Vasilij Žbogar bo sezono končal na Novi Zelandiji

Letošnja sezona se bo za jadralce razreda finn končala s svetovnim prvenstvom na Novi Zelandiji, kjer bo od prihodnjega torka jadral tudi Vasilij Žbogar. Izolan si je nastop na olimpijskih igrah zagotovil lani v Santanderju, zato bo tokrat lahko nastopil povsem neobremenjen, saj je njegov glavni cilj največji športni dogodek leta 2016.

Vasilij Žbogar Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Vasilij Žbogar Foto: Tomaž Primožic/Fpa

WELLINGTON > Tudi na Novi Zelandiji cilj Vasilija Žbogarja ni zgolj sodelovati, saj si vedno želi posegati po najvišjih mestih, zato je na prizorišče odpotoval že pred enim mesecem.

“Zelo sem zadovoljen, da smo tako zgodaj prišli sem. V miru smo lahko pripravili jadrnico in opremo, potem pa veliko trenirali,” je o zgodnjem prihodu na prizorišče povedal Žbogar. “Pomembno je tu opraviti veliko treningov, saj so razmere zahtevne za jadranje. Precej je vala, malo vetra, ki pa hitro menja smer, vreme se zelo hitro spreminja.”

Dobro poznavanje razmer bo vsekakor dobrodošlo, saj bo za dober rezultat treba biti ves čas med najboljšimi, spodrsljaji pa niso dovoljeni: “Konkurenca je zelo močna, tu so vsi najboljši v letošnji sezoni, tudi serijski zmagovalec Britanec Giles Scott in zmagovalec finala svetovnega pokala v Dohi, Ivan Kljakovič Gašpič. Za mesta med najboljšimi bo treba res dobro jadrati, dobro pripraviti opremo, skratka vse bo moralo biti popolno.”

Če bi drugemu z letošnjega evropskega prvenstva uspel podoben uspeh tudi na Novi Zelandiji, bi bila to za Žbogarja prva medalja s svetovnih prvenstev. A s tem se ne obremenjuje, sploh pa o tem ne želi govoriti. Je pa želje pred svetovnim prvenstvom razkril njegov trener Luca Devotti: “Vasilij sodi med pet najboljših jadralcev na svetu, zelo dobro prenaša pritiske in pomembnost velikega tekmovanja, zna se osredotočiti na jadranje in to je zelo pomembno. Ne vem, ali lahko zmaga, ampak pričakujem ga med najboljšimi. Prizorišče je zahtevno, pomembna bo telesna moč, Vasko pa po poškodbi reber še ni 100-odstotno pripravljen. Če povem po pravici, od njega prej pričakujem odličje v Riu kot v Takapuni.”

Takapuna bo drugič v zgodovini gostila svetovno prvenstvo v razredu finn. Pred 35 leti je bil v dvoboju za zlato Cam Lewis boljši od Johna Bertranda. Američani tokrat ne sodijo v ožji krog favoritov, a je veliko drugih, ki se bodo borili za najvišja mesta.

Skupno bo nastopilo kar 80 jadralcev; razumljivo, saj se bodo delile olimpijske vozovnice. Razmere v tem času so za jadranje na morju pred Takapuno zelo dobre. Z vetrom med 12 in 15 vozlov, v kombinaciji s toplim pomladnim vremenom bodo jadralci res lahko uživali.

Prvi regati bosta prihodnji torek, prvenstvo pa se bo zaključilo v soboto z regato za medalje.

STA


Najbolj brano