V finalu Turki boljši od Srbov

Z zmago Zagrebčank med dekleti in istanbulske Univerze Fatih v moški konkurenci se je v izteklo evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki. Slovenski predstavniki niso posegli po medaljah, domača ekipa Univerze na Primorskem pa je bila sedma.

Finale moških ekip je predstavljal pravo poslastico za košarkarske sladokusce.
Finale moških ekip je predstavljal pravo poslastico za košarkarske sladokusce. 

KOPER > V ženski konkurenci sta se v finalu pomerili ekipi iz Varšave in Zagreba. Hrvatice so bile za odtenek manj utrujene in predvsem strelsko bolj razpoložene od nasprotnic, tako da so na koncu zmagale s 57:48. “Naš prvi cilj je bil osvojiti medaljo, vendar pa smo se prišle tudi zabavat in sončit. Nismo nastopile v popolni postavi, ker je imelo nekaj igralk obveznosti do reprezentance,” je bila zadovoljna kapetanka Zagrebčank Sanja Plavljanjin.

Če je bil finale deklet na izjemno športni ravni, pa je bil moški med ekipama Univerze iz Niša in Fatih University iz Istanbula nenehno na robu incidenta. Skoraj 500 gledalcev je spremljalo napet obračun, dostojen derbijev z velikih tekmovanj.

Za Srbe je igralo osem študentov z izkušnjami iz jadranske lige, za Turke pa obilica prvoligaških igralcev in tudi dva z izkušnjami na evropskih tekmovanjih. Dvoboj so odločile trojke Turkov, za katere srbska klop nikakor ni našla odgovora in univerza Fatih je na koncu zmagala s 73:66.

“Zadnji dve leti smo izgubili v finalu, poleg tega pa so nas Srbi tesno premagali že v skupinskem delu, zato je bil čas, da končno zmagamo. Finalni obračun je bil trd in zagotovo ni bil na ravni študentske košarke, ampak profesionalne,” je po zmagi povedal ključni mož novih evropskih študentskih prvakov Burak Yonder.

V dvoboju za tretje mesto so “odštekanci” iz Bologne ugnali Ljubljano s 87:81, medtem ko so v malem finalu deklet Ljubljančanke z 62:66 izgubile proti Strasbourgu. Domača Univerza na Primorskem je bila na koncu sedma, a nihče ni bil razočaran, saj ekipe nihče ni nadigral. “Ocena je pozitivna, saj smo se vsi fantje borili do konca in delali to, kar smo se dogovorili. Žal se nam v četrtfinalu proti Turkom ni izšlo po načrtih. Smo pa prvič združili vse koprske košarkarske struje v skupni projekt, upam da bo to navdih za naprej,” je dejal trener ekipe Univerze na Primorskem Grega Nachbar.

Organizatorjem je uspelo zadovoljiti vseh 450 košarkarskih gostov z nastanitvijo, hrano, prevozi in zabavami. Vzporedno so gostili še finale dobrodelnega projekta Košarka je življenje za ljudi s posebnimi potrebami in mednarodni otroški turnir ŠD Koš. Prvenstvo je v organiziranih skupinah obiskalo več kot 500 otrok, tekme pa je v tednu dni videlo približno 2000 ljubiteljev košarke.

SANDI JERMAN


Najbolj brano