Veselje mladincev in kadetinj

Kvalifikacijske turnirje z udeležbo sedmih Primorcev so v nedeljo zvečer končale kar tri slovenske odbojkarske reprezentance. Mladinci so korak bliže svetovnemu prvenstvu, kadetinje so se uvrstile med najboljše v Evropi, kadeti pa so izpadli.

Najučinkovitejša primorska kadetinja je bila članica Go Volleya Teja Bavdaž (3). Foto: Igor Mušič
Najučinkovitejša primorska kadetinja je bila članica Go Volleya Teja Bavdaž (3). Foto: Igor Mušič

HOČE, JELGAVA > Slovenski ljubitelji odbojke so se najbolj veselili po zmagi na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na svetovno prvenstvo mladincev v Hočah in nekoliko manj po drugem mestu na turnirju za vstop kadetinj na evropsko prvenstvo v latvijski Jelgavi. To drugo mesto pa je bilo po poznem nedeljskem večernem čakanju na razplet v drugih skupinah vendarle dovolj. Zaradi ugodne razlike v nizih so se Slovenke znašle v krogu treh najboljših drugouvrščenih reprezentanc iz sedmih skupin, ki ob zmagovalcih še napredujejo na prvenstvo stare celine.

Osrednja pozornost je veljala turnirju v Hočah, kjer so mladinci postali zmagovalci skupine B in so se s tem uvrstili v drugi krog kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo. K uspehu bi v normalnih okoliščinah prispeval tudi libero novogoriškega Go Volleya Jan Gašparin, ki pa je zbolel. Zato primorske udeležbe v Hočah ni bilo. Slovenci so sicer gladko, s 3:0, odpravili oba tekmeca - Estonijo in Turčijo.

Za primorsko odbojko je bil osrednji dogodek drugo mesto Slovenk v skupini G za uvrstitev na evropsko prvenstvo kadetinj v latvijski Jelgavi. Reprezentanca, za katero so igrale Sabrina Calcina (Luka Koper), Teja Bavdaž (Go Volley) in Daja Gorišek (Ankaran) je uvodoma s 3:0 odpravila Estonke, nato izgubila z na turnirju neporaženimi Belgijkami (0:3), na odločilni tekmi pa je s 3:0 premagala domačinke. V primorskem zastopstvu sta se najbolj izkazali Bavdaževa, ki je na treh tekmah zbrala 19 točk in Calcina, ki jih je dosegla 3. Drugo mesto z le tremi izgubljenimi nizi je Slovenijo popeljalo na zaključni turnir EP.

Nepričakovano so popoln polom v boju za EP na kvalifikacijskem turnirju skupine F v Sofiji doživeli slovenski kadeti pod vodstvom novogoriškega strokovnjaka (Go Volley) Sama Miklavca. Bržkone je bil usoden že uvodni petkov poraz s Portugalci. Že pred turnirjem je bilo namreč jasno, da bo nato z velesilo Bolgarijo težko, kar se je potrdilo. Gostitelji turnirja so slavili s 3:0. Včeraj se Slovenci niti za obrambo časti pred odbojkarsko tretjerazredno Dansko niso uspeli zbrati in so ponovno ostali brez osvojenega niza. Trije člani Go Volleya so potrdili, da so nosilci igre, a so imeli premalo pomoči. Vsi so odigrali ves turnir. Jure Okroglič (Salonit) je kot sprejemalec dosegel kar 39 točk, napadalec Matic Vrtovec 34, organizator Jani Godnič (oba Go Volley) pa 11.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano