Vinčić: Obljubljamo boj do zadnjih atomov moči

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu premagala Belorusijo, Nizozemsko, Poljsko in Italijo, danes pa jo čaka pomembna naloga. Najbrž kar najtežja, saj se bo v finalu merila s Francijo, po mnenju mnogih v zadnjem času najboljšo evropsko ekipo, zmagovalko letošnje svetovne lige, ki na prvenstvu še ni izgubila tekme.

Dejan Vinčić (desno) Foto: Cev
Dejan Vinčić (desno) Foto: Cev

SOFIJA > Italijo v skupini in Bolgarijo v polfinalu je premagala s 3:2, kar pomeni, da so Francozi tudi psihično močni, vmes pa ugnala še Srbijo. V svojih vrstah ima trenutno največjega odbojkarskega zvezdnika Earvina Ngapetha, njihov najučinkovitejši igralec je korektor Antonin Rouzier, na lestvici najučinkovitejših igralcev je na drugem mestu, pred njim je le Slovenec Klemen Čebulj. Odličen igralec v napadu je tudi sprejemalec Kevin Tillie, a Francozi niso dobri le v napadu, v obrambi, kjer med drugim čudežno rešuje žoge libero Jenia Grebennikov, so še boljši.

“Če jim deluje blok, če jim deluje obramba, je z njimi zelo težko igrati. Za točko so potrebne tudi do tri, štiri akcije, kar te fizično in psihično utrudi. To se je dobro videlo na včerajšnji tekmi, ko so na tak način strli Bolgare. Morali bomo biti potrpežljivi od začetka do konca tekme, moramo jim odgovoriti na isti način. Taktika se razlikuje od tekme do tekme, proti Francozom bo zagotovo drugačna kot proti Italijanom. Zagotovo pa bo Andrea pripravil dober načrt, mi mu povsem zaupamo in bomo njegova navodila prenesli na igrišče,” je dejal organizator slovenske igre Dejan Vinčić, ki v Sofiji kaže neverjetno mirnost in odločnost, kar deluje tudi na njegove soigralce.

Slovenija se je s Francijo letos že merila na pripravljalnem turnirju v Nemčiji in jo tudi premagala. A slovenski fantje temu ne pripisujejo velikega pomena, saj je drugače, če igraš na prijateljski tekmi kot pa v finalu evropskega prvenstva.

“Res je, da športnik vsaki tekmi hoče zmagati, vsaj mi tako razmišljamo. Težko je reči, kako so takrat razmišljali Francozi, najbrž si izgubiti niso želeli. Je pa tudi res, da sta selektorja takrat po dveh nizih zamenjala igralce, tako da so priložnost za igro dobili vsi. Tisti rezultat je za nas zdaj nepomemben, danes ne bo igral nikakršne vloge, smo pa takrat dobili potrdilo, da lahko igramo z njimi, za našo samozavest je bila to zelo pomembna zmaga. V Nemčiji smo tudi spoznali, kako je treba igrati proti njim, upam, da bomo to danes pokazali,” se Vinčić spominja tekme na pripravljalnem turnirju v Nemčiji.

Slovenski reprezentanti računajo na pomoč navijačev, ki so bili v polfinalu v veliko pomoč, še glasnejši pa naj bi bili danes. Iz Slovenije bo prišla nova pošiljka ljubiteljev odbojke - med njimi bo tudi župan mesta Ljubljane Zoran Janković in nekaj veljakov slovenskega gospodarstva na čelu z Jožetom Mermalom, pomoč napovedujejo tudi Bolgari, ki jim, tako kot večini drugim, francoska reprezentanca ni simpatična.

“Včeraj so nam navijači zelo pomagali. Lepo je bilo videti in slišati združene navijače iz Slovenije, Poljske in Finske, upam, da se jim bodo danes pridružili še Bolgari. Vsem obljubljam boj do zadnjih atomov moči, zagotovo bomo pustili srce na igrišču, ali bo to dovolj, bomo videli. Vsekakor je naša želja velika, razmišljamo le o zmagi. Pozabili bomo tudi na utrujenost, ki nas po tako napornem ritmu že malo načenja, igrali bomo z največjim veseljem,” obljublja Velenjčan.

Čebulj najučinkovitejši igralec EP, Gasparini najboljši server

Slovenska odbojkarska reprezentanca ima pred zaključnima obračunoma v svojih vrstah najučinkovitejšega igralca evropskega prvenstva. To je Klemen Čebulj, sprejemalec, ki je do zdaj dosegel 101 točko, tri več od francoskega korektorja Antonina Rouzierja. Mitja Gasparini je s 93 točkami na tretjem mestu, Tine Urnaut pa s 87 na šestem.

Mitja Gasparini s 13 asi vodi na lestvici najboljših izvajalcev začetnih udarcev, Urnaut pa je drugi na lestvici najboljših sprejemalcev servisov, pri optimalnem sprejemu je 55,22-odstoten, Čebulj je v tem elementu četrti. Boljši sprejem od Urnauta je imel le Finec Lauri Kerminen, ki pa bo na prvem mestu najbrž tudi ostal, saj njegova reprezentanca ne igra več, njegov odstotek (66,7) pa bo za slovenskega kapetana v finalu težko ulovljiv.

Čebulj, zaenkrat tretji najboljši napadalec, je kljub drugačnim prioritetam visoko tudi na lestvici najboljših blokerjev, zaseda šesto mesto, Dejan Vinčić je 22., Alen Pajenk 34., Jan Kozamernik pa 42. Na lestvici natančnosti podaj je Vinčić na devetem mestu.

STA


Najbolj brano