Ve, kje mu je zmanjkalo

Takoj po koncu poletov mu ni bilo lahko. A s časom sta se jeza in razočaranje razblinila. Ko smo ga po poldrugi uri čakanja le dočakali, je deloval že precej bolj sproščen in umirjen.

Peter Prevc z malim globusom v točkovanju poletov
Peter Prevc z malim globusom v točkovanju poletov 

PLANICA > Peter Prevc se je ob robu uradne tiskovne konference postavil ob novinarje in poslušal Jurija Tepeša. “On je nedeljski človek,” je potem - ko je sedma sila budno pazila na njun medsebojni odnos - z nasmeškom namigoval na prvo Tepeševo zmago. To pa zato, ker je njegova edina do včeraj pred dvema letoma (še na stari velikanki) tudi padla na nedeljo.

“Zelo sem vesel, da sem zmagal doma, pokazal dobre skoke in stopil na najvišjo stopničko. Zmagati doma je vedno najlepše. Ta vikend se je izšel še boljše, kot sem si želel. Še posebej dobro mi je uspel zadnji skok. Osebni rekord, in to na tekmi, je res poseben dosežek,” je povedal Jurij Tepeš. Na temo boja med Prevcem in Freundom pa je dodal: “To je bil boj med Petrom in Severinom in ne med Petrom in mano. Morda se lahko reče, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Meni se je izšlo in vesel sem.”

> Kakšen je vaš komentar današnjega dne?

“Oooh, v bistvu je bil mešanica vsega, kar se lahko zgodi. V glavi sta se mi zjutraj izmenjevali umirjenost in napetost. Veš, kakšen rezultat potrebuješ in česa ne smeš narediti. Vedel sem, da mi kaj drugega kot zmaga ne preostane. Med vožnjo s sedežnico sem si govoril: misli le na skok. Vse je bilo enako kot prejšnje dni, razen tega, da je Jurij prebil svoj zid in zmagal.”

> Ste bili bolj umirjeni ali vas je zdelovala napetost?

“Imel sem vizijo, kako se lotiti skoka. Zelo sem se moral truditi, da sem bil miren. Zato v drugi seriji za tekmovalce, ki so skočili pred mano, nisem želel vedeti, kako so so se odrezali. Ponavadi se s kabine na skakalnico spustim pozneje, ampak tokrat nisem želel gledati Freunda. Med čakanjem na skok je bilo zelo napeto, moral sem umiriti telo. Nisem še dovolj sestavil misli, da bi lahko točno povedal, kako se je razpletel moj zadnji skok. Ne glede na vse se je vse dobro končalo in sem vesel. Imeli smo čudovite navijače, himno sem poslušal kar trikrat zapored.”

> Kaj ste pomislili, ko ste po drugem poletu ob imenu videli številko dve?

“Bil sem vesel naše zmage, nisem pa imel pojma, kaj to pomeni za skupen razplet svetovnega pokala. Ko sem videl, da sva s Freundom izenačena, sem vprašal, kaj to pomeni. Ko sem izvedel, da on dobi globus, sem rekel samo: ok, dobro.”

> Pa ste ob prihodu v Planico pričakovali, da vam bo ta še na dosegu roke? Zaostajali ste za 94 točk.

“Ne. Še posebej glede na to, kakšne skoke je Freund kazal v zadnjem času, ko je bil skoraj nepremagljiv. Mogoče bi bilo bolje, če bi že v petek povečal prednost na več kot 100 točk. Tako bi obema prihranil veliko živcev. Bil je zelo zanimiv boj. Globus si je zaslužil, večkrat je zmagal, torej vemo, kaj je meni zmanjkalo. Čestitala sva si, kaj več pa nisva še govorila.”

> Kako ocenjujete svojo letošnjo sezono?

“Sem zadovoljen. Osvojil sem kar nekaj točk več kot lani. Če se ne motim, niti Stoch (lanski zmagovalec sezone, op. a.) ni imel toliko točk, kot sva jih nabrala s Freundom. Sezona je imela manj vrhuncev, s svetovnega prvenstva nisem prinesel nobene kolajne. Se pa vidi napredek, a stabilnost je potrebno nadgraditi.”

> Je vseeno kaj grenkega priokusa?

“Tega je iz minute v minuto manj. Takoj po tekmi ga je bilo precej več. Imel sem na voljo 32 tekem, da bi dobil eno točko več. Torej je težava v meni. Med sezono sem se ob razočaranjih kdaj pa kdaj s kom skregal. Iz take sezone, ko so vzponi in padci, psihično lahko potegneš veliko več. Naučil sem se, da rezultata ne smem izsiljevati.”

> Ste pa ubranili mali globus v poletih.

“Ja, to je olajšanje. Tega sem bil zelo vesel. Sliši se kot tolažilna nagrada, po drugi strani pa je dobro, da sem bil nekje najboljši in da je treba na tem vztrajati.”

ROK MAVER


Najbolj brano