V peklu se je znašel

Za idrijskim kolesarjem Borutom Božičem je prvi del sezone, ki ga je zaokrožil z vidno vlogo. Na dirki Pariz-Roubaix je bil kar nekaj časa v ospredju, s 14. mestom pa je dosegel najboljšo slovensko uvrstitev v zgodovini kraljice klasik.

Borut Božič (v sredini v dresu Astane) se je izkazal na kraljici 
klasik.
Borut Božič (v sredini v dresu Astane) se je izkazal na kraljici klasik.  

IDRIJA >Lepo zveni ta podatek, a zame štejejo le uvrstitve med deseterico. Na Pariz-Roubaix sem bil blizu temu dosežku. Ne obžalujem zadnje akcije, odločitev je bila pravilna. Le karte se niso tako premešale, da bi bila kombinacija zmagovita. Če bi se še en član ekipe Quick Step priključil pobegu, bi bil razvoj dogodkov bržkone drugačen, a prav to je čar kolesarstva. Vrhunske uvrstitve so me morda stali moji napadi, še preden je dirka prešla v odločilno fazo. V tistih akcijah sem lahko izgubil nekaj potrebne energije za zaključek dirke,” je pojasnil Borut Božič, ki so mu šle tokrat okoliščine na Severnem peklu, kot tudi imenujejo dirko Pariz-Roubaix, na roko.

V začetku leta je bilo veliko govora o tem, da bi mednarodna kolesarska zveza utegnila Astani zaradi dopinških prekrškov odvzeti World Tour licenco, ki odpira vrata na največje dirke na svetu. Odločitve še ni. Medtem so se zvrstila številna zaslišanja kolesarjev in funkcionarjev kazahstanske ekipe. Zadnje naj bi se zgodilo v petek.

V zadnjih dveh letih sta mu namreč boj za vidnejši dosežek preprečila padec in okvara kolesa. ”Predpogoj za dober dosežek na severnih klasikah je seveda forma oziroma pripravljenost, učinek pa nato kroji še vrsta drugih dejavnikov, ki dajejo kolesarjenju na severu nepredvidljivost,” je pojasnil kolesar Astane, za katerega je prvi del severnih klasik v zadnjih letih prav gotovo eden od vrhuncev sezone. S svojimi dosedanjimi rezultati na E3-Harelbeke in Gent-Wewelgem ter letošnjo predstavo na Pariz-Roubaix je to tudi potrdil. ”Ne bi mogel reči, da katero od dirk favoriziram ali mi ena bolj ustreza od druge. Letos sem na primer največ pričakoval od dirke po Flandriji, ki je s svojimi hribčki po profilu zame morda še zahtevnejša od Pariz-Roubaix, ki pa ima druge posebnosti. Obe sta seveda najbolj čislani v svetu kolesarstva. Verjamem, da lahko na obeh tudi igram pomembno vlogo,” je pojasnil Božič, ki si bo privoščil krajši tekmovalni počitek ne pa tudi vadbenega. Želi namreč zadržati doseženo raven pripravljenosti tudi za zaključek kolesarske pomladi, kjer ga čakajo krajše etapne preizkušnje.

V igri je tudi reprezentančni nastop na evropskih igrah v Azerbajdžanu, ki pa junija sovpadajo z dirko po Švici, kjer je Božič pred štirimi leti dobil etapo. Septembra pa bi se lahko Idrijčan po šestih letih vrnil na špansko Vuelto, na kateri je leta 2009 prav tako slavil odmevno etapno zmago.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano