V spomin: Jovo Vidaković (1934-2016)

Jovo Vidaković (1934-2016)
Jovo Vidaković (1934-2016) 

Pred dnevi se je velika množica športnih in rekreativnih prijateljev poslovila od Jova Vidakovića, vse življenje športnika od glave do pete. Rodil se je v Jaloviku v Srbiji, v Koper pa je prišel kot 25-letni vojak leta 1959. Že naslednje leto se je zaposlil v Tomosu. Več kot 15 let je bil aktivni igralec NK Koper, vmes pa je na Fakulteti za telesno kulturo v Ljubljani pridobil naziv nogometni trener.

Treniral in vzgajal je številne generacije in različne starostne kategorije, od pionirjev do članov v Kopru, Dekanih, Kortah, Gažonu, Šmarjah, Ankaranu, Komnu in Bujah. Povezoval se je tudi Slovenci v zamejstvu. Leta 1973 se je v Tomosu, ki je bil takrat generator napredka slovenske Istre, zaposlil na novem delovnem mestu kot referent in organizator športne rekreacije. Na pobudo sindikatov, ki so v tistem obdobju rekreaciji delavcev in kakovostni izrabi prostega časa namenjali veliko pozornosti se je aktivno vključil v vse oblike organizirane športne rekreacije delavcev. Bil je tudi pobudnik ustanovitve Športnega društva Tomos, ki ga je vodil vse do upokojitve.

Pri Partizanu Koper je začel aktivno delati kot vodja odbora za športno rekreacijo. Bil je neumoren organizator trim lig v nogometu, odbojki, kegljanju in namiznem tenisu, v katerih je sodelovalo več kot 800 delavcev iz različnih organizacij. Bil je pobudnik sindikalnih iger delavcev vseh treh istrskih občin, več kot 30 let je tekmovanja tudi sam vodil. Kljub številnim zadolžitvam je skrbel tudi za rekreacijo članov Partizana in v različnih telovadnicah vodil štiri skupine, v katerih je bilo vključenih več kot 130 članov. Jovota je krasila brezmejna ljubezen do športa in ljudi. Poznali so ga vsi. Vedno je bil aktiven in pripravljen pomagati. Za svoje delo je prejel številna priznanja in odlikovanja. Zlata, srebrna in bronasta Bloudkova značka Telesno-kulturne skupnosti Občine Koper, znak z zlatimi žarki SFRJ, občinsko priznanje za razvoj športa predvsem na področju športne rekreacije, častno članstvo Zveze nogometnih trenerjev Slovenije so le nekatera priznanja, zaradi katerih bo njegovo delo trajno vtkano v zgodovino koprskega in slovenskega športa.DRUŠTVO PARTIZAN KOPER


Najbolj brano