V klanec ji ne morejo slediti

Novogoriški kolesarski klub Meblo Jogi se je skrčenemu tekmovalnemu programu navkljub tudi v pretekli sezoni lahko pohvalil z vidnimi dosežki. Veliko večino jih je prispevala mladinka Katja Kerpan, ki je nadarjenost pokazala tudi v močni mednarodni konkurenci.

Katja Kerpan se je tudi na Coppa Rosa izkazala z zmago v 
gorskih ciljih.
Katja Kerpan se je tudi na Coppa Rosa izkazala z zmago v gorskih ciljih.  

NOVA GORICA > Šesta na olimpijskem festivalu evropske mladine (neformalnem evropskem prvenstvu) v Tbilisiju, tretje mesto na Coppa Rosa in zmaga na Veliki nagradi Cesano-Maderno v kategoriji mlajših mladink so dosežki, ki kažejo na potencial 16-letne Katje Kerpan. Podrobnejši vpogled v letošnje rezultate dijakinje biotehniške šole razkriva, da je ta res velik. Kerpanova je odlična v vožnji navkreber, kjer so ji tekmice le stežka kos. V glavnem mestu Gruzije se je v cestni dirki na trasi, ki ji ni bila pisana na kožo, izkazala s šestim mestom. Primerjalne prednosti novogoriške kolesarke pa so prišle do izraza na priznanih septembrskih preizkušnjah v Italiji.

Italijanski izziv

Na Coppa Rosa je v ciljnem sprintu morala priznati premoč le domačinkama Eleni Pirrone in Letiziji Paternoster. Prva je na olimpijskem festivalu evropske mladine osvojila zlato na kronometru, druga pa je bila najboljša v cestni vožnji. Kerpanova je napadla na vzponu Telve in tudi osvojila gorski cilj. Na dirki Cesano Maderno oziroma prelazu Ghisallo, ki je praviloma sestavni del trase slovite klasike po Lombardiji, pa se je še pred ciljem otresla vse konkurence 170 kolesark, vključno s Pirronejevo, in slavila z naskokom.

“Dirke v Italiji so pravi motiv in izziv, tako zavoljo konkurence kot tudi zahtevnosti samih preizkušenj. V Sloveniji jih ni, zato je vsaka tovrstna priložnost dragocena, da o pridobljenih izkušnjah ne govorimo. Teh ni nikoli dovolj,” je povedala Kerpanova, ki se je za tekmovalno kolesarstvo odločila razmeroma pozno, a nikakor ne naključno. Z gimnastiko in odbojko je potrdila športno raznovrstnost, kolesarski geni pa so prevladali pred dobrima dvema letoma. Dedek Adrijan Trebižan je bil med pobudniki oziroma gonilna sila novogoriškega kluba ob njegovi ustanovitvi na začetku 80. let, mama Dunja Trebižan pa je bila nekdanja reprezentantka v cestnem kolesarstvu.

Vsestranska podpora staršev in najbližjih je v športu, ki zahteva precej časa in tudi denarja, nepogrešljiva. Ob tekmovalnem značaju, kolesarski strasti in nesporni nadarjenosti, ki je podkrepljena s številkami, je v letošnji sezoni naredila korak naprej. In kaj prinaša prihodnost? ”Katja je lahka kolesarka in posebno nadarjena za vožnjo v klanec. Napovedi so sicer nehvaležne, a rezultati, ki jih je dosegala na italijanskih dirkah, so lep obet za naprej,” je pojasnil selektor mladinske reprezentance Andrej Cimprič, ki je tudi v novogoriškem klubu vrsto let spremljal razvoj kopice mladih kolesarjev.

Katja Kerpan se zelo dobro znajde tudi na gorskem kolesu. Letos je med mladinkami denimo zmagala na dirki v Vrtojbi kot tudi na državnem prvenstvu v vzponu. Široka kolesarska usmeritev pa ji v nadaljevanju športne poti utegne priti še kako prav.

Leto novih izkušenj

Težave s pridobivanjem denarja seveda ne omogočajo tako razvejane klubske dejavnosti kot nekoč. Posledično je vložek samih tekmovalcev oziroma staršev toliko večji. Na srečo je kar precej močnih dirk v sosednji Italiji, ki bo marca prihodnje leto gostila tudi prvo tekmo svetovnega pokala starejših mladink, kamor bo prestopila Kerpanova. Zaradi konfiguracije terena bi ji utegnila še posebej ustrezati tudi trasa evropskega prvenstva, ki bo septembra na Azurni obali. Seveda je zaradi dogodka samega po sebi mikavna tudi izkušnja svetovnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Katarju. V Dohi naj bi bila ravninska cestna dirka precej bolj pisana na kožo edini slovenski tekmici in Kerpanovi vrstnici Karin Penko, ki je na olimpijskem festivalu evropske mladine osvojila peto mesto.

“Preizkušnje med starejšimi mladinkami bodo daljše, trase pa praviloma zahtevnejše. Vadbeni program bo podoben, podnebne razmere pa dopuščajo trening na Krasu, v Vipavski dolini in Goriških brdih skozi vse leto. Ob šolskih obveznostih in krajših dnevih bo prevoženih kilometrov na kolesu pozimi manj, zato pa bo več časa za druge športne aktivnosti,” je povedala Kerpanova, ki vadi pod taktirko klubskega trenerja Darka Lisjaka. ALEŠ SORTA


Najbolj brano