V znamenju kolesarjev

Po odmevni kolesarski dirki za Veliko nagrado Izole, ki so jo lani izvedli prvič, letos sledi druga izvedba. Prvo dirko spomladanskega dela sezone, za katero med profesionalnimi kolesarji vlada veliko zanimanje, bodo tokrat nadgradili še s kopico spremljevalnih in rekreativnih prireditev, od katerih si mesto veliko obeta.

Na včerajšnji tiskovni konferenci so predstavniki izolske občine in kolesarske zveze podpisali pismo o nameri. Z leve: Dean Kocjančič, Igor Kolenc, Tomaž Grm, Bogdan Fink in Martin Hvastija.  Foto: Sašo Dravinec
Na včerajšnji tiskovni konferenci so predstavniki izolske občine in kolesarske zveze podpisali pismo o nameri. Z leve: Dean Kocjančič, Igor Kolenc, Tomaž Grm, Bogdan Fink in Martin Hvastija.  Foto: Sašo Dravinec

IZOLA >Prireditev, ki so jo poimenovali Adria Bike Show, bo pomenila uvod v kolesarsko sezono. Potekala bo od petka, 27. februarja, do nedelje, 1. marca, in sicer v dveh sklopih: prvi bodo sejemske in rekreativne prireditve, drugi pa profesionalna kolesarska dirka. V petek bodo odprli stojnice na Sončnem nabrežju in na Lonki. Sejem bo trajal tri dni, na njem pa bodo proizvajalci predstavili najnovejša kolesa in kolesarsko opremo. V soboto bo na sporedu rekreativna tura za gorske kolesarje, slovesno pa bodo odprli tudi Pump Track kolesarski park.

Glavnina dogajanja bo v nedeljo, ko bo na sporedu dirka za Veliko nagrado Izole ter tura za rekreativne kolesarje, ki se bodo lahko en krog peljali po isti trasi. Organizatorji želijo privabiti čim več rekreativni kolesarjev tako iz Slovenije kot tujine.

“Že lani smo v Izolo pripeljali 25 ekip iz vse Evrope. Tudi letos je kvota ekip že zdavnaj izpolnjena. Interes za dirko je res izjemen. Prek 40 ekip je želelo nastopiti, vendar je število nastopajočih kolesarjev s strani mednarodne kolesarske zveze na žalost omejeno na 200. Prijavljene so ekipe iz Avstrije, Italije, Nemčije, Danske, Irske, Azerbajdžana ter s Češke in Hrvaške. Nastopile bodo seveda tudi vse štiri slovenske ekipe, ki imajo kolesarje, ki lahko nastopijo na tej dirki,” je pojasnil športni direktor Kolesarske zveze Slovenije (KZS) Martin Hvastija.

Dirka je na koledarju mednarodne zveze označena kot drugokategorna, kar pomeni, da na njej ne morejo nastopiti najboljši svetovni profesionalci. Lahko pa nastopijo kolesarji kontinentalnega ranga. Trasa bo potekala od Izole prek Baredov, Gažona, Šmarij, Dragonje, Sečovelj in po glavni cesti nazaj do Izole. Kolesarji bodo naredili štiri kroge. Dirka bo tehnično precej zahtevna, sploh za začetek sezone.

“To bo lep uvod v kolesarsko sezono. Lani je bil samo tekmovalni, letos pa bo tudi rekreativni. Vsi se bomo potrudili, da bomo prireditev dobro izpeljali,” obljublja tehnični direktor dirke Bogdan Fink.

Veliko si od prireditve obeta tudi izolska občina. Župan Igor Kolenc je poudaril, da je prireditev idealna za podaljšanje turistične sezone. “Na občini smo zaznali potencial te prireditve. Upam, da ga bodo zaznali tudi vsi drugi deležniki, ki lahko od tega kaj imajo.”

Dean Kocjančič, direktor Turističnega združenja Izola, meni, da gre za sodoben način promocije turistične destinacije. “V času prireditve pričakujemo porast števila obiskovalcev in hotelskih nočitev. Kolesarski turizem se na tem področju intenzivno razvija. Izola predstavlja idealno idealno izhodišče za ture v istrsko zaledje, sosednjo Italijo in tudi Hrvaško.” Tudi predsednik KZS Tomaž Grm je zadovoljen, da bo dirka ponovno v Izoli. “Vremenske razmere so konec februarja v primerjavi z ostalimi deli Slovenije tu idealne, zato se zahvaljujem županu in vsem Izolanom, da so nas tako lepo sprejeli.”

ALJA TASI


Najbolj brano