Veslač Rajko Hrvat že na prizorišču SP

Edini slovenski predstavnik na letošnjem veslaškem svetovnem prvenstvu v Brandentonu pri Sarasoti na Floridi bo lahki skifist Rajko Hrvat. Varovanca primorskega trenerja Iztoka Butinarja prvi nastop čaka v nedeljo, 24. septembra.

Rajko Hrvat Foto: Veslaška Zveza Slovenije
Rajko Hrvat Foto: Veslaška Zveza Slovenije

TAMPA > Slovenska članska reprezentanca v veslanju je letos sestavljena zgolj iz enega člana, ki je konstanto dosegal dobre rezultate in izpolnjeval cilje. Nik Krebs in Miha Aljančič sta sicer na prvenstvu mlajših članov osvojila bron, a je že pred tem padla odločitev, da na člansko prvenstvo odpotuje le Izolan Rajko Hrvat.

Ta je tudi letos treniral pod vodstvom dolgoletnega trenerja Iztoka Butinarja, oba Primorca pa sta že na prizorišču tekmovanja, ki se pričenja 23. septembra, končalo pa se bo 1. oktobra. Hrvat bo prvi nastop opravil v nedeljo, 24. septembra, žreb skupin pa še ni bil opravljen.

“Priprave so potekale v redu, letos sva jih naredila nekaj več, ker je prvenstvo na sporedu kasneje. Največ sva bila v Bohinju, drugače pa sva veliko trenirala na jezeru Peruča skupaj s hrvaškima bratoma Sinković. Na Bohinjskem jezeru se nama je pridružil tudi hrvaški lahki skifist Luka Radonić, a takrat še ni bil v pravi formi. Glede časov oziroma meritev, ki jih imam od prej, lahko rečem, da so vsaj tako dobri kot lani ali boljši. Sparinga sicer ni bilo veliko, saj sva v reprezentanci ostala sama. Če je zraven še kdo drug, je zelo fino, ko si čisto sam, pa malo čudno. Še meni kot trenerju se na čase zdi malo brez veze,” je s prizorišča sporočil trener Butinar.

Hrvat, ki je leta 2015 v Franciji osvojil naslov svetovnega podprvaka, lani pa prvenstva zaradi olimpijskih iger ni bilo, bo tudi letos nastopal v istem čolnu z istimi vesli, oprema je na cilj prišla pravočasno. “Da, z vremenom ni bilo težav. Orkan Irma je to prizorišče samo malo oplazil, nič hudega ni bilo. Se pa vidi, da so prireditelji malo čakali, saj šele v teh dneh vse skupaj pripravljajo,” je povedal Butinar.

Hrvat je prvi trening že opravil. “Prvi trening je za mano, vse okej. Malo sicer zamujajo s pripravami, akreditacije na primer še nisem dobil, ampak ne more biti vse kot na Bledu. Drugače pa je proga v redu, malo lahko piha nasprotni veter z boka, medtem ko valov po navadi ni ali pa vsaj niso visoki. Voda je bila sicer malo težka, malo se moram še navaditi, verjetno je tudi nekaj utrujenosti od dolge poti,” je povedal Hrvat.

Tudi letos ima visoke cilje, za te je treniral vse leto in že sezone prej. “Šel bom tekmo za tekmo, prvenstvo je dolgo, ne tako zgoščeno kot svetovni pokali. Želim držati konstanto, tako kot zadnja tri leta. Napredek je viden. Najprej bo treba do finala, tam pa je vse mogoče. Testi so testi, tekma je tekma. Toliko let je že za mano in veliko smo dali skozi, po prvi tekmi bom videl, kam sodim, a nekaj bom zagotovo 'zborbal',” je dejal Izolan.

STA


Najbolj brano