Massi: Tina Maze je smučala za 10+

Slovenska alpaka smučarka Tina Maze je dosegla novo zmago v svetovnem pokalu. Na veleslalomu v švedskem Areju se je z najboljšim dosežkom druge vožnje kljub večji napaki s sedmega mesta po prvi vožnji prebila na prvo mesto in dosegla še tretjo zmago v sezoni in utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tina Maze je po prvi vožnji veleslaloma v Areju sedma, f v finalni vožnji bosta nastopili še Ana Drev (11.) in Katarina Lavtar (29.).  Foto: STA
Tina Maze je po prvi vožnji veleslaloma v Areju sedma, f v finalni vožnji bosta nastopili še Ana Drev (11.) in Katarina Lavtar (29.).  Foto: STA

ARE > “Velika zmaga, težko je bilo danes zaradi časovne razlike po tekmah konec prejšnjega tedna v Kanadi. Se pa navajam, vsak dan je bolje. Zelo sem zadovoljna, kljub napakam. Že v prvi vožnji sem naredila veliko napako. Tega v drugi nisem želela, vendar sem jo. Toda smučam dobro in hitro. Izjemna vožnja mi je uspela v drugem nastopu, sploh v spodnjem delu. Kot sem že dejala, časovna razlika je bila najtežja, prilagajanje na to je bilo odločilno,” je dejala Tina Maze.

Čeprav je bila po prvi vožnji sedma, je na koncu dosegla že 26. zmago v karieri in z dvema desetinkama prednosti premagala Švedinjo Saro Hector, tretja pa je bila vodilna po prvi vožnji Avstrijka Eva Maria Brehm z zaostankom 28 stotink. Do točk sta prišli še dve slovenski smučarki. Ana Drev je bila 14. (+ 1,94), Katarina Lavtar pa je bila 24. (+2,56). Tina Robnik, četrta Slovenka, je tekmovanja končala po prvi vožnji na 40. mestu.

Massi: Fenomenalna tekma

“Danes sem se zahvalil Švedom, saj smo imeli osem kilometrov od tu progo, ki so jo polili z vodo. Ogrevalna in trening proga je imela tako isto podlago kot tekmovalka proga. To šteje ogromno, to bi morali delati povsod, vsi organizatorji, pa ne. Mi smo bili edini, ki smo šli polivati progo z njimi in to se je obrestovalo. Lahko smo trenirali tam in Švedom se zahvaljujem za velikanski fair play. Zaradi časovne razlike je imela Mazejeva na začetku nekaj težav s koncentracijo. Proga ni težka, teren pa je zelo valovit. Vratca so bila na prvi progi postavljena na velikih razdaljah in je bila taktična tekma. Ocena je 10 +. V finalu je naredila napako, toda reagirala brutalno. Kratke zavoje je imela in dodaja moč v stotinki sekunde. To jo loči od drugih, tudi material ima na najvišji ravni. Fenomenalna tekma,” je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Izkazali sta se tudi Ana Drev, po prvi vožnji 11., četudi je v finalu izgubila tri mesta, ter Katarina Lavtar, ki je prišla do prvih točk v sezoni. “Zelo sem zadovoljna, res pa je, da me je po prvem teku tako bolel hrbet, da sem razmišljala, če sploh nastopim. Potem mi je pomagala fizioterapevtka Tine Maze, vzela sem še protibolečinsko tableto in nekako šla dol v drugi vožnji, ni pa bilo ravno za uživati. Želim čim prej sanirati tole zadevo, za dobre rezultate naprej pa me ne skrbi,” je dejala Drevova.

Trening slaloma pod žarometi

V skupnem seštevku ima Mazejeva že 177 točk prednosti pred drugouvrščeno in branilko velikega kristalnega globusa Anno Fenninger; Avstrijka je bila tokrat šesta. Bremova vodi v veleslalomskem seštevku v katerem je Mazejeva z 61 točkami zaostanka četrta.

V soboto bodo smučarke v Areju nastopile še v slalomu. “Na našem ekipnem programu je slalomski trening pod žarometi. To je sicer brutalno. A smo to naredili že prvi dan po prihodu iz Kanade. Trenirala je takoj po prihodu in smo lahko tri dni izkoristili maksimalno za treninge. Tina Maze je zdržala vse napore. Resnične čestitke, je fenomen na vseh področjih. Pri 31 letih je v izjemnem fizičnem stanju. Še tisti, ki ne smučamo, smo imeli danes zaradi prilagajanja časovni razliki velike težave, ona pa je izjemno tekmovala in končala z vrhunskim izidom,” je sklenil Massi.

STA


Najbolj brano