V ospredju olimpijca

V Cankarjevem domu so podelili tradicionalna Bloudkova priznanja. Dve od treh sta šli v roke dobitnikom olimpijskih odličij v Sočiju, med dobitniki plaket so bili tudi Primorci.

Z leve: Žan Košir, Miklavž Sever in  Peter Prevc. Foto: STA
Z leve: Žan Košir, Miklavž Sever in Peter Prevc. Foto: STA

LJUBLJANA > Deskar na snegu Žan Košir, smučarski skakalec Peter Prevc in Miklavž Sever, nekdanji športnik, športni delavec, novinar in publicist, so dobitniki Bloudkovih nagrad za leto 2014. Nagrade so prejeli na sinočnji slavnostni podelitvi.

Koširja in Prevca sta predlagala zdaj že nekdanji generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Tone Jagodic in Smučarska zveza Slovenije, oba sta si nagrado prislužila za vrhunski mednarodni dosežek. Košir je na olimpijskih igrah v Sočiju s srebrom v paralelnem slalomu in bronom v paralelnem veleslalomu Sloveniji priboril sploh prvi deskarski olimpijski kolajni. Prevc si je nagrado prav tako v veliki meri prislužil zaradi olimpijskih odličij v Sočiju, kjer je bil srebrn in bronast. Bloudkovo nagrado za življenjsko delo pa je na predlog Akademske športne zveze Olimpija Ljubljana dobil Miklavž Sever, nekdanji vsestranski športnik, soustanovitelj Rokometnega kluba Olimpija. Dobrih pet mandatov je bil tudi direktor Zavoda Tivoli.

Med dobitniki Bloudkove plakete sta tudi Nogometno društvo Adria Miren in ženska mladinska odbojkarska vrsta, v kateri igrata tudi Primorki Eva Mori in Maja Pahor, obe izbrani tudi v idealno šesterko evropskega prvenstva, na katerem je Slovenija osvojila zgodovinsko srebro. Za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa je plaketo prejela predsednica SPDT Trst Marinka Pertot. STA, RM


Najbolj brano