Veslanje v valovih je pravi užitek

Miklavževa sobota je bila za kajakaše morskega kajaka (surf ski) in tekmovalce v stoječem veslanju (sup), ki so se pomerili na Pokalu Kopra, zelo uspešna. Za tekmovalce v morskem kajaku je preizkušja veljala tudi kot državno prvenstvo.

Morski kajak je z veščim tekmovalcem lahko nenavadno hiter.
Morski kajak je z veščim tekmovalcem lahko nenavadno hiter. 

KOPER > Organizatorja tekme, Kajakaška zveza Slovenije in Kajak kanu klub iz Žusterne, sta tudi ob pomoči vojakov in gasilcev prireditev uspešno izpeljala. 29 tekmovalcev v kajaku je 13-kilometrsko razdaljo (start in cilj sta bila na koprski mestni plaži) preveslalo v slabih dveh urah. Najhitrejši je bil član KKK Tacen Jošt Zakrajšek s časom 1:00:44. “Razmere so bile odlične. Od prve do druge boje so bili valovi visoki skoraj meter in veslanje je bilo užitek, pravi morski kajak, ki vključuje tudi surfanje po valovih. Žal je toliko težje šlo proti vetru nazaj v Koper, tekmovalci so si zato prej želeli cilja v Piranu. A zmaga je vsekakor zmaga in naslov prvega državnega prvaka je nekaj posebnega,” je v cilju povedal zmagovalec.

Dolgi čolni, na katerih se med veslanjem sedi, tudi v Sloveniji niso novost, a je doslej peščica tekmovalcev hodila na tekmovanja v tujino. Za to disciplino so želeni visoki valovi, ki jih kajakaši s pridom izkoriščajo in tako dosežejo nenavadno visoke hitrosti.

Drugi je bil mladinec KKK Žusterna David Franca, tretji pa Dejan Ozbetič iz Brodarskega društva Bistrica. Med dekleti se je najbolje odrezala domačinka iz KKK Žusterna, Lea Prodan s časom 1:28:58, na drugo mesto se je uvrstila Jana Hočevar, tretja pa je bila Špela Suhač.

Med suparji, ki so imeli cilj v Izoli, so najboljša mesta dosegli prvouvrščeni Rok Puvar, drugi je bil Rok Vettorazzi, tretji pa Gregor Macarol. Pri dekletih je zmagala Neža Jarc pred Natalijo Fon Boštjančič. RN


Najbolj brano