V ospredju okrepljeni Goričani

Atletska sezona 2016 se je za Primorce začela z dvoranskimi mitingi v Ljubljani in Vidmu. V zimsko sezono je med Primorci ekipno startal le AK Gorica, ki sta ga okrepila izkušena Andrej Batagelj in Mateja Kosovelj.

Sprinter AK Gorica Enej Leban (tretji z leve) je  bil lani 
dvoranski mladinski državni prvak  in reprezentant na  EP. Foto: Igor Mušič
Sprinter AK Gorica Enej Leban (tretji z leve) je bil lani dvoranski mladinski državni prvak in reprezentant na EP. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > V zimskem prestopnem roku sta se najmočnejšemu primorskemu atletskemu klubu, Novogoriškemu AK Gorica, pridružila že dolga leta najboljši slovenski specialist za troskok, Andrej Batagelj in vodilna slovenska gorska tekačica Mateja Kosovelj. Prvi se je vrnil iz celjskega Kladivarja, druga pa je prestopila iz ŠD Nanos iz Podnanosa. Izkušena atleta bosta veliki okrepitvi za poletni del sezone, v katerem bo AK Gorica gostil finale atletskega pokala Slovenije, kjer številna in dobra ekipa veliko pomeni. Batagelj, ki je že pripravljen na dvoransko sezono, verjetno tudi letos ne bo spustil iz rok zmage v troskoku, Kosoveljeva pa po premaganih težavah s poškodbami lahko veliko prispeva v tekih na pet in deset kilometrov, sicer pa se dolgoročno spogleduje z olimpijsko normo v maratonu.

Pomembnejše tekme letošnje atletske sezone na Primorskem: absolutno DP v dolgih tekih v Postojni (9. aprila), finale atletskega članskega pokala v Novi Gorici (4. in 5. junij), DP osnovnih šol v Kopru (8. junija); SP v gorskem maratonu v Podbrdu (18. junija), DP za mladince in mlajše člane v Novi Gorici (9. in 10. julij), maraton Bovec (17. september), pionirsko ekipno DP v Kopru (24 in 25. septembra), pokal Slovenije v mnogobojih v Novi Gorici (1. in 2. oktobra).

Skromni, a zadovoljni

Predsednik AK Gorica Oliver Batagelj je kljub skromnim materialnim razmeram pred sezono bolje razpoložen kot pred lanskim začetkom: “Še vedno smo sicer materialno skromen klub, ki lahko računa na največ 50.000 evrov letnega proračuna, vendar je finančni položaj nekoliko boljši kot lani. Poleg tega smo okrepljeni, zrasla pa je tudi močna moška ekipa, v kateri bosta veliko prispevala državni prvak v daljini Urban Čehovin in lanski mladinski prvak na 60 metrov in reprezentant z EP v teku na 100 metrov Enej Leban, ki bi se letos s časi blizu 10,50 lahko zavihtel tudi v člansko elito. Prihod Kosoveljeve je zelo dobrodošel za žensko ekipo, kjer se po slovesu Petre Kovačič in po zdravstvenih težavah Maje Bratkič soočamo z menjavo generacij in lahko v članskem vrhu računamo le na sprinterko Tino Slejko.”

V moški ekipi velja omeniti še tretjega skakalca s palico v državi, Jureta Batagelja, ter mladce, ki trkajo na uvrstitve v finale med člani. To so sprinterji Aleš Peloz,Andrej Gregorič in Teo Vinazza, ter skakalca Luka Piculin (daljina) in Matija Šuligoj (troskok). Vsi so uporabni tudi v štafetnih tekih.

Na otvoritvenih mitingih v Ljubljani in Vidmu so med primorskimi klubi članski konkurenci tekmovali le atleti AK Gorica. V Ljubljani sta zmagala Jure Batagelj, ki je s palico preskočil 475 cm in Luka Piculin, ki je v daljino skočil 688 cm. V Vidmu je bil v skoku v daljino najboljši Urban Čehovin s 717 centimetri. Ostale najboljše primorske uvrstitve, Ljubljana, moški, palica: 3. Žan Čebron (Mass, prej Go) 460; troskok: 3. Tine Šuligoj 13,19. Videm, moški, 60 m ovire: 3. Rok Urbančič (Go) 8,96.

Primorska atletika lahko letos računa predvsem na domača tekmovanja in na uvrstitev v reprezentanco za evropski atletski pokal. Primorcev ni med letošnjimi olimpijskimi kandidati, praktično nedosegljive pa so tudi norme za dvoransko SP. Morda bo uspel preboj na katero od evropskih prvenstev.

Pri tem gre računati na koga iz primorske kolonije na delu pri najboljšem slovenskem klubu AD Mass v Ljubljani. V kakovostnem ospredju je Koprčanka Snežana Vukmirović, ki po lanskih težavah s poškodbami spet trenira. Če bo zdrava, je troskok z rezultati čez 14 metrov še dosegljiv, s tem pa tudi velika tekmovanja. V slovenski sprinterski vrh se je prebila Postojnčanka Kaja Debevec. Preostali primorski zdomci - Aneja Kodrič, Anton Manfreda, Žan Čebron ter brata Axel in Jan Luxa bodo predvsem lovili finalne uvrstitve in kakšno odličje doma ter seveda dragocene točke za Mass, ki je zadnja leta praktično aboniran na zmage v pokalu in na ekipnem DP.

V AK Gorica ta čas vadi 120 atletov. Atletsko šolo vodi Andrej Batagelj, ostali trenerji selekcij in posameznih specialnosti pa so še nekdanji odlični atleti Marko Bratož, Tomaž Vuk, Igor Lapajne, Oliver Batagelj in Zvonko Urbančič.

Brez primorskih dvoranskih tekmovanj

Iz leta v leto se bolj pozna, da ima solidne razmere za zimsko vadbo na Primorskem le AK Gorica z atletsko dvorano ŠC Hit v Šempetru. Drugi primorski klubi na članski ravni pozimi praktično ne tekmujejo več. V ŠC Hit so sicer po tehnični plati spet uredili prostore tako, da so primerni za tekmovanja, a po besedah Oliverja Batagelja tudi letos tam tekem ne bo: “Časi, ko je bilo mogoče s sponzorskim denarjem pokriti znaten del stroškov tekmovanj, so minili. Najem dvorane za enodnevno tekmovanje stane 1500 evrov, a to še niso vsi stroški. Ob tem, da si mora 120 atletov razdeliti približno 50 tisočakov letnega proračuna, je to za nas prevelik znesek in dragocen denar raje porabimo za cenejše akcije v glavnem poletnem delu sezone in za del vadnin, ki sicer v veliki večini gredo iz družinskih žepov.”

Med temi poletnimi akcijami velja omeniti še julijsko DP za mladince in mlajše člane, ki ga bodo gostili Novogoričani in na katerem si, glede na svojo dobro glavnino atletov v teh starostnih kategorijah, obetajo lep tekmovalni uspeh. Prvenstvo bo zanimivo kot generalka za reprezentante pred mladinskim EP in SP. Klub bo sicer skušal zagotoviti najboljšim krajše zimske priprave konec marca na Portugalskem in nekoliko bolj množične v Medulinu.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano