Vedel sem, da bomo zmagali

Čeprav je bil predsednik koprskega nogometnega kluba Ante Guberac prepričan, da bo njegovo moštvo osvojilo pokalno lovoriko, drugega polčasa sredine tekme ni spremljal v živo.

Ante Guberac Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ante Guberac Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Zavedal sem se, da je ta tekma izjemno pomembna, zato drugega polčasa nisem mogel spremljati. To se pravzaprav dogaja ob vseh pomembnih tekmah. Vedel sem, da bomo premagali Celje in s to zmago smo rešili sezono,” je v sredo, nekaj minut pred polnočjo, številnim predstavnikom sedme sile pojasnjeval Ante Guberac, alfa in omega novih pokalnih prvakov.

> Ste res tako verjeli v svoje moštvo?

“Zmagalo je boljše moštvo. Vedno sem trdil, da smo boljši od Celjanov. Fantje so prikazali pravi pristop. V zadnjih treh letih smo ključne tekme izgubljali, tako doma kot v Evropi. Proti Neftčiju smo zapravili napredovanje v tretji krog kvalifikacij za evropsko ligo, čeprav smo bili prepričani v napredovanje. Kot kaže, smo se iz tiste tekme nekaj naučili.”

Pred koprskimi nogometaši je jutri tekma z velenjskim Rudarjem, ki bo na Bonifiki gostoval ob 17. uri. Koprska postava bo precej drugačna, kot je bila v sredo, osvojena pokalna lovorika pa bo tudi imela nekaj vpliva. Rudar nima posebnih ambicij in se bolj ubada s preživetjem, potem ko mu je Premogovnik Velenje zaradi lastnih težav skoraj povsem zaprl finančno pipico. Na lestvici je sicer pred Koprom “Želim si, da bi prvenstvo sklenili na lep način, zato bom od fantov zahteval resen pristop in obraz, kakršnega so pokazali v sredinem pokalnem obračunu. Čakata nas še dve srečanji in zahtevam, da ju igralci odigrajo pošteno,” je za klubsko spletno stran povedal Rodolfo Vanoli. RM

> Bodo vaši igralci bogato nagrajeni za ta uspeh?

“Tudi če bi izgubili, glave ne bi padale, saj gre za moje sinove. Premije bodo za slovenske razmere visoke. Fantje vedno dobijo to, kar jim pripada, oziroma še več. Na koncu je boljše, da smo osvojili pokal, kot če bi bili drugi v prvenstvu, saj se tega po enem letu ne bi več nihče spomnil.”

> Je bila za pokalni uspeh odločilna vrnitev trenerja Vanolija?

“Gre za najboljšega trenerja v ligi. Prepričan sem bil, da samo on lahko naredi takšen rezultat. Vrnil se je in opravil svoje delo. Po porazu z Mariborom sem dejal, da si bom vzel nekaj dni za razmislek, a sem se že ob polnoči po tekmi odločil za zamenjavo. Vanoli pri tem ni postavljal nobenih pogojev.”

> Se lahko v prihodnji sezoni vendarle bolj odločno podate v lov za Mariborom?

“Škoda, ker pokalnega finala nismo odigrali proti Mariboru, saj bi bile tribune še bolj polne, tekma pa bi bila še večji spektakel. V prihodnje želimo biti Mariborčanom resna konkurenca in menim, da je Koper edina ekipa, ki lahko konkurira vijoličastim. Vse drugo je … brez komentarja (smeh)."

> Bo v ekipi za prihodnjo sezono tudi Domem Črnigoj?

"Večjih sprememb v moštvu ne bo, saj imamo dobro ekipo. Pomembno je, da se vsi fantje pozdravijo, saj bo na ta način naš trener imel močnejšo konkurenco znotraj moštva. Mogoče bi potrebovali samo še enega napadalca. V zadnjih letih smo veliko vlagali v naše mlade fante in to se nam bo obrestovalo. Glede na to, da gremo v Evropo, bo Domnova cena še višja. Dokazal je, da je igralec z dodano vrednostjo, s prodajo se nam ne mudi.”

> Je vaš prijatelj Izet Rastoder jezen, ker ste Olimpiji zaprli vrata do Evrope?

“Izet mi je takoj po tekmi čestital za lovoriko. Olimpija je dobro moštvo, vendar je Koper boljši. Rastoderju sem želel pomagati in njegovim konkurentom odščipniti kakšno točko v prvenstvu, a ste vsi videli, kaj se je zgodilo na tekmi v Celju. Zmago smo že imeli v rokah, nato pa se je zgodilo, kar se je.”

> Nad sojenjem tokrat verjetno nimate pripomb?

“S sodniki se ne bomo več obremenjevali in tudi na tej finalni tekmi se nismo. V prihodnje ne bomo več reagirali na sodniške napake, saj so tudi sodniki vendarle le ljudje in napak zagotovo ne delajo nalašč. Včasih je težko, ko se je potrebno odločiti v delčku sekunde. Osredotočiti se moramo na svojo igro.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano