V dveh dvoranah

Čez slaba dva meseca (od 29. septembra do 4. oktobra) bo Koper gostil letošnje evropsko prvenstvo v balinanju. Prvotne visoke ambicije so obetale postavitev začasnega balinarskega objekta v veliki dvorani na Bonifiki, a bi bil projekt predrag. Tako bodo evropske tekme potekale v balinarskih dvoranah pri zdravstvenem domu na Bonifiki in na Markovcu.

Koprska balinarska dvorana bo najbrž pretesna za vse, ki si bodo želeli ogledati najboljše evropske balinarje Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprska balinarska dvorana bo najbrž pretesna za vse, ki si bodo želeli ogledati najboljše evropske balinarje Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Po velikem uspehu, ki ga je slovenska reprezentanca dosegla lani na svetovnemu prvenstvu, ko se je iz Argentine domov vrnila s šestimi kolajnami od tega s kar tremi naslovi svetovnih prvakov, bo prvenstvo v Kopru vsekakoro velika priložnost za promocijo športne panoge. Nekatere reprezentance so že razkrile postave za prvenstvo, po tradiciji pa bodo ob slovenski reprezentanci glavni favoriti za najvišja mesta na evropskem članskem prvenstvu balinarji iz Italije, Francije in Hrvaške.

V slovenski izbrani vrsti najverjetneje ne bo prišlo do nobenih sprememb v primerjavi z lanskim svetovnim prvenstvom v Argentini, ko so državni dres nosili Jure Kozjek (posamezno, dvojica), Davor Janžič (natančno zbijanje, dvojica), Dejan Tonejc (igra v krog), Aleš Borčnik (hitrostno zbijanje, štafeta) in Anže Petrič (štafeta).

Zveneča imena pričakovano sestavljajo tudi italijansko zasedbo, ki je na zadnjem prvenstvu stare celine leta 2012 v Pazinu tako kot slovenska osvojila šest odličij. Selektor Azzurov Dante D'Alessandro bo priložnost ponudil prekaljenim mojstrom, ki bodo v Kopru napadali stopničke v vseh šestih disciplinah. Še posebej ne gre prezreti neuničljivega Marca Ziralda, ki bo eden izmed najhujših Borčnikovih konkurentov v boju za evropsko krono v hitrostnem zbijanju, Denis Pautassi bo skušal zasesti tron v igri posameznikov, uigrana naveza Mauro Roggero-Emanuele Ferrero bo branila naslov evropskih prvakov v štafeti, Luigi Grattapaglia in Emanuele Bruzzone bosta v dvojicah po svetovni kroni napadla še evropsko. Slednji pa zagotovo še ni pozabil sladke pazinske zmage z zadetima zadnjima balinoma proti Tadeju Premruju v finalu igre v krog, v kateri bo tudi v Kopru eden izmed favoritov.

Slovenija bo prvič gostila evropsko člansko balinarsko prvenstvo, doslej pa se je že izkazala kot odličen prireditelj velikih tekmovanj, med katerimi je zagotovo najodmevnejša organizacija svetovnega članskega prvenstva leta 2001 v Kranju. V Rogaški Slatini je bilo leta 2011 izpeljano prvo evropsko prvenstvo za članice, leta 2005 je Nova Gorica gostila svetovno prvenstvo mladincev in mlajših članov, mladinsko svetovno prvenstvo pa je bilo daljnega leta 1993 tudi v Ljubljani in sicer v balinarskih dvoranah Šiška in Balinček.

V hrvaški izbrani vrsti bodo največ upov polagali v izjemnega Lea Brnića, ki je v Pazinu šele v podaljšku izpred nosa Borčniku izmaknil evropski naslov v hitrostnem zbijanju, galski petelini pa bodo kljub malce spremenjeni zasedbi v primerjavi s preteklimi prvenstvi skušali ohraniti sloves balinarske velesile. Selektor Emmanuel Bilon bo rutiniranemu Romainu Garcii ponudil priložnost v igri posameznikov in natančnemu zbijanju, veteran Frederic Poyet bo skupaj z Gregoryjem Chiratom nastopil v igri dvojic, presenetljivo bo v igri v krog francoske barve zastopal Jerome Benoit, v tekaških disciplinah pa bo glavni adut mladi diamant Alexander Chirat, ki bo z Jeremyjem Micoudom nastopil tudi v štafeti.

Otvoritev petdnevnega prvenstva bo v Taverni, sprejem in nastanitev reprezentanc pa v Hotelu Aquapark v Žusterni, kje bodo po otvoritvi opravili žreb, nazadnje pa tudi slavnostni zaključek prvenstva. Na prvenstvo bodo podelili šest kompletov odličij za tekmovanja v hitrostnem, štafetnem in natančnem zbijanju ter dvojicah, posamezno in igri v krog.

NR


Najbolj brano