Vendarle so strli trd oreh

Slovenska nogometna reprezentanca je v 8. krogu skupine E kvalifikacij za evropsko prvenstvo vendarle strla trd estonski oreh. Za zmago in tri točke, ki so jo močno približale tretjemu mestu in dodatnim kvalifikacijam, je zadel Robert Berić. V Stožicah bo 9. oktobra gostovala Litva. Slovenija : Estonija 1:0 (0:0).

Andraž Struna (v ospredju v belem dresu) je sinoči veliko poskušal s prodori po desnem boku.
Andraž Struna (v ospredju v belem dresu) je sinoči veliko poskušal s prodori po desnem boku.  

MARIBOR > V 70. tekmi na klopi slovenske reprezentance je selektor Srečko Katanec opravil dve rošadi v primerjavi z dvobojem v Baslu. Ena je bila prisilna in pričakovana. Mesto Milivoja Novakovića v konici napada je zasedel Robert Berić. V zvezni vrsti pa je od prve minute zaigral eden od osmoljencev z obračuna s Švicarji Rene Krhin. Na rezervno klop se je preselil Dalibor Stevanović. Ozračje v Ljudskem vrtu ni bilo posebej navijaško. Gostitelje so včasih preglasili celo privrženci Estonije, ki je tekmo začela podjetno, a jo je kakovostnejši tekmec hitro prisilil v obrambne okope. Slovenija je imela pobudo in posest žoge, a na pravo priložnost je bilo treba počakati. Estonska pajčevina je bila namreč gosta in elastična, še zlasti v bližini njenega kazenskega prostora, kamor je bilo težko prodreti ali natančno podati. Streli pa so kot po pravilu končali v estonskem bloku. Na drugi strani je bilo treba biti pozoren tudi na protinapade gostov, ki so prežali na svojo priložnost.

Stadion v Ljudskem vrtu, gledalcev 6000, sodnik Sidiropulos (Grčija). Strelec - 1:0 Berić (63). Slovenija: Handanović 6, Jokić 6, Ilić 6, Cesar 6, Struna 6, Krhin 6 (od 89. Rotman -), Kurtić 6, Kampl 6,5, Birsa 7, Iličić 6 (od 56. Ljubijankić 6), Berić 7 (od 77. Lazarević). Selektor: Srečko Katanec. Estonija: Aksalu 5,5, Pikk 6, Jaager 6, Klavan 6, Teniste 5,5, Mets 5,5 Lindpere 6 (od 83. Teever -), Vassiljev 6, Zenjov 5,5 (od 46. Puri 5,5), Kallaste 5,5 (od 89. Luts -), Purje 5,5. Selektor: Magnus Pehrsson. Rumen karton - Lindpere.

O tem, kakšno tekmo smo spremljali v prvem polčasu, še najbolje ponazarja podatek, da vratarjema skoraj ni bilo treba resneje posredovati. Potrpljenje so morali imeti tako slovenski nogometaši kot tudi privrženci, ki so se morali ogreti sami z navijaškimi refreni. Proti koncu polčasa pa so se ob pomanjkanju zamisli že zaslišali prvi žvižgi, namenjeni domači izbrani vrsti, ki so jo Estonci nekajkrat tudi izigrali.

V drugem polčasu se v taktičnem smislu ni veliko spremenilo. Gostitelji so pritiskali, Estonci pa niso odklenili svoje ključavnice. Po desetih minutah nadaljevanja je Katanec aktiviral še drugega napadalca, Zlatana Ljubijankića, ki je zamenjal Josipa Iličića. Ofenzivni vezist Fiorentine sinoči pač ni prišel do izraza. Kevin Kampl je s strelom z razdalje po dobri uri igre prvi ogrel dlani estonskega vratarja. Gol pa je nekoliko nepričakovano padel le nekaj minut kasneje. Po globinski podaji Valterja Birse in neodločnem posredovanju estonske obrambe je zadel Berić. Olajšanje je bilo očitno, tako pri slovenskih nogometaših kot pri njihovih privržencih, ki so morali vendarle še nekajkrat zavzdihniti do konca tekme. Sicer skromnejši Estonci niso popuščali do konca in so pretili bolj iz prekinitev. Na srečo brez posledic za slovenski gol. Slovenija je z zmago prehitela Estonce na tretjem mestu.

Slovenska mlada nogometna reprezentanca do 21 let je včeraj v Regio Emillii v kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2017 proti vrstnikom iz Italije izgubila z 0:1 (0:0). Edini gol za Italijane, ki so tako v svoji prvi tekmi v tekočih kvalifikacijah vknjižili prvo zmago, je v 51. minuti z bele točke dosegel Federico Bernardeschi. V drugi kvalifikacijski skupini je včeraj Srbija doma s 5:0 odpravila Litvo, Irska pa v gosteh Andoro z 2:0. S po šestimi točkami so v vodstvu Srbija, Irska in Slovenija, prvi dve iz dveh tekem, Slovenija pa iz treh.

Preostala izida v skupini E - Anglija : Švica 2:0, Litva : San Marino 2:1; vrstni red - Anglija 21, Švica 15, Slovenija 12, Estonija 10, Litva 9, San Marino 1.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano