V boj z Rusi in Bolgari

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, ki brani srebro z minulega evropskega prvenstva (EP), se bo na prvenstvu stare celine leta 2017 na Poljskem v skupini C pomerila z Bolgarijo, Rusijo in Španijo.

Samo Miklavc (levo) in trenutno še slovenski selektor Andrea 
Giani. Foto: Cev
Samo Miklavc (levo) in trenutno še slovenski selektor Andrea Giani. Foto: Cev

KRAKOV >Žreb skupin evropskega prvenstva je v torek zvečer potekal v poljskem Krakovu. Prav tam bo imela sedež skupina C, v kateri bo imela Slovenija ugledno in težko družbo. Kot branilka evropskega srebra bo najtežja boja bila z leta 2015 četrtouvrščenimi Bolgari in s šesto ekipo Evrope, Rusi. Tretji tekmec, Španija, se na EP 2015 ni uvrstil in bi kot 18. ekipa evropske lestvice moral biti lažje premagljiv.

“Stvarno oceno o tekmecih je težko dati, ker se že dolgo nismo pomerili z njimi. Z Rusi smo nazadnje igrali pred petnajstimi leti, z Bolgari pa pred štirimi. Obe reprezentanci že dolgo krojita vrh evropske odbojke, a sta sredi menjave generacij. Tu bi lahko mi imeli prednost, saj računamo na vse že preizkušene nosilce igre, ki v velikih klubih igrajo na zelo visoki ravni,” je po žrebu povedal pomočnik selektorja z EP 2015, novogoriški trener Samo Miklavc.

Svetovni prvaki Poljaki bodo igrali v skupini A s Srbijo, Finsko in Estonijo. Olimpijskim podprvakom Italijanom je žreb v skupini B namenil Nemčijo, Slovaško in Češko. Evropski prvaki Francozi se bodo v skupini D pomerili z Belgijo, Nizozemsko in Turčijo.

“V ožji krog favoritov sodijo Francija, Italija, Rusija, Poljska in Srbija ter glede na zadnje rezultate tudi mi. Slabih ekip na EP ne bo. Možna so presenečenja,” je dodal Miklavc.

Za OZS bo v naslednjih mesecih največji izziv, kako si zagotoviti istega ali novega vrhunskega selektorja. Andrea Giani ima po poteku pogodbe z OZS prav na Poljskem resne in bogate snubce, ne manjka pa jih tudi drugod.

STA, IM


Najbolj brano