Veteran Batagelj četrti

Slovenska atletska reprezentanca je na v nedeljo zvečer končanem tekmovanju druge lige evropskega pokala zasedla zadnje mesto, kar je najslabši dosežek v času samostojne Slovenije. Novogoričan Andrej Batagelj je bil četrti v troskoku.

Novogoričan Andrej Batagelj je bil v nedeljo s četrtim mestom 
eden boljših posameznikov slovenske reprezentance. Foto: Leo Caharija
Novogoričan Andrej Batagelj je bil v nedeljo s četrtim mestom eden boljših posameznikov slovenske reprezentance. Foto: Leo Caharija

STARA ZAGORA > Zgodilo se je to, česar so se poznavalci bali že pred odhodom v Bolgarijo. Odsotnosti zaradi poškodb in množične odpovedi kakovostnih atletov mladinci, ki so tvorili polovico reprezentance, v glavnem niso mogli nadomestiti. Slovenija, ki je pred leti tekmovala celo v prvi ligi, je ostala prikovana na zadnje mesto v drugi ligi. Prehitela sta jo tudi Ciper in Islandija. Na srečo po letošnjih pravilih evropske atletske zveze, ki pripravlja spremembe tekmovalnega sistema, ne bo izpadla nobena ekipa. Tako bo Slovenija lahko leta 2017 (drugo leto zaradi OI evropskega pokala ne bo) vsaj ponovno tekmovala v drugi ligi.

V prvo ligo sta se uvrstila zmagovalka Danska in drugouvrščena Bolgarija. Svetlih točk slovenskega nedeljskega večera je bilo malo. Prva dama je bila zmagovalka v metu kladiva, Brežičanka Barbara Špiler (63,80 m), kar je bila edina slovenska zmaga na dvodnevnem tekmovanju v Stari Zagori. Nedeljska bera dosežkov na stopničkah se je končala z drugima mestoma Ljubljančanov Joni Tomičič Prezelj na 100 m ovire (13,84) in Matije Muharja v metu kopja (76,97 m). Na stopničke bi se moral po rezultatih prebiti državni rekorder v skoku s palico Celjan Robert Renner, ki pa se je v dežju in mrazu povsem izgubil in ni preskočil niti petmetrske meje.

V paketu solidnih Slovencev, ki so v nedeljo zasedli četrta mesta, je bil tudi novogoriški veteran Andrej Batagelj, ki je v troskoku pristal pri 14,96 metra. Četrti so bili še ženska štafeta 4 x 100 m (3:44,55), in Monika Podlogar v skoku v višino (170).

Končni vrstni red druge lige evropskega pokala: 1. Danska 224 točk, 2. Bolgarija 218 (napredovala v 1. ligo), 3. Madžarska 202,5, 4. Srbija 179,5, 5. Hrvaška 167, 6. Islandija 156,5, 7. Ciper 151, 8. Slovenija 127,5.

Predsednik strokovnega sveta (AZS) in vodja ekipe Martin Steiner z razpletom v Bolgariji seveda ni bil zadovoljen, predvsem pa zlepa ne bo pozabil slabega odnosa, ki so ga nekateri pokazali do majice z državnim grbom: “Res je, da smo imeli veliko poškodb. Po njihovih odpovedih so sledile še nove od nekaterih najboljših in to brez pravega razloga. Sledil je plaz drugih odpovedi. Nekatere so zadržale šolske obveznosti, a je bilo izostankov preveč. Med osmimi člani ekipe za Rio, ki na podlagi pogodb z AZS, dobivajo letno najmanj 11.000 evrov, je tekmovala le Špilerjeva. Med osmimi člani mednarodne ekipe, ki s pogodbami AZS dobivajo najmanj 4000 evrov, je tekmoval le Mitja Krevs. Atleti dobivajo letos toliko denarja kot lani. Ne vidim finančnega razloga za odpovedi. V popolni sestavi bi se lahko merili za napredovanje v prvo ligo. Atleti sedanje mlade zasedbe so tekmovali v skladu z letošnjimi izidi, nekateri pa so jih celo presegli.”

Med Primorci neupravičenih ali dvomljivih odpovedi ni bilo. Ob Batagelju je že v soboto v štafeti odlično tekel Novogoričan Enej Leban (v svoji predaji je prehitel dva tekmeca), prva dama primorske atletike, Koprčanka Snežana Vukmirović pa po poškodbi še ni pripravljena za reprezentančne akcije.

STA, IM


Najbolj brano