V ospredju smučanje in balinanje

Športni zvezi Ajdovščina in Vipava sta pred dnevi podelili priznanja najzaslužnejšim športnikom in športnim delavcem. Priznanji za življenjsko delo sta dobila smučarski delavec Jože Bizjak in balinar Silvo Fabčič.

Takole so se v vrsto postavili prejemniki zlatih priznanj ter podeljevalci - član IO OKS Tomo Tiringer in župana Tadej Beočanin in Ivan Princes.  Foto: Igor Mušič
Takole so se v vrsto postavili prejemniki zlatih priznanj ter podeljevalci - član IO OKS Tomo Tiringer in župana Tadej Beočanin in Ivan Princes.  Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Dvorana prve slovenske vlade v Ajdovščini je tudi letos gostila skupno prireditev športnih zvez občin Ajdovščina in Vipava, na kateri so priznanja in nagrade za leto 2014 prejeli najzaslužnejši športniki in športni delavci. Športnika leta na Ajdovskem in Vipavskem ne izbirajo, vsako leto pa za življenjsko delo nagradijo najzaslužnejša posameznika.

Tokrat sta nagradi prejela predsednik ajdovskih smučarjev (SK Dol) in nekdanji vsestranski športnik Jože Bizjak ter dolgoletni prvoligaški balinar in klubski delavec Silvo Fabčič iz Orehovice pri Podnanosu.

Jože Bizjak je na rodni Predmeji že kot triletnik stopil na smuči. Kasneje je tekmoval v veleslalomu in skokih, po vrnitvi s šolanja v Sežani, Kopru in Ljubljani (tam je tekmoval tudi v orodni telovadbi in atletiki) pa je bil med pobudniki za postavitev vlečnic v domačem kraju in ustanovitelj SK Dol. Medtem ko je smučišče propadlo, je klub na čelu z mladinskim svetovnim podprvakom v superveleslalomu Štefanom Hadalinom in z drugimi mlajšimi, ki sodijo v vrh slovenskih vrstnikov, še kako živ. Kako beli šport uspeva v zeleni Ajdovščini, je Bizjak povedal: “Res je, da za vadbo na snegu nimamo nikakršnih pogojev, a se pač vozimo na smučišča daleč od doma. Smučanje je krut šport. Kot ste videli na podelitvi, so doma le poškodovani. S trmo in delom tekmovalcev ter trenerjev in z zagnanostjo ter prispevki staršev ter smučarskih prijateljev dosegamo marsikaj, kar uspeva večjim in bogatejšim od od nas.” Silvo Fabčič je najboljša igralska leta doživljal v sezonah 1987 in 1988, ko je bil z novogoriškim klubom slovenski prvak, kasneje je pomagal BK Planina Petrič pri preboju v prvo ligo in pri asfaltiranju tamkajšnjih igrišč. Kot veteran je še aktiven v BK Podskala Vipava.

V sklopu prireditve v Ajdovščini je bila tudi regijska podelitev priznanj Olimpijskega komiteja Slovenije. Zlati znak je prejel evropski prvak v electric boogieu Samo Polutak Kos. Malo statuo OKS so si prislužili svetovna kotalkarska podprvakinja Lucija Mlinarič, modelar Jure Marc, evropska prvakinja v gorskem kolesarstvu Tanja Žakelj ter jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak. Z veliko statuo sta bila nagrajena svetovna prvaka v slalomu kanuističnih dvojcev, Sašo Taljat in Luka Božič.

Na prireditvi so podelili še vrsto priznanj. Omenimo le dobitnike zlatih. Na območju ŠZ Ajdovščine so jih prejeli profesionalni kolesar ameriške ekipe Cannondale Garmin Kristijan Koren (petkrat je prevozil francoski Tour), državna kolesarska prvakinja Polona Batagelj (BTC City) in član bronaste letalske modelarske ekipe na SP Jure Marc (Ventus). Najboljši na območju ŠZ Vipava so bili nosilec brona v štafeti 4 x 100 m na evropskih igrah specialne olimpijade Matej Fabčič (VDC), evropski balinarski podprvak v štafetnem zbijanju Anže Petrič (Hrast) in četrta tekačica sveta v gorskem maratonu Mateja Kosovelj (Nanos).

Gost prireditve je bil podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in nekdanji svetovni in olimpijski veslaški prvak Iztok Čop. “Potrudil se bom, da bomo perspektivnim športnikom za razvoj spet zagotovili vsaj takšne razmere, kot sem jih imel sam,” je dejal v Ajdovščini.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano