Vladarji rokometne scene

Najboljša reprezentanca zadnjega desetletja. To dejstvo dovolj zgovorno priča, s kom bodo danes imeli opraviti slovenski rokometaši. Aktualni olimpijski in evropski prvaki, Francozi, želijo na svetovnem prvenstvu spet združiti tri naslove z velikih tekmovanj.

Francoski vratar Thierry Omeyer bo drevi zadnja ovira za slovenske rokometaše. Foto: Yves Herman
Francoski vratar Thierry Omeyer bo drevi zadnja ovira za slovenske rokometaše. Foto: Yves Herman

DOHA > Francoska bera zlatih medalj je res impresivna. Olimpijski prvaki leta 2008 in 2012, svetovni prvaki 2009 in 2011 ter evropski prvaki 2006, 2010 in 2014 spet jezdijo na zmagovitem valu. Argentinske upe so na ponedeljkovi tekmi osmine finala zatrli že v kali in poslali jasno sporočilo tekmecem, da še ne mislijo sestopiti s prestola. Pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Španiji so se po porazu s Hrvati v četrtfinalu sicer poslovili, a le začasno.

Francoska dinastija

Ubranitev olimpijskega naslova, so bili prepričani rokometni opazovalci, je bil labodji spev generacije, ki naj bi bila po malem zasičena in tudi načeta od afer, povezanih s športnimi stavami. Na zadnjem evropskem prvenstvu na Danskem so se galski petelini vrnili v šampionskem slogu in napovedali, da francoske dinastije še ne bo tako kmalu konec. Glavni cilj so seveda olimpijske igre v Riu in trojček zlatih medalj. Evropska in svetovna prvenstva so vmesne postaje, a motiv je vedno znova vrhunski. Šampioni se še niso naveličali zmagovati.

Francijo odlikujeta ekipna povezanost in moštveni duh, ki ju od leta 2001 skrbno neguje selektor Claude Onesta. Vselej stavi na jedro starejših in izkušenih rokometašev. Potem ko se nekateri nosilci igre poslovijo ali upehajo, dodaja sveže moči, ki se kalijo ob asih kova Nikola Karabatić, Thierry Omeyer, Daniel Narcisse, Michael Guigou.”Proti Sloveniji ne bo lahko. So zelo dobra ekipa. V svojih vrstah imajo najboljšega strelca na tem svetovnem prvenstvu Dragana Gajića, ki ga dobro poznam iz Montpellierja, kakor tudi Vida Kavtičnika, Mateja Gabra, Jureta Dolenca,” se je po zmagi z Argentino na naslednjega tekmeca ozrl William Accambray. Donedavni soigralec številčne slovenske kolonije pri Montpellierju je s Xavierjem Barrachetom. predstavnik srednje francoske generacije.Če Nikoli Karabatiću in Narcissu v napadu ne steče, kot je treba, imata na zunanjih položajih izvrstni alternativi.

Še eno razsežnost francoski zunanji vrsti daje skočni Alix Nyokas, prihaja pa tudi novi val, ki ga pooseblja odlični Kentin Mahe. Za vsak primer je tu še stalni udeleženec francoskih zmagovitih bojev, 37-letni Jerome Fernandez, ki ostaja formalni kapetan. Na igrišču pa ima glavno besedo seveda Karabatić.

Obrambna zaščita

Navzven so odnosi v francoski reprezentanci zelo dobri. V sproščenosti prednjači prav francoski selektor. Po tekmi z Argentino se je brezskrbno sprehajal po mešani coni in prostorih dvorane Al Sadd, tudi na novinarski konferenci je bil precej zgovoren, a je dal bolj malo gradiva na temo slovenskih rokometašev. ”Videl sem nekaj tekem. Njene reprezentante poznam, še posebej dobro tiste, ki igrajo v francoski ligi. Veselimo se novega izziva,” je povedal Onesta, ki na svetovnem prvenstvu pogreša Luca Abaloja. Na desnem krilu ga za zdaj uspešno nadomešča Valentin Porte. Bertrand Gille pa je dobil v Cedricu Sorhaindu dostojnega naslednika na položaju krožnega napadalca.

Preostali četrtfinalni pari - Hrvaška : Poljska (16.30), Katar : Nemčija (16.30), Danska : Španija (19).

Zaščitni znak francoske obrambe pa ostaja trdna obramba, iz katere nato izhajajo hitri protinapadi in lahki goli, s katerimi načnejo tekmece. Švede so zlomili v končnici, Argentince pa že na začetku tekme. Kako bo drevi s Slovenijo?

ASO


Najbolj brano