V škandal spolnih zlorab na Otoku vpletenih 55 klubov

Potem ko je pred dnevi angleški nogomet pretresla pedofilska afera, po uvedbi anonimne telefonske številke nacionalnega združenja za preprečevanje nasilja nad otroki (NSPCC) so zabeležili že več kot 1000 klicev, je časnik Observer poročal, da je vpletenih vsaj 55 klubov.

 Foto: Jure Batagelj
Foto: Jure Batagelj

LONDON > V prvem tednu so na posebni telefonski liniji zbrali 860 klicev, zdaj jih je že več kot tisoč. Številne primere je osebje predalo naprej policiji in socialnim službam.

Večina teh primerov sega daleč v preteklost, a so predstavniki NSPCC opozorili, da je nekaj tudi svežih oziroma še aktualnih.

Časnik Observer je v nedeljski izdaji poročal, da je bilo na različne načine v škandal vpletenih veliko klubov, številka naj bi bila vsaj 55. Gre tako za amaterska moštva kot profesionalne klube, časnik pa se pri objavi teh informacij sklicuje na vire iz vrha policijske skupine za preiskavo spolnih zlorab.

Čeprav krovna angleška nogometna zveza FA sodeluje pri preiskavah in je uvedla program pomoči za vse žrtve, pa je nanjo padel madež molka. Časnik Sunday Mirror je objavil zgodbo Russlla Davyja, nekdanjega obetavnega vratarja ekipe Charlton, ki je na dogajanje oziroma na zlorabe enega od tedanjih trenerjev mladinskih ekip že leta 1986 opozoril zvezo. Odgovora ni dobil nikoli, prav tako ne ve, kaj se je zgodilo z njegovim pismom. Davy, ki mu nikoli ni uspelo postati profesionalni igralec, je travmatične izkušnje razkril po 30 letih.

Afero je konec novembra sicer sprožil Andy Woodward, nekdanji nogometaš nižjeligaških klubov, po njegovi prijavi so aretirali nekdanjega trenerja in iskalca talentov Barryja Bennella, pozneje pa se je vsul plaz obtožb in pričanj o temni plati angleškega nogometa v dolgih desetletjih.

STA


Najbolj brano