V igri je 72,3 milijona evrov

Pri “stari dami” drvijo proti četrtemu zaporednemu scudettu, nasmešek na lica pa jim je narisal tudi petkov žreb četrtfinala lige prvakov. Kljub temu ostajajo na realnih tleh.

Giorgio Chiellini - steber Juventusove in tudi reprezentančne 
obrambe
Giorgio Chiellini - steber Juventusove in tudi reprezentančne obrambe 

TORINO > Dvakratni evropski prvaki so po obtožbah zaradi prirejanja tekem sredi preteklega desetletja prvič v svoji zgodovini nastopali v drugi ligi, danes pa z veliko prednostjo hitijo proti svojemu četrtemu zaporednemu naslovu italijanskih prvakov. Toda nadvlada na Apeninih ima za “staro damo” še vedno kapljico grenkega priokusa. V Torinu namreč predolgo čakajo na odmeven evropski rezultat. V preteklih dveh sezonah je ekipo s klopi vodil sedanji italijanski selektor Antonio Conte, ki pa mu v ligi prvakov ni uspelo zablesteti. Lani je Conte z ekipo v domačem prvenstvu osvojil rekordno število točk, zato so mnogi pričakovali, da bo moštvo z njegovim odhodom veliko izgubilo. Toda po treh četrtinah aktualne sezone se je izkazalo, da mu je strateg Massimiliano Allegri dodal nove dimenzije. Duh Conteja, ki se z Allegrijem odkrito ne razumeta, v Torinu vse bolj bledi. Juventus je pred dnevi z izjemno zmago v Dortmundu dobil dodatno mero samozaupanja. Jedro ekipe je že več let skoraj nespremenjeno. Odlično imajo pokrita vsa igralna mesta, z granitno obrambo, ki je v 27 prvenstvenih tekmah prejela le 14 zadetkov. Poveljuje ji reprezentant Giorgio Chiellini. Na sredini igrišča jih krasi raznovrstnost, z odkritjem sezone, mladim Paulom Pogbajem. Francoz je na zadnji tekmi v Dortmundu staknil poškodbo, po kateri ga čaka dvomesečni prisilni počitek. Ekipa bo torej vse ključne dvoboje odigrala brez najbolj razigranega člana. Čilenec Arturo Vidal nadaljuje z dobrimi igrami, Andrea Pirlo je zimzeleni kreator, izjemno pomembno vlogo pa si je nekoliko nepričakovano izboril lanskoletni član Udineseja Roberto Pereyra. Napadalni del moštva ima le tri odlične člene. Carlos Tevez je s 15 zadetki prvi strelec. Argentinec je bil odločilen tudi na tekmah z Borussio. Manchester City ga je pred časom zavrgel, v Torinu pa doživlja svojo novo pomlad. Izjemno sodeluje z Alvarom Morato, otrokom madridskega Reala, ki je bil za beli balet očitno premalo “galaktičen”. Tretji napadalec Fernando Llorente še ni pokazal vsega, kar zna in bi lahko poleti odšel drugam. Prav zato se že ozirajo za novo okrepitvijo, napadalcem Palerma Paulom Dybalo, za katerega pa Sicilijanci zahtevajo kar 40 milijonov evrov.

Po devetih letih se je minuli teden v korist obdolženih končal kazenski postopek zoper nekdanja funkcionarja Juventusa Luciana Moggija in Antonia Girauda, ki je bil sestavni del afere o nameščanju tekem, imenovane “calciopoli”. Tako jima ne bo treba za zapahe. Juventus je bil ob izbruhu afere poslan v serie B in je ostal brez lige prvakov. V Torinu so natančno izračunali škodo, ki so jo ob tem pretrpeli. Tako naj bi od italijanske nogometne zveze zahtevali približno 443 milijonov evrov.

Juventus je zadnjič v polfinalu Lige prvakov nastopil v sezoni 2003/04, ko je v finalu tega tekmovanja klonil proti Milanu. Evropski prvaki iz leta 1985 z Michelom Platinijem in iz leta 1996 z Alessandrom del Pierom imajo letos izjemno priložnost, da znova skočijo med štiri najboljše. Žreb četrtfinala jim je bil naklonjen. Izvlekli so na papirju najlažjega tekmeca, Monaco, in se izognili največjim. Nekdanji Juventusov as Pavel Nedved komentira: “Pričakujem zelo težak boj. Nobena ekipa se v četrtfinalu ne znajde po naključju. Monaco je proti Arsenalu odigral dve vrhunski tekmi. Možnosti so zelo izenačene.”

Tekma ima poleg športne tudi izjemno poslovno težo. Z izločitvijo Monaca bi si Juventus priboril kar 73,2 milijona evrov iz blagajne Uefa, kar je največ med vsemi klubi. Tudi o financah je za nemški časopis Die Zeit govoril predsednik Andrea Agnelli. Ostro je kritiziral dogajanje okrog vodstev italijanskih klubov. Dejal je, da se vsa liga obnaša staromodno, netransparentno, klube pa vodijo 70-letni starci. “Ne zanima me, kaj si Italijani mislimo o nas samih, temveč kaj si tujci mislijo o našem nogometu in vseh škandalih. Dogajanje okrog Parme je samo vrh ledene gore. Samo poglejte stadione v kakšnem katastrofalnem stanju so.” Cilj Juventusa je povečanje prihodkov, ki so lani znašali 280 milijonov evrov. “Samo štirje klubi na svetu so neulovljivi: Real, Barcelona, Bayern in Manchester United. Resda sta tukaj še Manchester City in PSG, ki pa se gresta finančni doping. Naš cilj je, da v štirih letih Juventus pripeljemo na peto mesto po prihodkih,” je sklenil 39-letni Agnelli, ki mu nekateri celo napovedujejo, da bo nekoč italijanski premier. PETER MARAŽ


Najbolj brano