V gosteh dovolj že en niz

Debi italijanskega odbojkarskega stratega Andree Gianija na klopi slovenske izbrane vrste se je v mariborski dvorani Tabor začel z zmago. Slovenski odbojkarji so bili na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo jeseni v Bolgariji in Italiji, s 3:0 boljši od Portugalcev.

Slovenski blok je v včeraj Mariboru uspešno zdržal portugalsko ofenzivo.
Slovenski blok je v včeraj Mariboru uspešno zdržal portugalsko ofenzivo.  

MARIBOR > Tekmo so s prvo točko in uspešnim napadom kapetana Tineta Urnauta odprli Slovenci, a so Portugalci na račun dveh zaporednih napak naših odbojkarjev prišli do vodstva s 3:1 in je ves prvi niz minil v negotovosti. V končnici so po točki Klemna Čebulja za 23:21 Gianijevi varovanci ušli za dve točki, kot tudi na 24:22, a je Urnaut pri 24:23 prvo zaključno žogo poslal izven polja. Tudi naslednjih petih zaključnih žog Slovenci niso izkoristili, zato pa so bili po pravem trilerju uspešni v sedmem poizkusu, in sicer z 31:29.

Reprezentanca Slovenije, igralci: Alen Pajenk, Alen Šket, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Danijel Koncilja, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Uroš Pavlovič. Selektor: Andrea Giani; pomočnik: Matteo De Cecco.

V drugem nizu so gostje hitro povedli s 7:4, a so se na prvi tehnični odmor, po izjemnih servisih Mitje Gasparinija, z vodstvom z 8:7 v žepu podali Slovenci. Gasparini je nadaljeval z odličnimi servisi in tudi prve pol minute odmora na zahtevo portugalskega stratega Silve pri rezultatu 10:7 izkušenega primorskega odbojkarja ni vrglo iz tira in je z začetnim udarcem dosegel še točko za 11:7. Gostje so izenačili na 15 in celo povedli z 18:16. Na servis Gasparinija pa so naši igralci znova prihajali do točk in se zaustavili pri 22:18. Razliko so zadržali do 24:20 in po napaki portugalskih odbojkarjev, s 25:20, drugi niz odločili v svojo korist.

Slovenci so s prepričljivo igro nadaljevali tudi na začetku tretjega niza, ko so dobro servirali in z blokom zaustavljali napade gostov ter povedli s 3:0 in s 6:3, ob prvi prekinitvi pa je bil rezultat 8:5 v korist naših igralcev. Portugalski selektor Silva je pri vodstvu z 9:5 poizkusil z menjavo, pri 10:5 pa je bil prisiljen vzeti prve pol minute odmora. Po seriji slovenskih točk so Portugalci do začetnega udarca prišli šele pri 11:6, ko so slovenski odbojkarji ušli na 16:8 pa so se gostje bolj kot ne že predali.

“Ni nam bilo lahko. Prvi niz smo dobili na razliko, šlo je res na tesno, vendar pa smo tudi v teh težkih trenutkih igrali tako, kot smo si zamislili in tudi trenirali. Držali smo se našega sistema igre in discipline v igri. Ne glede na to, da je bila končnica zares napeta, so fantje držali skupaj in igrali kot ekipa. Čeprav za uvrstitev na evropsko prvenstvo potrebujemo le niz, na povratni tekmi ne smemo razmišljati na ta način. Čaka nas povsem drugačna tekma,” je po tekmi povedal selektor Andrea Giani.

Mitja Gasparini pa je dodal: “V prvem nizu smo naredili preveč napak v napadu, če ne bi do zmage lahko prišli veliko lažje. V drugem nizu smo se na srečo rešili z dobrimi servisi, v tretjem pa smo se vendarle sprostili, uspevalo nam je praktično vse, kar smo si zamislili in tako Portugalci niti niso imeli priložnosti, da bi nas ogrozili.”

RN


Najbolj brano