V spomin: Vasja Kruh (1946 - 2016)

Ob 60-letnici Nogometnega kluba Gorica je zdravnik Vasja Kruh zapisal: “Spoznal sem številne dobre igralce in dobre ljudi, kalil sem in izpolnjeval svoje znanje iz športne medicine in obenem želel biti predvsem prijatelj in človek, na katerega se je lahko vsak obrnil, ko je imel kakšne probleme.”

 Foto: Denis Sabadin
Foto: Denis Sabadin

Že temu bi težko kaj dodali, a vendar bi lahko še veliko zapisali o človeku, ki ga ni več med nami. A se ga bomo radi spominjali vselej, kot zdravnika, terapevta, velikokrat psihologa in športnega delavca. Skratka, človeka z veliko začetnico. V zdravstvu ni dovolj biti izvrsten kirurg, kot je sicer bil Vasja Kruh, veliko pomenijo tudi srčnost, skrb za bolnika in tolažba, ki jo človek potrebuje v težkih trenutkih. In Vasja Kruh je vse to znal. V bolnišnici, ambulanti, na nogometni zelenici.

In prav na nogomet naju vežejo najlepši trenutki, ki sva jih preživela skupaj. Spominjam vrnitve s tiste nepozabne tekme v Romuniji, s katero se je Slovenija prvič uvrstila na svetovno prvenstvo. Skupaj sva sedela v ospredju letala, in ko smo po pristanku izstopali, sva med prvimi ugledala nepregledno množico, ki nas je pričakala na Brniku. Takrat sem opazil, kako ganjeno je zdravnik reprezentance doživljal ta sprejem. Takrat so bili pozabljeni vsi napori, vse skrbi, bil je čas veselja in solz sreče. A ni bilo vselej tako. Bili so tudi težki trenutki, tako v zdravstvu kot v športu. In vendar je Vasja vedno našel spodbudne besede za pacienta, za nogometaša. Zato so ga vsi neizmerno cenili in spoštovali.

Veliko ljubiteljev nogometa pozna predvsem najboljše igralce in trenerje. Zdravnika Vasjo Kruha so poznali vsi - trenerji, igralci in navijači. Pustil je neizbrisen pečat v vseh uspehih slovenskega nogometa. Doživel je svetovno prvenstvo v Južni Koreji in Južnoafriški republiki, evropsko v Belgiji in na Nizozemskem. Bil je na nepozabnih tekmah v Bukarešti in Kijevu. Bil je in bo ostal za vedno del nogometne zgodovine v samostojni Sloveniji.

Več kot trideset let je bil zdravnik v Nogometnem klubu Gorica, šestnajst let v reprezentanci Slovenije. Svoje delo je opravljal profesionalno in odgovorno, a vedno z dušo in srcem. Za seboj pušča globoko praznino, tako v zdravniških krogih kot v nogometni družini.

ČRTOMIR ŠPACAPAN


Najbolj brano