Vesela je novih izzivov

Tokratna gostja v Štafeti je Koprčanka Sara Valenčič, ki je lani nosila klubski dres kamniškega Calcita. V teh dneh se v dresu slovenske odbojkarske reprezentance pripravlja za zadnje letošnje dvoboje evropske lige.

 Foto: Picasa
Foto: Picasa

23-letna sprejemalka z izbrano vrsto uspešno nastopa v skupinskem delu evropske lige. Našega prejšnjega sogovornika Nejca Potočnika je zanimalo, kakšne načrte ima nadarjena odbojkarica za naslednjo sezono.

“Moja velika želja je, da bi se ponovno preizkusila v tujini. Pogovori potekajo, vendar do tega trenutka še ni padla dokončna odločitev. Upam, da se mi bo vse izšlo po načrtih in bom dobila ugodno ponudbo. Ne razmišljam o specifični državi, saj nisem zahtevna. Želim si le, da bi se v novem okolju dobro počutila,” je pojasnila Sara Valenčič.

> Ste iz enoletne avanture pri belgijskem Dauphine Charleroi potegnili pozitivne izkušnje?

“V Belgiji je bilo vse v najlepšem redu, vendar po koncu sezone nismo podaljšali sodelovanja, zato sem se vrnila v Slovenijo. V tujini je vse skupaj na bistveno višji ravni kot v Sloveniji, tako glede števila gledalcev na tekmah kot kakovosti lig in organiziranosti klubov.”

> Pričakujete, da vam bodo dobri nastopi v evropski ligi pomagali pri preboju v tujino?

“Vesela sem, da se je odbojkarska zveza odločila za nastop v evropski ligi. Zagotovo so tekme s kakovostnimi nasprotnicami dobrodošle za vse članice reprezentance. Po več kot dveh mesecih treningov in tekem smo že malce utrujene, vendar smo v tem obdobju napredovale. To se bo poznalo v naslednji sezoni pri vseh puncah in mogoče bo katera izmed nas na ta račun dobila dobro ponudbo močnejših klubov.”

> Že razmišljate o počitku po koncu dolge sezone?

“Takoj po koncu klubske sezone smo se zbrale na reprezentančnih pripravah in nadaljevale z delom. Ni nam lahko, saj veliko potujemo, vsak vikend smo v drugi državi. Zdržale bomo še zadnje tekme proti Turčiji, nato pa bo na vrsti tudi težko pričakovani počitek.”

> Kako komentirate zelo opazno vlogo koprskih odbojkaric v reprezentanci?

“V reprezentanci je iz leta v leto več Koprčank. To je velik uspeh za klub, ki je že vrsto let znan po odličnem delu z mladimi odbojkaricami. Kakovost slovenske odbojke je v zadnjih letih na žalost precej upadla in upam, da bo Koper ponovno ujel priključek s slovenskim vrhom ter se čez nekaj let ponovno znašel v finalu državnega prvenstva. Za takšne dosežke bo treba ogromno kakovostnega dela, pomembni pa so tudi pravi odnosi v klubu. Srčno si želim, da bi moj matični klub naredil korak naprej. To je želja tudi mojih reprezentančnih soigralk. Res pa je, da so klubske teme bolj v ozadju.”

> Se z veseljem spominjate junijskih dvobojev evropske lige proti Bolgariji v domačem Kopru?

To je bila ena lepših izkušenj v reprezentančnem dresu. Pred domačimi navijači sem odigrala dve solidni tekmi, obenem pa smo še premagale favorizirane Bolgarke. Teh dveh tekem zagotovo ne bom nikoli pozabila. Z letošnjimi nastopi smo dokazale, da nam ne manjka veliko do najboljših evropskih reprezentanc. Na nekaterih tekmah smo odigrale na visoki ravni in presenetile odbojkarsko javnost. Z dobrim delom, vztrajnostjo in disciplino bi najboljšim čez kakšno leto že lahko mešale štrene.

> Ste v mladih letih razmišljali o igranju na poklicni ravni?

Pošteno povedano si v otroških letih, ko sem vstopila v svet odbojke, nisem predstavljala, da bo ta šport postal tako pomemben del mojega življenja in se bom z njim celo preživljala. V mladinskih kategorijah sem si postavila določene cilje in sedaj jih postopoma tudi izpolnjujem. Včasih je treba stopiti dva koraka nazaj, da lahko potem narediš tri korake naprej.”

> Komu predajate štafetno palico?

Nekdanjo soigralko Jano Rojc bi povprašala, če se ima morda namen vrniti na odbojkarska igrišča?”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano