski črpalki proti Lomam v predelu Trate. Kolikor bodo snežne razmere dopuščale, bo tam redno tekla društvena rekreacija, glede na povpraševanje pa bomo izvajali tudi tečaje za šolske otroke in odrasle. Nadarjene in dovolj zavzete mlade usmerjamo v logaški klub.”

Del tekaških smučin na Črnovrški planoti vso sezono, posebej pa med pripravo na tekmo, ureja tudi društvo Trma iz Zadloga. Približno deset tekačev, pretežno veteranov, sicer dokaj redno nastopa v slovenskem rekreativnem pokalu Slo ski maraton. Na uvodni tekmi v Bohinju je bil sedmi Marko Rupnik.

Ko se bo na Vojskem in v Črnem vrhu okrepila baza najmlajših tekmovalcev, s preskokom nekoliko starejših na višjo tekmovalno raven ne bo težav, saj v obeh krajih sodelujejo z bližnjim TSK Valkarton Logatec. Ta sodi v slovenski vrh in ima ta čas kar tri A članske reprezentante - Roka Tršana, Miho Šimenca in Boštjana Klavžarja. Član logaških mlajših selekcij je tudi Dejan Hladnik iz Črnega vrha.

Večji razmah kakovostnega tekmovalnega teka na smučeh - predvsem na Vojskem, kjer so večinoma ugodne temperaturne in snežne razmere (tekmo slovenskega pokala so izpeljali tudi v lanski zeleni zimi) do konca marca - ovira odsotnost tehničnega zasneževanja in razsvetljave. Postavitev obojega bi šolarjem v izjemno hriboviti in zato prometno zamudni idrijski občini po pouku tudi v najkrajših zimskih dneh omogočilo vsakodneven izdaten trening. Načrti za oboje so, a brez denarja ne gre.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano