Veselje v Salzburgu in Ajdovščini

Veleslalomsko-slalomski vikend svetovnega pokala v Kranjski Gori si bomo zapomnili po rekordnem šestem velikem kristalnem globusu Salzburžana Marcela Hirscherja in po tem, da je bil najboljši Slovenec pokala Vitranc član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin.

Marcel Hirscher (v sredini) je že s sobotno veleslalomsko 
zmago osvojil šesti zaporedni veliki kristalni globus.  Foto: STA
Marcel Hirscher (v sredini) je že s sobotno veleslalomsko zmago osvojil šesti zaporedni veliki kristalni globus.  Foto: STA

KRANJSKA GORA > Ogled 56. pokala Vitranc na podkorenski strmini pri Kranjski Gori domačih in tujih obiskovalcev kljub dežju ni razočaral. Organizatorji so progo kljub odjugi izvrstno pripravili, tuji asi, na čelu s svežim šestkratnim zmagovalcem skupne ocene svetovnega pokala, Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, so pokazali nekaj izvrstnih predstav, na vrata elitnega kluba pa je med Slovenci na včerajšnjem slalomu z 22. mestom najmočneje potrkal član SK Dol Ajdovščina, Štefan Hadalin. Sezono končuje kot najboljši Slovenec v skupnem seštevku te discipline - na 35. mestu.

Zgodovinska sobota

V mednarodno smučarsko zgodovino bo šel sobotni veleslalom, ki ga je dobil Marcel Hirscher, z zmago pa je že kar pet tekem pred koncem sezone potrdil svoj že šesti zaporedni veliki kristalnih globus za skupni seštevek svetovnega pokala. Tako dolge serije vrhunstva v vseh disciplinah alpskega smučanja pred Salzburžanom ni zmogel še nihče - ne v moški ne v ženski konkurenci. V slednji je sicer njegova rojakinja Anne Marie Moser Pröll osvojila šest velikih globusov, a ne zapored. Mimogrede je v nemogočih razmerah (dež, megla) pospravil še tretji zaporedni mali kristalni globus najboljšega veleslalomista sezone. To mu je s padcem olajšal edini nevarni tekmec, Francoz Alexis Pinturault.

Rezultati, slalom: 1. Michael Matt (Avt) 1:48,26, 2. Stefano Gross (Ita) 1:48,56, 3. Felix Neureuther (Nem) 1:48,72, 4. Marcel Hirscher (Avt) 1:49,06..., 22. Štefan Hadalin 1:50,55, 45. Žan Grošelj, 47. Žan Kranjec, 59. Aljaž Dvornik, 61. Miha Hrobat (vsi Slo); veleslalom: 1. Hirscher 2:24,31, 2. Leif Kristian Haugen (Nor) 2:24,77 3. Matts Olsson (Šve) 2:24,98..., 23. Žan Kranjec 2:26,67, 45. Hadalin 52. Dvornik, 53. Grošelj (vsi Slo).

Tri veleslalomske globuse je nazadnje pred 36 leti na Elanovih smučeh uspelo osvojiti Švedu Ingemarju Stenmarku. Hirscher je postavil še rekord v sezonskem zbiranju lovorik, saj je treba naštetemu dodati še februarska naslova svetovnega prvaka v slalomu in veleslalomu. Hirscher je najuspešnejši še aktivni alpski smučar. Skupno je zbral 106 uvrstitev na zmagovalni oder, pred Avstrijcem je le Stenmark (155), a ima 28-letni šampion še možnost, da ga ujame.

V slovenski reprezentanci so veliko pričakovali od Ljubljančana Žana Kranjca, a so se morali zadovoljiti z zanj povprečnim 23. mestom (po prvi vožnji 20.). To pa je vendarle prekinilo desetletni veleslalomski točkovni post pod Vitrancem. “Glede na dobro podlago sem se premalo sprostil. Bil sem preveč zadržan, saj sem mislil, da moram v tako toplem vremenu drugače smučati. V tej sezoni sem bil navajen drugačnih razmer,” je povedal najboljši slovenski veleslalomist.

Štefan Hadalin je bil v svoji rezervni disciplini z visoko startno številko 62 s 45. mestom drugi najboljši Slovenec.

Hadalin najboljši doslej

Včerajšnji slalom je bil presenetljivo močnejša disciplina za slovensko reprezentanco. Dobil ga je sicer Avstrijec Michael Matt, ki Hirscherja na poti do slalomskega globusa ni ogrožal. Salzburškemu smučarskemu velemojstru je za skupni uspeh zadoščalo že četrto mesto - predvsem zato, ker je imel še drugič v Podkorenu srečo. Njegovega najnevarnejšega tekmeca, Norvežana Henrika Kristoffersna, je namreč že v prvi vožnji odneslo daleč iz smeri in se ni uvrstil v finale, Hirscher pa je s tretjim mestom v prvem teku dobro nadzoroval položaj.

Vrhničan Štefan Hadalin, ki se je resnega tekmovalnega smučanja naučil v ajdovskem SK Dol, je v prvem teku z visoko startno številko 46 še enkrat potrdil svojo slalomsko stabilnost v tej sezoni. Na že načeti progi je v prvi vožnji še ujel 30. mesto in finalni nastop, na katerem je v boljših razmerah precej dodal. Dosegel je celo tretji čas, kar ga je v skupnem seštevku dvignilo na 22. mesto. To je njegov najboljši dosežek na pokalih Vitranc doslej, slovenski slalom pa je na takšno uvrstitev na podkorenski strmini čakal že pet let - od upokojitve Mitje Valenčiča.

“Na drugi progi mi ni uspelo voziti brez napak, na strmini nisem smučal najbolj tekoče, a sem zadovoljen s prebojem v finale. To je bil cilj te tekme. Pritisk je bil kar velik. Res sem si želel finala,” je povedal edini predstavnik primorskega smučanja.

Ostali slovenski fantje so z velikimi zaostanki izpadli že po prvi vožnji. STA, IM


Najbolj brano