V pričakovanju Mazejeve

Čeprav pri nas ni še nobenih znakov bližajoče se zime, je na športnem področju ta že med nami. Alpske smučarje in smučarke čaka nastop na drugem letošnjem tekmovanju.

Bodo pri Tini Maze po slalomu na vrsti nasmehi? Foto: Stanko Gruden
Bodo pri Tini Maze po slalomu na vrsti nasmehi? Foto: Stanko Gruden

LEVI > Slovenski tekmovalci nadaljujejo sezono v senci napovedanih dodatnih varčevalnih ukrepov smučarske zveze, ki bodo krepko znižali proračun alpskih disciplin. Lahko bi sicer dolgo razpredali o tem, da je bilo slabo stanje že dolgo znano, da je že dolgo čas, da se SZS reformira in otrese - kot je zdaj modno zapisati - nekaterih stricev iz ozadja, ki jih je povozil čas.

Na prizorišču v Leviju smo imeli teden dni dobrih priprav. Progo smo natančno spoznali. Je temeljito utrjena, a specifična, z ravnino na vrhu, z desetimi strmimi zavoji v sredini in z valovitim delom pred ciljem. Spoznali smo te razlike in se soočili z različnimi temperaturnimi razmerami - od minus 14 do plus 2. Tina se dobro počuti. Pogoji za vrhunski rezultat so dani, pravi odgovor pa lahko da samo tekma,”je pred današnjim slalomom povedal vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi.

Rezultatsko gledano slovenske alpince pri življenju ohranja Tina Maze, za njo pa je globoka luknja, še posebej očitna pri moških, kjer bodo kmalu lahko slavili vsakega, ki se bo vsaj približal najboljši deseterici. Za še slabšo sliko je poskrbela afera Vanessa Mae. Glasbena zvezdnica se bo namreč pritožila na štiriletni suspenz Mednarodne smučarske zveze (Fis) zaradi manipulacije tekme na Krvavcu, s katero si je ob pomoči nekaterih slovenskih funkcionarjev zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Sočiju. Fis je med drugim ugotovila, da je na tekmi osvojila drugo meto in to ob dejstvu, da je padla. Na tekmi naj bi nastopila tudi s spremenjenim startom, merjenje njenega dosežka pa je potekalo ročno, z zamudo, ko je bila že na progi. Ob njej so bili suspendirani štirje slovenski in en italijanski funkcionar, med njimi Vlado Makuc, nekdanji vodja panoge za alpsko smučanje, ki mu je SZS že pred časom odpovedala pogodbo.

V teh razmerah bo danes na Laponskem ženski, jutri pa moški slalom. Med dekleti se bo od Slovenk na progo spustila le Tina Maze, v moškem zastopstvu pa sta Matic Skube in Miha Kürner. Nastop je na tihem pričakovala tudi Novogoričanka Ana Bucik, a je se je vodstvo odločilo drugače, uradno zaradi slabše trenutne slalomske pripravljenosti ženske ekipe, zagotovo pa ima prste vmes tudi varčevanje. Bucikovo, Tino Robnik in Sašo Brezovnik čakajo tekme nižjega ranga na Švedskem, drugi del ženske ekipe (Katarina Lavtar, Ana Drev, Maruša Ferk in Vanjo Brodnik) pa treningi in tekmovanja v Severni Ameriki, kjer je že nekaj časa Ilka Štuhec. Vse breme pričakovanj je spet na Mazejevi, ki je sezono začela z le 22. mestom na uvodnem veleslalomu. Sama ga je razglasila za slab dan, medtem ko vodja njene ekipe Andrea Massi tega ni prenesel tako lahko. Ob tem so se prožile govorice, da se bo poslovila še pred koncem sezone, kar je - če ne bo rezultatov - tudi možno, a glede na sponzorske pogodbe bolj malo verjetno. Mazejevi sicer lani slalom ni šel prav od nog, saj je v točkovanju te discipline zasedla 16. mesto, smučke so ji bolj tekle v hitrih disciplinah.

V moški konkurenci bo zanimivo videti, kakšna izhodišča prinašata prejšnjo zimo najboljša, Avstrijec Marcel Hirscher in Nemec Felix Neureuther, ki je zaradi težav s hrbtom izpustil uvod v sezono v Söldnu. Oba sta lani precej odstopala od tekmecev. V ženski konkurenci je kakovostni vrh precej širši, a vprašanje je, katera bi lahko v novem lovu na primat ustavila mlado Američanko Mikaelo Shiffrin. ROK MAVER


Najbolj brano