V petek začetek petega mednarodnega relija Nova Gorica

V petek se bo pred trgovskim delom industrijske cone v Kromberku začel peti dvodnevni reli Nova Gorica. Konkurenco za državno prvenstvo bodo okrepile posadke iz osmih držav, predstavili pa se bodo tudi električni avtomobili.

Reli so včeraj predstavljali organizatorji (z leve) Vlado Krivec, 
Miha Levec, Renato Hvala in Miran Terčič.  Foto: Igor Mušič
Reli so včeraj predstavljali organizatorji (z leve) Vlado Krivec, Miha Levec, Renato Hvala in Miran Terčič.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Glavne značilnosti relija so organizatorji v Novi Gorici včeraj predstavili novinarjem.

Prizadevni prireditelji, na čelu s predsednikom organizacijskega odbora Miranom Terčičem in s tehničnim vodjo Renatom Hvalo, so uspeli ob pomoči glavnega pokrovitelja Petrola privabiti 97 posadk iz osmih držav. Večji proračun je omogočil pripravo zahtevnejšega relija, ki šteje za državno in srednjeevropsko prvenstvo, za srednjeevropsko prvenstvo in slovenski pokal starodobnikov ter za italijansko meddeželno prvenstvo Triveneto.

Dirkače čaka skoraj 300 razgibanih kilometrov in devet hitrostnih preizkušenj - od nižinskih med Kromberkom in Ravnico do skorajda gorskih v okolici Liga in na Banjški planoti, kjer bodo dirkalniki morali premagati tudi do 700 višinskih metrov vzpona.

Obeta se tudi zanimiv spremljevalni program na temo električne mobilnosti, ki ga je podprla šempetrska tovarna Mahle (nekdanja Letrika), kjer izdelujejo elektromotorje za avtomobile. Že v petek ob 11. uri bo v Medpodjetniškem izobraževalnem centru v Novi Gorici predavanje o pravilni predelavi klasičnih avtomobilov v električne, ob 17.30 pa bo se bo v trgovskem središču industrijske cone Kromberk začelo zares. Na uvodnih dveh hitrostnih preizkušnjah Ravnica-Kromberk (druga bo večerna, ob 20.30) bo izven konkurence nastopil tudi Andrej Pečjak z električno gnano mazdo, dan kasneje pa se bo z električnim renaultom zoe med ovinke pognal še koprski voznik Željko Purgar.

Glavna pozornost bo seveda veljala bencinskim hlapom. Idrijčan Aleks Humar (renault clio R3T) bo branil vodstvo v skupnem generalnem seštevku državnega prvenstva. Po smoli v zadnjem obdobju bo skušal svojo kakovost pokazati lanski državni prvak, njegov someščan Darko Peljhan (mitsubishi lancer evo x). V vrhu slovenskega dela generalne razvrstitve bi moral biti še tretji Idrijčan Rok Turk (peugeot 208 R2) in Postojnčan Grega Premrl (citroen DS 3). Za domačo dirko se zna posebej dobro pripraviti Igor Žbogar z renaultom cilom R3, ki utegne biti blizu slovenskim favoritom.

V absolutni tuji konkurenci bo Slovencem težko priti na vrh. Favorit je Italijan Claudio De Cecco z bistveno zmogljivejšim dirkalnikom razreda R5 (Peugeot 208 T16). Enako kakovosten avtomobil ima tudi Avstrijec Walter Mayer.

Po petkovem popoldansko-večernem ogrevanju na dveh hitrostnih preizkušnjah Ravnica-Kromberk bodo glavne odločitve padle v soboto, ko čaka dirkače še sedem hitrostnih preizkušenj. Začeli bodo ob 9.20 v Pečnem pri Kanalu in oddirkali HP Lig s ciljem v Plavah, nato se bodo preselili na HP Morsko-Bate in od tam na HP Banjšice s tradicionalnim postankom za grupiranje pri vaškem domu in igrišču. Te tri hitrostne preizkušnje bodo nato dirkači med 12.30 in 14. uro prevozili še enkrat, zaključno pa bodo odpeljali skozi ovinke med Kromberškim gradom in Ravnico. Razplet bo znan v soboto okoli 18.30.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano