Viler: Jezus je pot, Zaho je Bog

Dva najbolj zaslužna igralca, ki sta tlakovala mariborsko pot v skupinski del lige prvakov, sta Brazilec Marcos Tavares in Koprčan Mitja Viler. Tavares je izstopal s pomembnimi zadetki v prejšnjih krogih kvalifikacij, zadnji Vilerjev gol pa je Mariborčane izstrelil v elitno druščino.

Mitja Viler Foto: STA
Mitja Viler Foto: STA

MARIBOR > “Letos se mi je postavilo na svoje mesto kar nekaj stvari. Na vsaki tekmi sem prišel vsaj do enega 'šuta'. Nekako sem vohal, da bi žoga lahko prišla na tisto mesto, kjer sem bil, kar se mi je dobro 'poklopilo' in je šla žoga v gol. Ko smo šli v ligo prvakov, sem bil sostanovalec z Agimom (Ibraimijem, op. STA), in vemo, kako je šlo, jaz sem takrat podajal, on je zabijal. Zdaj pa sem sostanovalec s Tavaresom, oba dajeva gole, zdaj sva midva pripeljala ..., mislim vsi smo pripeljali, ekipo v ligo prvakov, zdaj pa gremo tja uživat,” je po sinočnji tekmi v Ljudskem vrtu razlagal 30-letni Mitja Viler, branilec, ki je v Mariboru že od leta 2010.

Na vprašanje, ali imajo kaj zaslug za uspeh višje sile, je odgovoril: “Molim ne, Tava dosti bere Knjigo (Sveto pismo, op. STA), ne moli v sobi, moli samo v slačilnici, ampak Jezus je pot, Zaho (športni direktor Zlatko Zahović, op. STA) je Bog.”

“Viler legenda, zelo lepi gol, dal je dva gola v kvalifikacijah, to je to, Maribor je ekipa, tudi Handanović (vratar Jasmin Handanović, op. STA) je lepo branil, vsako leto je boljši, jaz sem tudi dal par golov, treniramo na polno, smo želeli še enkrat narediti zgodovino in danes je prišla s pomočjo Boga. Zdaj igramo res na visokem nivoju, gre za mlado ekipo skupaj z nami izkušenimi, smo zelo dobro igrali,” je Vilerja dopolnil Tavares.

Tavares: Bili smo ponižni

Mariborčani izraelskega nasprotnika Hapoel, ki je prvo tekmo na domačem terenu dobil z 2:1, niso podcenjevali. “Oni so doma igrali zelo dobro. Ko smo mi igrali doma skupaj z navijači, pa je bila tudi druga pesem. Oni so zelo dobra ekipa, so premagali Ludogorec, ki so tudi zelo dobra ekipa, ampak doma smo bili zelo superiorni. Lahko bi dosegli še več golov ..., tisti prepovedani položaj je bil tako-tako, pa dobro, smo šli naprej,” je nadaljeval Tavares.

Štajerski Brazilec nikakor ni presenečen: “Vedno smo želeli to, ampak se nismo prepustili evforiji in smo bili ponižni. Biblija piše, da kdor je ponižen, mu Bog pomaga. To je to. Smo bili ponižni in Bog nam je pomagal.”

Tako Viler kot Tavares sta izpostavila posebno energijo Ljudskega vrta. “Že pred tekmo so nas navijači ustavili na cesti, je bila 'baklijada', pred nami je posebna noč, o kateri se bo še dolgo let govorilo, in zdaj nas čakajo same lepe stvari,” je dejal Viler.

Tavares je prepričan, da so bili navijači dodatni igralec: “Navijači so opravili svoje delo in mi smo naredili svoje, to je Maribor, skupaj z navijači smo zelo močni.”

Viler si želi, da bi Maribor dobil čim več zvenečih ekip: “Letos gremo uživat, želim si čim bolj atraktivnih ekip, da vidim še te igralce, kakšni so od blizu, po drugi strani pa bi rad eno italijansko ekipo, že zaradi svojih korenin. Nekje sem prebral, da bi bila idealna skupina PSG, Real, Tottenham. PSG in Real Madrid vzamem takoj, poleg teh dveh pa bi si želel še ene Italijane.”

Tavares posebnih želja na četrtkovem žrebu skupin v ligi prvakov nima: “Kdorkoli bo, vemo, da bo šlo za močne ekipe in da se bomo morali boriti do konca. Mi smo doslej v ligi prvakov že pokazali veliko, dosegli smo remi s Sportingom in Chelseajem doma, s Schalkejem v gosteh, dokazali smo, da smo lahko konkurenčni.”

Derbi z Olimpijo

Maribor v nedeljo v okviru domačega slovenskega prvenstva, 7. kroga Prve lige Telekom Slovenije, čaka večni derbi, gostovanje pri ljubljanski Olimpiji. Viler in Tavares si želita zmago.

“Mislim, da nam nihče ne bi smel zameriti, če bo šlo kaj narobe. Poznam trenerski štab oziroma kako se 'palimo' na Olimpijo oziroma se oni na nas, tako da si ne bi smeli dovoliti, da bi to tekmo izgubili. Imamo enako število točk, tako da ne bi bilo nič hudega, če bi se kaj zalomilo, boljše pa da ne, ne rabimo jim dati nekega povoda, da bi se razigrali,” je dejal Viler.

Tavares pa je pred nedeljskim derbijem povedal: “To je to. To je naše življenje. Želimo takšen ritem. Vsak teden je borba, derbi, tega smo že navajeni, želim zmagati.” Za Tavaresa vprašanje o tem, kdo bo na koncu državni prvak, ne obstaja: “A to je vprašanje? Maribor!”

STA


Najbolj brano