Vodilni ni bil le tri dni

Po dveh zaporednih britanskih zmagoslavjih na dirki po Franciji je napočil tudi čas za italijansko. Vincenzo Nibali se je vpisal med kolesarske izbrance, ki so osvojili tri največje etapne dirke na svetu: Tour, Giro in Vuelto.

Vincenzo Nibali je zmagovalec Toura 2014
Vincenzo Nibali je zmagovalec Toura 2014 

PARIZ > Vincenzo Nibali je zmagal premočno in zasluženo. Rumene majice najboljšega ni nosil le tri dni. Dobil je štiri etape, tako kot Nemec Marcel Kittel. Nibali je zmagoval na različnih terenih. Suveren je bil na vzponih, osredotočen, zanesljiv, a hkrati hiter v spustih. Slavil je na razgibani drugi etapi v Angliji na uvodu Toura, etapno zmago si je privozil v Vogezih, najmočnejši je bil v Alpah in nato tudi v Pirenejih. Morda še največji podvig pa je uprizoril na etapi, ki je potekala na trasi dirke Pariz-Roubaix. Na zloglasnih kockah je v dežju in vetru letel. Dirko je dobil tam, kjer so jo glavni tekmeci izgubili. Konkurenta sta bila pravzaprav dva. Branilec naslova Chris Froome in verjetno najboljši hribolazec na francoski pentlji, Španec Alberto Contador, sta na stavnicah kotirala še bolje od Nibalija. Bitko z Italijanom sta izgubila, preden se je dirka razvnela, pred odločilnimi vzponi.

Po polovici Toura je bilo jasno, da ga lahko izgubi le Nibali. V Alpah in Pirenejih je potrdil, da je nesporen vladar dirke. Tudi v sobotnem kronometru, na katerem je s četrtim mestom še povečal že tako občutno prednost pred zasledovalci. Končne Italijanske zmage na Touru so po zmagovitem obdobju legend Fausta Coppija in Gina Bartalija redke. V zadnjih 50 letih je to uspelo le trem. Leta 1965 je zmagal Felice Gimondi. 33 let kasneje je na Elizejskih poljanah slavil Marco Pantani. V očeh navijačev nepozabni gusar je kot zadnji povezal zmagi na dirkah po Italiji in Franciji.

Nibali je napovedal, da bo naslednje leto poskušal osvojiti znameniti dvojček, kar velja v sodobnem cestnem kolesarstvu za svojevrstni podvig. Tudi Nibaliju bo težko doseči dva vrhunca na tritedenskih etapnih dirkah v enomesečnem razmaku. Pri 30 letih je čas, da poskusi. Da zna in zmore, je pokazal že leta 2010. Slavil je na španski Vuelti, kjer je na zahtevnih vzponih odbil vse napade španskih matadorjev.

Vincenzo Nibali se je pridružil peterici kolesarjev, ki je dobila tri največje etapne dirke Tour, Giro in Vuelto. Na seznamu so še Belgijec Eddy Merckx, Francoza Bernard Hinault in Jacques Anquetil, Španec Alberto Contador in Italijan Felice Gimondi.

Pred štirimi leti smo ga podrobneje spoznali tudi kot zmagovalca dirke po Sloveniji. To pa nista edini povezavi s Slovenijo oziroma Primorsko. Vincenzo Nibali je pri Astani moštveni kolega Idrijčana Boruta Božiča, ki ga na letošnjem Touru sicer ni bilo. Zato pa je na dirki po Franciji še petič tekmoval Kristijan Koren, ki je bil Nibalijev moštveni kolega do leta 2012 pri Liquigasu oziroma Cannondalu. Slovenski rekorder po številu nastopov na dirki po Franciji je z odstopom Simona Špilaka v zadnji pirenejski etapi ostal edini preostali slovenski kolesar v karavani, s katero je še petič zapored prečkal ciljno črto v Parizu.

Končni vrstni red Toura 2014 - 1. Nibali (Ita), 2. Peraud +7.37, 3. Pinot (oba Fra) 8.15, 4. Valverde (Špa) 9.40, 5. Van Garderen (ZDA) 11.24, 6. Bardet (Fra) 11.26 ... 135. Koren (Slo) 4:29.14.

Z razpletom Toura so lahko po daljšem času zadovoljni tudi Francozi, ki so zadnjič stali na zmagovalni stopničkah leta 1997 po zaslugi Richarda Virenqua. Tokrat so se kar trije prebili med najboljšo šesterico, dva pa na zmagovalne stopničke. S Thibautom Pinotom in Romainom Bardetom si lahko obeta še lepo prihodnost.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano