Veliko priznanje Rajku Hrvatu

Delegati Veslaške zveze Slovenije (VZS) so na sobotni volilni skupščini na Bledu novi predsedniški mandat zaupali Joštu Dolničarju, ki je zvezo vodil že v prejšnjih štirih letih. Priznanje za najboljšega veslača leta je dobil izolski lahki veslač Rajko Hrvat.

  Rajko Hrvat (levo) in Iztok Butinar Foto: Vir Facebook
Rajko Hrvat (levo) in Iztok Butinar Foto: Vir Facebook

BLED > Jošt Dolničar, nekdaj aktivni veslač in trener, sicer pa je že dlje časa uspešen gospodarstvenik, je bil edini kandidat za predsednika in je na volitvah dobil podporo vseh veslaških klubov. “V preteklem mandatu je stabiliziral delovanje organov zveze in same zveze ter jo mednarodno trdneje pozicioniral. V njegovem mandatu je število veslačic in veslačev spet začelo naraščati, doseženi pa so bili tudi nekateri vrhunski tekmovalni rezultati. Zveza pa je uspešno organizirala svetovni pokal leta 2015 na Bledu in se že pripravlja na nove izzive na tem področju. Veslaška zveza se je v njegovem preteklem mandatu tudi aktivneje lotila pridobivanja sredstev z lastno dejavnostjo,” so pri VZS rezultat volitev pojasnili v sporočilu za javnost.

Predsednik je ob izvolitvi napovedal nekaj sprememb v delovanju reprezentance in nove programe za delo z mladimi, glavne smernice pa ostajajo ponovno doseganje vrhunskih rezultatov veslaških reprezentanc, gradnja sistema za uspešne prehode iz mladih v člansko kategorijo, nadaljnja podpora razvoju ženskega veslanja, uspešna organizacija velikih veslaških prireditev na Bledu in zagotavljanje ustreznih finančnih sredstev. Dolničar je kot kandidata za novega selektorja oziroma glavnega trenerja predstavil Iztoka Čopa, najuspešnejšega slovenskega veslača vseh časov. “Njun glavni skupni motiv je izboljšanje rezultatov slovenskih veslaških reprezentanc, Čop pa bo s svojo avtoriteto dajal glavne usmeritve in postavljal normative veslaški stroki. Predsednikov predlog mora najprej obravnavati trenerska komisija, po tem pa bo reprezentanca lahko dobila novega vodjo,” so pojasnili pri VZS.

Za podpredsednika zveze so spet izvolili Slobodana Radujka. V izvršnem odboru zveze bodo v naslednjih štirih letih Čop, Eva Škufca, Peter Fajfar, Darko Golob, Peter Donaval, Vladimir Meglič, Matej Rojec ter predsednika trenerske in tekmovalne komisije, ki ju še morajo izvoliti. Izvršni odbor se je že sestal na prvi seji in za sekretarja zveze potrdil Jerneja Slivnika, ki je to delo opravljal že pretekla dva mandata. Volilni skupščini je sledila podelitev priznanj VZS za leto 2016. Veliko priznanje za uspehe v pretekli sezoni je prejel Rajko Hrvat, ki je v lahkem enojcu osvojil bron na EP, četrto mesto na SP in drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Enakega priznanja je bil deležen še njegov trener Iztok Butinar, medtem ko je Hrvat prejel še jubilejno priznanje za desetletnico nastopanja za reprezentanco. V njej že petnajsto leto kot trener reprezentančnih posadk deluje mariborski strokovnjak Primož Merf.

Njegov varovanec Jaka Čas je prejel priznanje za odmevne rezultate v mlajših kategorijah, priznanje za najodmevnejši preboj sezone pa je prejel Blejec Aleš Jalen, lahki veslač v kategoriji do 23 let.

Stekleno veslo za uradni zaključek športne poti je prejel Jan Špik. Njegovi največji uspehi v karieri so bronasta medalja na EP 2012, peto mesto na SP 2010 in naslov svetovnega mladinskega prvaka leta 2005.

STA


Najbolj brano