V gosteh se počutijo kot doma

Lahko mariborski nogometaši uprizorijo še en evropski podvig? To je glavno vprašanje pred drevišnjim gostovanjem pri Schalkeju, proti kateremu bodo odigrali tekmo drugega kroga skupine G v ligi prvakov.

Bodo imeli nogometaši Maribora tudi drevi  razlog za proslavljanje?
Bodo imeli nogometaši Maribora tudi drevi razlog za proslavljanje? 

GELSENKIRCHEN >Na slovenski sceni Mariborčani sicer ne delujejo tako prepričljivo kot v preteklih šampionskih letih, kar je po svoje tudi razumljivo. Trener Ante Šimundža v zgoščenem tekmovalnem ritmu rotira igralce. Padec intenzivnosti, igralnega ritma in forme so stranski učinki, ki jih je treba vzeti v zakup. Mariborčani so, kar je logično, načrtovali pripravljenost za zadnja predkroga lige prvakov. To se jim je tudi bogato obrestovalo. Izločili so Maccabi in Celtic, pri čemer je bila ena od glavnih primerjalnih prednosti prav uigranost. Po doma osvojeni točki proti Sportingu lahko v nadaljevanju skupinskega dela lige prvakov igrajo sproščeno. Načrte so že izpolnili in prekosili.

Torkov večer v ligi prvakov ponuja vsaj še dva zelo zanimiva obračuna. Papirnati derbi bo v francoski prestolnici, kjer bo Paris Saint-Germain gostil Barcelono, morda še bolj tekmovalno privlačen pa bo dvoboj Manchester Cityja in navdahnjene Rome. Preostali drevišnji pari - CSKA : Bayern, Apoel : Ajax, Bate Borisov : Athletic Bilbao, Šahtjor : Porto.

Nemško gostoljubje

Možnosti za presenečenje v Veltins Areni, kjer bo mariborske nogometaše spodbujalo tudi kakih 1300 vijoličastih privržencev, so realno majhne, a obstajajo. Tega se zavedajo v mariborskem taboru. Ne nazadnje so v podobno vročem navijaškem ozračju, kot jih drevi čaka v Gelsenkirchnu, premagali tudi Celtic. Nasploh pa Mariborčani v letošnji evropski sezoni še ne poznajo poraza. Rekonvalescent Marko Šuler verjame, da spodrsljaj v Radomljah ne bo vplival na izvedbo proti Schalkeju.

“Upali smo sicer na drugačno popotnico, a v evropskem kontekstu remi v domačem prvenstvu ne igra vloge. Ozračje je spodbudno, podpora naših navijačev pa nam daje dodatno energijo,” je pojasnil Šuler pred odhodom v Nemčijo. Maribor sicer že ima izkušnje iz Porurja. Pred dvema desetletjema, v sezoni 1993/94, se je v drugem krogu pokala UEFA pomeril z Borussio iz Dortmunda in bil blizu presenečenju. V Nemčiji so Mariborčani izgubili z 1:2, na povratni tekmi v Ljudskem vrtu pa je bilo 0:0. Ne nazadnje pa ohranjajo Mariborčani lep spomin tudi na nemško gostovanje ob svojem prvem nastopu v skupinskem delu lige prvakov v sezoni 1999/00. V Leverkusnu so remizirali 0:0. Lahko Mariborčani ohranijo mrežo nedotaknjeno oziroma odščipnejo točko tudi v Gelsenkirchnu?

Mariborski aduti

Schalke je sodobna, napadalno usmerjena nemška ekipa. Ne igra sicer tako direktno proti golu kot Borussia iz Dortmunda, a cilj je jasen: s čim manj dotiki ustvariti nevarno akcijo. Pri tem poskuša ekipa biti čimbolj kompaktna oziroma kratka. Gibanje posameznih linij je usklajeno, premorejo pa tudi nekaj izstopajočih posameznikov. V Klaasu Janu Huntelaarju imajo napadalca z občutkom za gol, Kevin Prince Boateng pa prinaša udarnost in učinkovitost v zvezni vrsti. Potem ko je moral zaradi kartonov izpustiti prvenstveni dvoboj bundeslige, se v zasedbo vrača nemški reprezentant Julian Draxler. Kljub poškodbi drugega Schalkejeva člana “elfa” Benedikta Höwedesa ostajajo prekinitve močno orožje zasedbe Jensa Kellerja, kar je pokazal obračun z Borussio Dortmund.

Ob svojem ofenzivno naravnanem pristopu lahko Schalkejeva obrambna vrsta zaide v težave ob hitrih prehodih tekmeca v protinapad. Prav to bo mariborski recept ob strnjeni postavitvi, ki jo vijoličasti znajo učinkovito izpeljati. Seveda bo potreben tudi ščepec sreče, da bi se vse izšlo po mariborskih željah. In še: Schalkejeva zasedba je porabila nekaj tekmovalnega naboja na porurskem derbiju, mariborska ekipa pa je proti Radomljam bolj ali manj hranila moči in glavne adute. Nemci tudi sicer morajo zmagati in tako nadgraditi točko iz Londona. V drugi tekmi skupine G se bosta v Lizboni pomerila Sporting in Chelsea.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano