V Tolminu balinajo že 45 let

V akciji Primoskih novic Najb balinarsko društvo Primorske predstavljamo Balinarski športni klub Soča Tolmin, ki že 45 let povezuje ljubitelje tega športa v Tolminu, hkrati pa že 42 let tesno sodeluje s kolegi prek meje in s tem krepi slovensko manjšino v Benečiji. S prostovoljnim garanjem so uredili dvorano za treninge in tekme, vsa leta so tudi tekmovalno uspešni.

 Pred dvema letoma so s srečanjem in prijateljsko tekmo 
praznovali 40. let sodelovanja s kolegi iz Italije. Foto: Arhiv Bšk Soča
Pred dvema letoma so s srečanjem in prijateljsko tekmo praznovali 40. let sodelovanja s kolegi iz Italije. Foto: Arhiv Bšk Soča

TOLMIN > Ko so v začetku 70. let ob nekdanji delavski menzi za popestritev dogajanja zgradili enostezno balinišče, se je organiziralo tudi balinarsko društvo. Skozi dolgo obdobje vključuje od 40 do 60 članov. S prostovoljnim delom in podporo sponzorjev so uredili dvostezno balinišče in že v 80. letih nad njim postavili streho. Z ureditvijo zunanje fasade in ogrevanja si je trenutno 40 članov, med katerimi je deset žensk, uredilo dobre razmere za treninge in tekme. Med najzaslužnejšimi za gradnjo je dolgoletni predsednik in eden začetnikov balinanja v Tolminu Ivan Gruntar.

Balinarski športni klub (BŠK) Soča skrbi tudi za štiristezno balinišče v športnem parku Na Logu. Tam so pred dvema letoma organizirali jubilejno srečanje s kolegi iz Italije, s katerimi se vsako leto družijo na prijateljskih tekmah izmenoma na naši in na njihovi strani. Povezujejo se s klubi v Čedadu in tudi v Vidmu.

Društvo je v dolgoletnem delovanju doživljalo vzpone in padce, kot je značilno za vse organizacije, ki delujejo prostovoljno. V njem se rekreirajo starejši člani, saj je balinanje šport za vse starosti. Tekmuje 25 članov. Še posebej so ponosni na kolegice, ki so se pridružile leta 1993 in ki tudi tekmujejo. Odlično sodelujejo s tolminskim društvom upokojencev. Bi si pa želeli več podmladka.

Za tolminske balinarje ni oddiha. Dvorana je zasedena vse dni v tednu. Ženske in moški izmenoma trenirajo vsaj dvakrat na teden, konec tedna pripravljajo ligaške in prijateljske tekme. Zato so tudi na tekmah uvrščajo visoko in najvišje. Moška ekipa je lani v drugi ligi območne balinarske zveze Nova Gorica, v kateri tekmuje enajst društev, dosegla prvo mesto in tudi v letošnjem letu ji dobro kaže, saj trenutno vodi. V notranjsko-primorski ligi tekmuje ekipa petih invalidov, ki so bili lani prvi in so se na slovenskem tekmovanju uvrstili na odlično četrto mesto. Ženske dosegajo najvišja mesta v prijateljski severnoprimorski ligi. BŠK Soča redno sodeluje tudi na tekmovanjih primorskih upokojencev.

Čeprav so balinišče zgradili z vsemi dovoljenji in z udarniškim delom, jim grozi izselitev. Gre za problematiko lastništva zemljišča pod dvorano. Ker so prepričani, da imajo prav, bodo z vsemi argumenti vztrajali v svojem prepričanju, da je zemljišče občinsko in ne zasebno in da se od tam ne bodo izselili.

Med 7. in 15. aprilom ste na seznam tistih, ki se bodo v akciji Primorskih novic NAJ balinarsko društvo Primorske potegovali za najbolj priljubljeno balinarsko društvo oziroma balinarski klub Primorske, predlagali kar 27 društev. Te dni poteka drugi, odločilni del akcije, v katerem se bodo balinarska društva in klubi potegovali za prestižni naziv najbolj priljubljenega. Seveda to pomeni tudi boj za bogate nagrade. Glavno in edino besedo pri izboru pa boste imeli prav vi, drage bralke in bralci Primorskih novic. Za svoje najljubše balinarje lahko glasujete tako, da na naš naslov pošljete izpolnjeno glasovnico iz tiskane izdaje časnika, ali pa pokličete na telefonsko številko 090/93-60-95. Glasovanje bo potekalo do sobote, 23. maja. V času glasovanja bomo vsa sodelujoča balinarska društva in klube predstavili na straneh našega časopisa. Natančnejša navodila za glasovanje najdete v tiskani izdaji Primorskih novic in na spletni strani (primorske.si). Seveda smo pripravili tudi nagrade za glasovalce, ki jim bo žreb naklonil potrebno srečo. Sodelujte, glasujte in pomagajte svojim balinarjem do naslova in nagrad!

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano