V boj s kilometri

Devetič zapored se bodo številni vrhunski kolesarski ultramaratonci in ultramaratonke odpravili na več kot 1200 kilometrov dolgo dirko okoli Slovenije DOS Extreme 2015, na kateri jih čakajo mnoge pasti.

Marko Baloh  bo letos nastopil v dvojicah.
Marko Baloh bo letos nastopil v dvojicah. 

POSTOJNA > Z več kot tisočkilometrsko razdaljo se vrhunski profesionalci običajno spopadajo na večdnevnih etapah, kolesarski ultramaratonci pa bodo pot okoli Slovenije odpeljali v enem kosu, z zgolj nekajminutnimi vmesnimi postanki za krajše obroke ali dremež v svojih spremljevalnih vozilih. Skupna dolžina letošnje preizkušnje je 1205 kilometrov, kolesarji pa se bodo na pot podali drevi ob 19. uri s postojnskega Mestnega trga. Uvodnih 400 kilometrov bodo prevozili po primorskih cestah od Postojne do Ilirske Bistrice, Marezig, Divače, Gorjanskega, Lokavca, Idrije, Kobarida ter nato do Vršiča, kjer bo tudi eden izmed vrhuncev dirke. Sledila bo pot proti Kamniku, Črni na Koroškem, Murski Soboti, Krškem, Novemu mestu, Črnomlju in Kočevju, vse do cilja v Postojni, kamor naj bi najhitrejše četvorke pridirkale že po manj kot 36 urah.

Lani so ciljno črto po 36 urah in 22 minutah kolesarjenja prvi prečkali člani četvorke Tušmobil (Mirko Tuš, Mitja Mahorič, Borut Rovšček in Iztok Melanšek), med dvojicami sta slavila Gorenjca Uroš Komac in Tadej Blatnik (Bicikel.com), pri posameznikih pa je Avstrijec Joachim Ladler za 36 minut ugnal Alena Štucina. Avstrijci so z Johannom Eisenbraunom slavili tudi med veterani nad 50 let ter z navezo Tygers of Wrath med mešanimi dvojicami. Pri ženskah je zmago odnesla Andreja Jagodic.

V tej kategoriji je favorit gorenjsko-zasavska naveza Bicikel.com, medtem ko je glavne kandidate za zmago med dvojicami in v kraljevski konkurenci posameznikov težko izpostaviti. V primerjavi s preteklimi leti je predvsem v moški konkurenci na seznamu nastopajočih nekaj manj zvenečih imen. Trenutno najboljši slovenski ultramaratonec Marko Baloh bo nastopil v dvojicah v navezi z Američanom Kerryjem Ryanom. Primorske barve bodo med drugimi v dvojicah zastopali člana ekipe FH Team Oliver Merhar in Denis Rautović ter koprska naveza Team Pri-seb v postavi Sebastjan Nedoh in Primož Gorjanc.

Tudi letos bodo ljubitelji športa in kulture lahko v Postojni uživali ob zanimivih spremljevalnih dogodkih. Jutri dopoldne se bodo postojnski šolarji podali na kolesarjenje po mestnih ulicah, popoldne bodo na Mestnem trgu organizirali tekmovanje v šahu, soboto pa bodo zaznamovali tradicionalni Ex tempore z naslovom Podobe Postojne, turnir v ulični košarki in razne zabavne igre. Organizatorji so v zadnjih dneh zaključili s pripravo trase, na startno-ciljnem prostoru pa so namestili tudi velik ekran. Najboljši bodo prijeli pokale, posebnega priznanja v spomin na legendarnega Jureta Robiča pa bo deležen najhitrejši na vzponu na Vršič.

SM


Najbolj brano