Veliko optimističnih besed

Slovenske košarkarice se z dvignjenimi glavami vračajo v domovino. Premierni nastop na evropskem prvenstvu v Pragi so opravile nad pričakovanji, si nabrale novih izkušenj, zdaj pa želijo, da bi bile znova uspešne v naslednjih kvalifikacijah.

Slovenske košarkarice je na eurobasketu odlikovala bojevitost. Foto: Epa
Slovenske košarkarice je na eurobasketu odlikovala bojevitost. Foto: Epa

PRAGA > Ta teden bo mednarodna košarkarska zveza Fiba izbrala naslednjega prireditelja eurobasketa 2019, v začetku julija bo žreb kvalifikacijskih skupin. Reprezentance bodo razdeljene v osem skupin s po štirimi ekipami, pot do evropskega prvenstva pa si bodo skušale izboriti v treh kvalifikacijskih ciklusih.

Dekleta s prvo zvezdnico Niko Barič si želijo, da bi v naslednjih letih postale stalnica med šestnajstimi najboljšimi reprezentancami Evrope. “Mislim, da v Sloveniji ni dekleta, ki bi zavrnilo vpoklic v reprezentanco. Smo odlična klapa, zelo dobro se razumemo med seboj, imamo izjemen strokovni štab, zato kontinuiteta dela ni vprašljiva,” pravi Baričeva.

V slovenski izbrani vrsti je največ minut na igrišči zbrala Nika Barič (105), ki je prispevala tudi 41 točk in 13 podaj. Najboljši skakalki sta bili Teja Oblak in Eva Lisec s po 19 skoki. Obe Primorski sta imeli v ekipi manj vidno vlogo - Tina Jakovina je na igrišču prebila 16 minut (4 točke in 2 skoka), Tina Trebec pa ni stopila na igrišče.

Slovenija je na evropskem prvenstvu v Pragi doživela dva poraza in premagala Grčijo. To je bila sicer tudi želja pred začetkom EP, vendar pa je bil razplet v njeni tekmovalni skupini vse prej kot pričakovan. V nasprotnem bi ena zmaga zadostovala za uvrstitev v dodatne kvalifikacije za četrtfinale. Toda že prvi dan EP je Grčija presenetila Srbijo, Slovenija pa je za las zgrešila zmago proti Franciji. Razpletlo se je tako, da je v skupini C Francija osvojila prvo mesto s tremi zmagami, med ostalimi tremi ekipami s po eno zmago pa je Slovenija potegnila najkrajši konec in izpadla.

“Izkušnja je zagotovo pozitivna, saj smo spoznali, da se lahko v Evropi kosamo tudi z najboljšimi ekipami. Žal se je Srbiji zalomilo in na koncu smo bili ravno mi tisti, proti katerim so se reševale aktualne evropske prvakinje," je dejal generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović. Na prvih dveh tekmah je bilo v Pragi približno 300 navijačev, kar je presenetilo in hkrati navdušilo slovenske košarkarske delavce. ”Hvala navijačem, da so prišli v Prago in nas tako glasno podpirali. Ko smo računali, koliko jih bo prišlo na tekme, smo bili pri številki 100, nikakor si nismo predstavljali, da jih bo prišlo trikrat več. Mislim, da so se jim dekleta oddolžila z dobro igro,” dodaja Nesterović.

Slovenska dekleta so navdušila s srčnostjo, žal pa se je na koncu poznalo, da ima izbrana vrsta omejen igralski kader. Slovenija je bila na evropskem prvenstvu država z daleč najmanjšo bazo igralk. S komaj devetimi ekipami, ki nastopajo v državnem prvenstvu ter manj kot 100 registriranimi članicami, je bila pravi palček med velikani.

Jutri se bodo na EP četrtfinalne tekme, konec tedna pa še tekme za odličja in mesta na svetovnem prvenstvu 2018. STA, RM


Najbolj brano