Vasiliju koristil prisilni počitek

Na Jadralni zvezi Slovenije so na včerajšnji tiskovni konferenci v izolski marini potegnili črto pod prvi del sezone. Po dveh medaljah z evropskih prvenstev - zlati Tine Mrak in Veronike Macarol v razredu 470 in srebrni Vasilija Žbogarja v razredu finn - bodo v prihodnjih tednih v ospredju priprave na olimpijski nastop v Riu de Janeiru.

Z leve: Slavko Žbogar (predsednik strokovnega sveta za 
vrhunski šport JZS), Aljoša Tomaž (predsednik JZS), Veronika 
Macarol, Tina Mrak, Vasilij Žbogar, Jure Žbogar (Vasilijev brat 
in trener) Foto: Alja Tasi
Z leve: Slavko Žbogar (predsednik strokovnega sveta za vrhunski šport JZS), Aljoša Tomaž (predsednik JZS), Veronika Macarol, Tina Mrak, Vasilij Žbogar, Jure Žbogar (Vasilijev brat in trener) Foto: Alja Tasi

IZOLA > Naši najboljši posadki sta namreč prav včeraj naložili jadrnice na ladjo za Rio de Janeiro, sami pa bosta tja odpotovali v začetku avgusta. Po tednu dni spoznavanja z olimpijskim regatnim poljem se bo 15. avgusta tam začela predolimpijska regata, na kateri pa rezultat ne bo v ospredju. Vasilij Žbogar je zato v Brazilijo poslal rezervno tekmovalno jadrnico in bo z novo raje treniral v Valencii, preden jo bo poslal na Novo Zelandijo, kjer ga novembra čaka nastop na svetovnem prvenstvu. Tina Mrak in Veronika Macarol pa te izbire nista imeli, saj imata le eno tekmovalno jadrnico, s katero bosta po Riu oktobra jadrali tudi na svetovnem prvenstvu v Izraelu.

Žbogar se vrača po poškodbi; potem ko si je konec maja zlomil dve rebri, je prav te dni prvič sedel v jadrnico in opravil nekaj treningov v domačem zalivu. Deset dni po padcu s kolesa je moral zaradi bolečin mirovati, nato pa je začel s kondicijskimi pripravami dvakrat na dan. “Na začetku sem vse skupaj jemal zelo tragično, kasneje pa sem spoznal, da mi je prav poškodba omogočila, da sem se odpočil. Telo se sicer hitro spočije, psihično pa se je teže zaustaviti, še posebej, ko si zelo motiviran in vsak dan hočeš delati več, ne pa mirovati. Zanimivo, da mi je pred poškodbo telo dajalo znake, da potrebuje počitek, a ga nisem poslušal,” svojo izkušnjo opisuje Žbogar in napoveduje, da bo na svetovnem prvenstvu že spet v vrhunski formi.

Mrakova in Macarolova v Riu prilčakujeta sproščen nastop in poglobljeno spoznavanje z regatnim poljem. Veliko njunih konkurentk je tam že jadralo, sami pa bosta na olimpijskem prizorišču prvič. “Velike reprezentance so zakupile svoja mesta in tam trenirajo že zadnja tri leta, zato Slovenci tokrat še ne moremo pričakovati vrhunskih rezultatov,” pojasnjuje Žbogar, ki bo Brazilijo pred olimpijskimi igrami obiskal vsaj še dvakrat - prvič že januarja prihodnje leto, ko bo tam končno preizkusil tudi novo jadrnico, narejeno prav za olimpijski Rio.

ALJA TASI


Najbolj brano