V Stožicah tudi proti angleški tradiciji

Lahko slovenska reprezentanca nadgradi zmago s Slovaško, užene favorizirane Angleže in se po treh krogih zavihti na prvo mesto skupine F kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji? To je vprašanje, ki razvnema navijaške množice pred drevišnjim obračunom v Stožicah, kjer se obeta nogometni praznik.

Jasmin Kurtić (desno) bo tudi na dvoboju z Angleži pomemben člen slovenske reprezentance. Foto: Anze Malovrh/Sta
Jasmin Kurtić (desno) bo tudi na dvoboju z Angleži pomemben člen slovenske reprezentance. Foto: Anze Malovrh/Sta

LJUBLJANA > Idealen scenarij je že napisan: Slovenija bo v petem medsebojnem dvoboju le spravila na kolena zdesetkane Angleže in jim prizadejala prvi kvalifikacijski poraz po sedmih letih. V nogometu se stvari lahko hitro zasučejo, pot od junaka do bedaka in seveda obratno pa je kratka. Če je bil navijaški utrip v Sloveniji do sobote zvečer (milo rečeno) zadržan, kar je bilo ob razvoju dogodkov v prejšnjem in začetku novega kvalifikacijskega ciklusa razumljivo, se je ozračje okrog izbrane vrste kljub temperaturnemu padcu v zadnjih dneh otoplilo. Z evforijo pa vendarle velja počakati. Pot do Rusije je še dolga, angleška ovira pa visoka.

Danes zadnja kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo čaka mlado slovensko reprezentanco, ki je po porazu 0:1 v Litvi izgubila vse možnosti za osvojitev drugega mesta v skupini 2 in preboj v dodatne kvalifikacije. Motiv bo prav gotovo večji na strani srbskih gostiteljev, ki se bodo poskušali uvrstiti v repešaž. Pomembnejša tekma danes čaka slovenske upe do 19 let, ki bodo na zadnji tekmi kvalifikacijskega turnirja na Češkem za napredovanje proti Estoniji lovili zmago, po možnosti s čim večjo razliko v golih.

Nocojšnji tekmeci so nanizali 14 kvalifikacijskih zmag, Slovenijo pa so v štirih medsebojnih soočenjih vselej ugnali. Izbranci Srečka Katanca bi bili potemtakem lahko zadovoljni, če bi Angleže zaustavili pri neodločenem izidu in jim odščipnili kakšno točko. Jan Oblak in slovenska obramba bosta tako kot v soboto spet morala zapreti dostope do svojih vrat, a to je proti Angležem lažje reči kot storiti. Resda so Otočani zaradi poškodb ostali brez napadalnega terceta Adam Lalllana-Harry Kane-Raheem Sterling, ki je pred dobrim mesecem dni spravil na kolena Slovake. V soboto so proti Malti tekmo začeli Jesse Lingard, Daniel Sturridge in Theo Walcott, (začasni) selektor Gareth Southgate pa bi lahko na drevišnji tekmi, kjer bo pravico delil nemški sodnik turškega porekla Deniz Aytekin, poslal v ogenj Jamieja Vardyja. Morda tudi Marcusa Rashforda, ki ga Southgate dobro pozna iz obdobja, ko je vodil mlado angleško reprezentanco.

Verjetna postava Slovenije: Oblak - Jokić, Samardžić, Cesar, Struna - Verbič, Krhin, Mevlja, Kurtić - Iličić (Birsa) - Bezjak.

Kapetan Wayne Rooney, ki od evropskega prvenstva živi pod plazom kritik, bo bržkone ohranil svoje mesto v zvezni vrsti oziroma za napadalci. Tako kot predhodnika Roy Hodgson in Sam Allardyce je tudi Southgate pred kočljivo odločitvijo. V napadu Rooneyju manjka udarnosti, v zvezni vrsti pa prodornosti. Zato tudi trenerji oziroma selektorji zanj vztrajno iščejo pravo rešitev na igrišču. Praviloma Rooneyja, ki je zabil zmagoviti zadetek za 3:2 na zadnjem medsebojnem soočenju v Stožicah pred poldrugim letom, postavijo nekam vmes med napadalce in zvezno vrsto kot prostega strelca. Tako nase privablja nasprotne čuvaje in s tem odpira tudi prostor zveznim igralcem, kar s pridom izkoriščata Jordan Henderson in bržkone najustvarjalnejši posameznik v angleški selekciji, komaj 20-letni nogometaš Tottenhama Dele Alli, ki je zadel tudi na sobotni angleški “generalki” proti Malti.

Kljub širokemu naboru raznovrstnih nogometašev večjih premikov pri gostih nocoj vendarle ne gre pričakovati. Tudi Katanec ne bo pretirano posegal v zmagovito zasedbo, a kakšne osvežitve in nepričakovane poteze bo po tako in drugače napornem sobotnem dvoboju s Slovaki morda vendarle deležna. Ključno je seveda, da na krilih navijaške podpore fantje ne bi pregoreli. Dveh dvobojev enako visoke intenzivnosti v razmaku treh dni zmorejo le vrhunske reprezentance. Vložek na tekmi s Slovaki je bil velik, a sobotni dobiček na lestvici skupine F tudi. V nehvaležnem položaju sta se zdaj znašli na papirju glavni tekmici za drugo mesto in dodatne kvalifikacije, Slovaška in Škotska, ki se bosta drevi pomerili v Trnavi. Litva pa bo po dveh remijih doma proti Malti lovila prvo zmago.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano