V družbi je lepše

Ta vikend se na Portugalskem začenja svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah. Prvo ime dokaj številčne slovenske odprave bo seveda Koprčanka Špela Ponomarenko Janić.

Špela Ponomarenko Janić bo prvi slovenski adut tudi v novi 
sezoni sprinterskih tekem na mirnih vodah. Foto: Stanko Gruden/Sta
Špela Ponomarenko Janić bo prvi slovenski adut tudi v novi sezoni sprinterskih tekem na mirnih vodah. Foto: Stanko Gruden/Sta

MONTEMOR-O-VELHO > Sezona svetovnega pokala bo potekala v značilnem ritmu zadnjih let, vse tri tekme bodo v zaporednih vikendih. Lani je bil Montemor-O-Velho sklepna postaja svetovnega pokala, letos bo otvoritvena. Prav na že tradicionalnem portugalskem prizorišču je Špela Ponomarenko Janić lani napovedala olimpijsko formo za Rio. Na 500 metrov je bila druga, na 200 metrov pa tretja. Koprčanka je tudi zadnjo zimo trenirala v Avstraliji, a z dopolnjeno odpravo. V preteklih letih se je na jug odpravila le s svojimi najbližjimi oziroma trenerjem in možem, Stjepanom Janićem. Letos sta ji družbo delali primorski tekmovalni kolegici Anja Osterman in Mia Medved.

“To je bila dobrodošla poživitev, tako z motivacijskega kot družabnega vidika. Prej sem vselej morala iskati kakšne tuje partnerje za trening, praviloma fante. S puncami je drugače. Menim, da smo vse tri občutno napredovale in optimistično pričakujemo novo sezono. Rezultatske napovedi so sicer nehvaležne, ker se konkurenca spreminja. Prihajajo nekatere nove punce, druge so v poolimpijski sezoni zamenjale čoln. Verjamem, da sem za sezono svetovnega pokala vsaj tako dobro pripravljena kot v preteklosti,” je povedala Janićeva, ki jo danes tako kot Ostermanovo čakajo kvalifikacije na 200 in 500 metrov. Obe bosta na naslednji postaji svetovnega pokala v Szegedu, kjer bo predvidoma konkurenca najmočnejša, skupaj tekmovali v kajakaškem dvosedu, na zaključku svetovnega pokala v Beogradu pa bosta spet veslali posamično.

Letošnje evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah bo od 14. do 16. julija v bolgarskem Plovdivu, svetovno prvenstvo pa bo med 23. in 27. avgustom v Račicah na Češkem.

Med postajami svetovnega pokala pa se bosta izmenjevala primorska predstavnika med kajakaši. Alan Apollonio bo tekmoval na drugi in tretji tekmi, na Portugalskem pa bo veslal Simon Blaževič. Meril se bo tako na 500 kot na 1000 metrov. Slovenske barve v kajakaškem dvojcu na 200 metrov pa bosta branila reprezentanta z nedavnega evropskega prvenstva v spustu Maks Frančeškin in Vid Debeljak, ki je v Skopju pretekli konec tedna osvojil zlato v sprintu na divjih vodah. ASO


Najbolj brano