Veliko prometa v obe smeri

Novogoriška ekipa je tudi v zimskem premoru doživela veliko sprememb v kadrovski in trenerski zasedbi. Po številu rošad je primerljiva le z Zavrčem, ki je prav tako poglavje zase v prvi slovenski ligi.

      Blessing Eleke (v modrem dresu levo) in Luka Majcen (desno)  utegneta spomladi nositi težo goriškega napada.  Foto: Leo Caharija
Blessing Eleke (v modrem dresu levo) in Luka Majcen (desno) utegneta spomladi nositi težo goriškega napada.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Izhodišča Gorice in Zavrča sicer niso primerljiva. Najbolj nogometnemu zaselku v Sloveniji se po tekmovalni plati obeta brezskrbna pomlad. Levji delež na poti do obstanka v ligi so opravili jeseni, ko so imeli še eno oteževalno okoliščino. Zaradi prenove stadiona so domače tekme gostili na Ptuju, lep točkovni izkupiček pa je predsedniku Zavrča, Romanu Vuku, omogočil zimsko čistko, v kateri je še dodatno pocenil in pomladil moštvo z izrazitim hrvaškim pridihom.

V smer pomlajevanja je v januarskem prestopnem roku šla tudi novogoriška zasedba. Rošad je bilo sicer manj kot poleti, a sprememb je v primerjavi z ostalimi prvoligaškimi klubi in neposrednimi tekmeci za obstanek sorazmerno veliko. Po nepisanih športnih zakonitostih takšen razvoj dogodkov praviloma ne prinese (takojšnjega) učinka. Pri Gorici je z občutnimi spremembami povezanih sicer še nekaj oteževalnih okoliščin, od denarne stiske prek sorazmerno poznega dopolnjevanja ekipe do novega trenerja Cesareja Beggija, ki mora spoznati igralce in moštveni utrip.

ND Gorica , prihodi : vratar Grega Sorčan, branilca: Matteo Boccaccini, Luigi Palumbo; zvezni igralci: Giuseppe Ruggiero, Alexander Caputo, Vykintas Slivka, Felice di Cecco, napadalec: Daniele Ferri; trener: Cesare Beggi.

Dejstvo je, da se je v Novi Gorici v januarskem prestopnem roku zgodil gost promet v obe smeri. Ekipo je tako zapustila kar deveterica nogometašev. Med njimi sta bila tudi oba vratarja. Vasja Simčič, ki je jeseni čuval goriški gol, se je vrnil v Koper, Januš Štrukelj pa bo spomladi branil barve mirenske Adrie v tretji ligi zahod. Prav domači vratarji (B. Mavrič, Pirih, Simčič) so bili vrsto let zaščitni znak goriškega prvoligaša. Vidni vlogi sta v novogoriški obrambi jeseni pripadli tudi Marcu Modolu in Ronaldu Vaninu. Od preostalih odhodov velja omeniti Ezekiela Hentya. Nigerijski napadalec je nekajkrat nakazal potencial, ki ga je neredko koristil le za lastno dokazovanje, pri tem pa so trpeli moštveni cilji. Zanimivo bo videti, kaj bo opravil pri Olimpiji.

> ND Gorica, odhodi : vratarja: Vasja Simčič in Januš Štrukelj; branilci: Marco Modolo, Ronaldo Vanin, Miha Kokol, Sead Jakupović; zvezni igralec: Venturim; napadalca: Ezekiel Henty in Daniele Gragnoli; trener: Iztok Kavčič.

Brazilski zvezni igralec Venturim je bil več na seznamu poškodovanih kot na igrišču, preostala trojica, ki je pozimi zapustila Gorico - bočni nogometaš Miha Kokol (priključil se je Kopru), napadalec Daniele Gragnoli in obrambni igralec Sead Jakupović -, pa je imela stranske vloge. Nadomestilo jih je osem novincev, ki bodo precej znižali starostno povprečje v ekipi. Vratarja Alberta Gallinetto, ki šteje 22 let, ne moremo uvrstiti mednje, saj je že jeseni vadil z novogoriškimi soigralci. Novi je drugi čuvaj mreže, 18-letni Grega Sorčan, ki je jeseni branil barve mlade ekipe Chieva. Sorčan je tudi edini slovenski novinec v ekipi. Šesterica je Italijanov, zvezni igralec Vykintas Slivka pa prihaja iz Litve. Na prvi pogled je zasedba številčno dobro pokrita na vseh položajih, drugo vprašanje pa je, kakšen bo kakovostni prispevek nogometašev. Jeseni je bila problematična zlasti učinkovitost. Od novincev ima napadalno vlogo le Daniele Ferri.

Na seznamu igralcev s stalnimi številkami so v člansko ekipo uvrstili tudi trojico domačih mladincev Tineta Hledeta, Jureta Lipičarja in Jana Humarja. Po poškodbi se vrača Tilen Nagode. Spomladi bo tako v razpoložljivem kadru 30 igralcev.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano