Vettel v Sepangu po skoraj dveh letih privozil prvo zmago Ferrariju

Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je zmagal na veliki nagradi Malezije v svetovnem prvenstvu formule ena v Sepangu, kar mu je uspelo četrtič na tem dirkališču. Drugi je bil svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa Nemec Nico Rosberg (Mercedes). V skupnem seštevku SP ima vodilni Hamilton sedaj tri točke prednosti pred Vettlom.

Sebastian Vettel  Foto: Daniel Munoz
Sebastian Vettel  Foto: Daniel Munoz

SEPANG > Sedemindvajsetletni Sebastian Vettel je svoji novi ekipi priboril prvo zmago po skoraj dveh letih in po prestopu iz Red Bulla slavil štirideseto zmago v karieri. Do nje je prišel tudi zaradi dobre taktike, saj je šel le dvakrat v bokse, njegova Mercedesova tekmeca pa trikrat.

Ferrari ni zmagal na dirkah za veliko nagrado vse od slavja Španca Fernanda Alonsa na njegovi domači dirki 12. maja 2013, v prejšnji sezoni pa je zabeležil le dve uvrstitvi med prve tri. Štirikratni svetovni prvak Vettel je na svoji drugi dirki v novem moštvu takoj po prehodu ciljne črte v italijanščini zavpil: “Fantastico, fantastico!” Nato je dodal: “Hej, fantje, me slišite, hvala vam. Forza Ferrari!”.

Za Nicom Rosbergom je bil četrti Finec Kimi Räikkönen, ki je s tem zaokrožil uspeh Ferrarija. Finec je začel šele z enajstega startnega mesta, ob tem pa mu je že povsem na začetku v drugem krogu počila zadnja leva guma, ki jo je s krilcem prerezal Brazilec Felipe Nasr.

Mercedes je prvič po osmih dirkah ostal brez zmage. Pred tem je to ekipo zadnji ugnal Avstralec Daniel Ricciardo v Red Bullu na lanski veliki nagradi Belgije. Izjemno vesel je bil Nizozemec Max Verstappen. Sedemnajstletnik je v ekipi Toro Rosso postal najmlajši dobitnik točke v SP v zgodovini formule 1. Sedmi je bil šele na svoji drugi dirki v svetovnem prvenstvu. Oba voznika McLarna, nekdanja svetovna prvaka Alonso in Jenson Button, sta odstopila.

Naslednja, tretja dirka v sezoni, bo 12. aprila v Šanghaju na Kitajskem.

STA


Najbolj brano